Ой уже ці пироги!
Олена Похиленко з Дніпропетровщини зізнається, що експериментувати з гарбузами для неї — справжня насолода! Вона радить без довгих роздумів і сумнівів у своїй кулінарній спроможності спекти в осінній прохолодний, а може, і дощовий день пісочний пиріг з гарбузово–яблучною начинкою в карамелі. Отже: посікти 100 г маргарину зі 150 г борошна, додати 50 г цукру, жовток, столову ложку сметани, пакетик розпушувача, замісити тісто і поставити на 30 хвилин у холодильник. Цього часу буде достатньо, щоб зайнятися начинкою. «Розтопимо на сковороді 100 г вершкового масла, додамо до нього 3 столові ложки цукру і нехай хвилин 5 покипить, а потім вкинемо порізаний на невеличкі шматочки гарбуз (півкілограма), і нехай він тушкується хвилин 15, — розповідає господиня. — Потім додамо порізані на пластини 3–4 яблука, чайну ложку кориці, цедру половини лимона. Даємо цим ароматам подружитися один з одним ще хвилин 5–7 і вимикаємо плиту». Далі духовку розігріваємо до 180 градусів, тістом вистеляємо змащену маслом форму, робимо невеличкі бортики і викладаємо начинку, прикрашаючи верх тістом за своїм бажанням. Випікаємо 40 хвилин.
Ще порадуйте рідних неймовірно легким, пухнастим і апетитним гарбузовим кексом. Пані Олена каже, що він печеться дуже просто, а вигляд має святковий і врочистий. Для цього заздалегідь приготуйте пюре з 0,5 кг почищеного гарбуза і склянки води (вариться на повільному вогні 20 хвилин, а потім збивається в блендері або товчеться) і візьміть його для кекса 250 г (склянку). Збийте пюре зі 150 г розтопленого вершкового масла і поки відставте. Окремо збийте 3 яйця зі склянкою цукру, додайте 2 чайні ложки розпушувача, по чайній ложці кориці й коріандра, по дрiбці меленого чорного перцю і гвоздики, змішайте з пюре і обережно додавайте просіяне борошно (2,5 склянки), доводячи тісто до стану густої сметани. Вилийте у змащену маслом і присипану сухарями форму і випікайте 40 хвилин при температурі 180 градусів. Коли прохолоне — покрийте готовий кекс шоколадною глазуррю (розтопити 2 столові ложки вершкового масла, додати до нього по 2 столові ложки згущеного молока і какао, все перемішати, розтерти).
Каша — матір наша!
А любителі каш нарешті насмакуються гарбузовою. З нею взагалі роботи мінімум, а користі справді багато. Отож. Скип’ятіть півлітра молочка, додайте до нього жменю (100 г) промитого пшона, кілька шматочків почищеного гарбуза, сіль, цукор і вершкове масло за смаком і томіть на повільному вогні до готовності (15—20 хвилин). Можна зварити кашу до напівготовності, розкласти її в порційні горнятка, покласти зверху по шматочку вершкового масла і поставити в духовку на 20 хвилин — так каша буде значно смачнішою.
Суп і котлета
Олена Похиленко впевнена, що супи і котлети з гарбуза готують у сім’ях, які звикли збиратися за столом всі разом, дружні й згуртовані. Вона радить скуштувати суп–пюре «хвилинка», який уподобала її родина. Спочатку на вершковому маслі обсмажте кубики цибулини, картоплини і гарбуза (300 г) до зарум’янення. Потім перекладіть усе у каструльку, додайте стільки води, щоб вона тільки покрила овочі, і варіть до готовності. Приправте, посоліть і потовчіть свій супчик до стану пюре. Можна додати трішки вершків, а кому до вподоби кислинка — сметани. Дуже смачно!
А величезну — на всю сковороду — котлету з гарбуза ще не пробували?! Тоді беріть його з кілограм, а ще — півсклянки манки, склянку молока, 400 г м’ясного фаршу, 2 яйця, цибулину, трохи цукру, сіль і перець за смаком. Почищений гарбуз тремо на тертці й тушимо з 2 столовими ложками вершкового масла до готовності. Потім додаємо молоко, манку й цукор, тушкуємо масу до готовності манки, а коли прохолоне — вбиваємо яйце. Фарш солимо і обсмажуємо з цибулькою до готовності. Із гарбузової маси формуємо паляничку, викладаємо на неї фарш і робимо котлетку. Обсмажуємо в сухарях і подаємо зі сметанкою.
Оригінальна овочева запіканка з гарбузом. Щоб її приготувати, спочатку поріжте цибулину півкільцями й обсмажте на соняшниковій олії. Після цього так само обсмажте почищені й порізані 3 картоплини, морквину, півкабачка, шматок гарбуза (300 г), додайте до маси тонко порізаний солодкий перець. Потім викладайте все по черзі шарами у форму, присипаючи улюбленими спеціями. Наостанок залийте сумішшю майонезу (чи сметани) з яйцем і запікайте 40 хвилин у духовці, розігрітій до 200 градусів. Потім щедро присипте запіканку тертим твердим сиром і поставте в духовку ще на 10—15 хвилин.
Смачного!