Прийшла пора гарбузувати!

25.09.2013
Прийшла пора гарбузувати!

Готувати з гарбузом можна все: супи, солодкі десерти і випічку, м’ясні страви, салати.

Дбайливі господині знають: гарбуз — то не лише дієвий засіб проти небажаних женихів чи кумедний атрибут Хеловіна, не лише голова всього овочевого роду з вірша «Ходить Гарбуз по городу» чи важливий персонаж казки про Попелюшку, а ще й дуже корисний і смачний овоч. Він багатий на вітаміни та мінерали, зокрема на В1, В2, С, Е, РР, бета–каротин, залізо, цинк, фтор, кремній, кальцій, калій, магній. Якщо вітаміни С, групи В, Е і РР містяться в різних овочах і фруктах, то такі вітаміни, як К і Т, майже ніде, крім гарбуза, не зустрічаються. Окрім цього, гарбуз містить багато клітковини, низькокалорійний та дієтичний. Тому без хвилювань за зайві кілограми, з піклуванням про власне здоров’я і здоров’я родини сміливо додавайте гарбуз до свого меню. А готувати з ним можна все: супи, солодкі десерти, випічку, м’ясні страви, салати.

Ой уже ці пироги!

Олена Похиленко з Дніпропетровщини зізнається, що експериментувати з гарбузами для неї — справжня насолода! Вона радить без довгих роздумів і сумнівів у своїй кулінарній спроможності спекти в осінній прохолодний, а може, і дощовий день пісочний пиріг з гарбузово–яблучною начинкою в карамелі. Отже: посікти 100 г маргарину зі 150 г борошна, додати 50 г цукру, жовток, столову ложку сметани, пакетик розпушувача, замісити тісто і поставити на 30 хвилин у холодильник. Цього часу буде достатньо, щоб зайнятися начинкою. «Розтопимо на сковороді 100 г вершкового масла, додамо до нього 3 столові ложки цукру і нехай хвилин 5 покипить, а потім вкинемо порізаний на невеличкі шматочки гарбуз (півкілограма), і нехай він тушкується хвилин 15, — розповідає господиня. — Потім додамо порізані на пластини 3–4 яблука, чайну ложку кориці, цедру половини лимона. Даємо цим ароматам подружитися один з одним ще хвилин 5–7 і вимикаємо плиту». Далі духовку розігріваємо до 180 градусів, тістом вистеляємо змащену маслом форму, робимо невеличкі бортики і викладаємо начинку, прикрашаючи верх тістом за своїм бажанням. Випікаємо 40 хвилин.

Ще порадуйте рідних неймовірно легким, пухнастим і апетитним гарбузовим кексом. Пані Олена каже, що він печеться дуже просто, а вигляд має святковий і врочистий. Для цього заздалегідь приготуйте пюре з 0,5 кг почищеного гарбуза і склянки води (вариться на повільному вогні 20 хвилин, а потім збивається в блендері або товчеться) і візьміть його для кекса 250 г (склянку). Збийте пюре зі 150 г розтопленого вершкового масла і поки відставте. Окремо збийте 3 яйця зі склянкою цукру, додайте 2 чайні ложки розпушувача, по чайній ложці кориці й коріандра, по дрiбці меленого чорного перцю і гвоздики, змішайте з пюре і обережно додавайте просіяне борошно (2,5 склянки), доводячи тісто до стану густої сметани. Вилийте у змащену маслом і присипану сухарями форму і випікайте 40 хвилин при температурі 180 градусів. Коли прохолоне — покрийте готовий кекс шоколадною глазуррю (розтопити 2 столові ложки вершкового масла, додати до нього по 2 столові ложки згущеного молока і какао, все перемішати, розтерти).

Каша — матір наша!

А любителі каш нарешті насмакуються гарбузовою. З нею взагалі роботи мінімум, а користі справді багато. Отож. Скип’ятіть півлітра молочка, додайте до нього жменю (100 г) промитого пшона, кілька шматочків почищеного гарбуза, сіль, цукор і вершкове масло за смаком і томіть на повільному вогні до готовності (15—20 хвилин). Можна зварити кашу до напівготовності, розкласти її в порційні горнятка, покласти зверху по шматочку вершкового масла і поставити в духовку на 20 хвилин — так каша буде значно смачнішою.

Суп і котлета

Олена Похиленко впевнена, що супи і котлети з гарбуза готують у сім’ях, які звикли збиратися за столом всі разом, дружні й згуртовані. Вона радить скуштувати суп–пюре «хвилинка», який уподобала її родина. Спочатку на вершковому маслі обсмажте кубики цибулини, картоплини і гарбуза (300 г) до зарум’янення. Потім перекладіть усе у каструльку, додайте стільки води, щоб вона тільки покрила овочі, і варіть до готовності. Приправте, посоліть і потовчіть свій супчик до стану пюре. Можна додати трішки вершків, а кому до вподоби кислинка — сметани. Дуже смачно!

А величезну — на всю сковороду — котлету з гарбуза ще не пробували?! Тоді беріть його з кілограм, а ще — півсклянки манки, склянку молока, 400 г м’ясного фаршу, 2 яйця, цибулину, трохи цукру, сіль і перець за смаком. Почищений гарбуз тремо на тертці й тушимо з 2 столовими ложками вершкового масла до готовності. Потім додаємо молоко, манку й цукор, тушкуємо масу до готовності манки, а коли прохолоне — вбиваємо яйце. Фарш солимо і обсмажуємо з цибулькою до готовності. Із гарбузової маси формуємо паляничку, викладаємо на неї фарш і робимо котлетку. Обсмажуємо в сухарях і подаємо зі сметанкою.

Оригінальна овочева запіканка з гарбузом. Щоб її приготувати, спочатку поріжте цибулину півкільцями й обсмажте на соняшниковій олії. Після цього так само обсмажте почищені й порізані 3 картоплини, морквину, півкабачка, шматок гарбуза (300 г), додайте до маси тонко порізаний солодкий перець. Потім викладайте все по черзі шарами у форму, присипаючи улюбленими спеціями. Наостанок залийте сумішшю майонезу (чи сметани) з яйцем і запікайте 40 хвилин у духовці, розігрітій до 200 градусів. Потім щедро присипте запіканку тертим твердим сиром і поставте в духовку ще на 10—15 хвилин.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>