Подряпини чи спроба самогубства?

24.09.2013
Подряпини чи спроба самогубства?

Минулого тижня Сергiя Павличенка (на фото — праворуч) перевели до Харкiвської виправної колонiї №12, а його батька залишили в Лук’янівському СІЗО. (з сайта ipress.ua.)

Цими днями з’явилася інформація, що в Харківській виправній колонії посиленого режиму №12 працівники пенітенціарного закладу жорстоко побили Сергія Павличенка, після чого хлопець намагався перерізати собі вени на шиї. За джерелами Соціал–національної асамблеї, після побиття адміністрація колонії спеціально, з метою приховування слідів катувань, помістила його в штрафний ізолятор. На знак протесту проти знущань, за інформацією, отриманою від інших в’язнів цієї колонії, Сергій перерізав собі вени на шиї.

У коментарі «УМ» голова СНА Ігор Криворучко зазначив, що вони володіють достовірною інформацією, оскільки «серед працівників колонії є людина, якій небайдужа доля Сергія, саме цей чоловік нам і повідомив про побиття. Також він підтвердив те, що Сергій хотів здійснити самогубство». Назвати ім’я цієї людини в Асамблеї зі зрозумілих причин не змогли.

Адвокат хлопця одразу спробував зустрітися з Сергієм, але йому цього не дозволили. «Сьогодні я намагався відвідати Сергія Павличенка, але адміністрація тюремного закладу не допустила мене як адвоката до «свіданки», оскільки Сергій перебуває у штрафному ізоляторі. Причини, з яких він там перебуває, досконало мені не відомі. Зі слів працівників колонії відомо, що він нібито завдав собі тілесних ушкоджень. Але офіційної відповіді на свої запитання я не отримав», — повідомив адвокат Михайло Ніконов, iдеться на офіційній сторінці групи Freedom Pavlichenko.

Після цього по iнтернету прокотилася хвиля обурливих закликів ледь не до штурму в’язниці. В ситуацію втрутилися нардепи. «Свободівець» Юрій Сиротюк зателефонував до Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської. «Поінформував про ситуацію, яка склалася у Харківській виправній колонії, де перебуває ув’язнений Сергій Павличенко. Попросив втрутитися. Виявляється, для Уповноваженого події з Сергієм Павличенком — новина. Зараз Ігор Швайка спробує все–таки особисто зустрітися з Сергієм у колонії».

До Сергія у колонію таки потрапив народний депутат від ВО «Свобода» Ігор Швайка, який у коментарі «УМ» зазначив, що Сергій не підтвердив інформацію щодо його побиття, проте він дійсно намагався здійснити самогубство.

Пан Швайка повідомив, що не побачив синців на тілі Павличенка від побоїв. Проте, як зазначає нардеп, половина розмови проходила за присутності працівників колонії. «Я розумію, щодо нього (Сергія. — Ред.) може чинитися тиск. Проте на сьогодні його стан здоров’я задовільний». Також стало відомо, що за злісне порушення до Сергія було застосовано максимальне покарання в дисциплінарному ізоляторі.

Чому ж Павличенко вирішив завдати собі порізiв, у пенітенціарній службі прокоментували так: «Як пояснив сам Павличенко, він це зробив тому, що його направили відбувати покарання до іншої області. На теперішній час стан здоров’я засудженого задовільний і він шкодує про свою поведінку того дня».

Нагадаємо, що 2 жовтня 2012 року Голосіївський районний суд міста Києва засудив Дмитра Павличенка до довічного ув’язнення, а Сергія, його старшого сина, — до 13 років позбавлення волі. Такі терміни Павличенки отримали за вбивство судді Шевченківського районного суду міста Києва Сергія Зубкова. Його було вбито 21 березня 2011 року в під’їзді будинку, де вiн мешкав. 8 серпня цього року Апеляційний суд Києва залишив чинним вирок Голосіївського районного суду Києва. У свою чергу, Павличенки подали касацію до Вищого спецсуду.

Минулого тижня Сергія Павличенка було переведено до Харківської виправної колонії №12. На запитання, чому його перевели, а батька залишили у Лук’янівському СІЗО, у Державній пенітенціарній службі України так і не надали відповіді.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>