Не маєш грошей? Знімай кіно!

20.09.2013

Незважаючи на те, що неділя — останній день «ГОГОЛЬFEST’у», організатори закликають глядачів не розслаблятися і анонсують кілька цікавинок, зокрема в місцевому кінотеатрі. Почнеться програма презентацією поки доволі екзотичного для нашої країни 3D–принтера (початок о 14:00), після чого заплановано просвітницьку лекцію: Дан Воронов, український сценарист i психолог, розповідатиме про те, звідки й де митці шукають гроші на театр. Далі стартуватиме багатогодинний кіномарафон. Програма «Все на власний кошт» (початок о 17:30) складається з п’яти короткометражних фільмів Дмитра Захаревича, якi вiн зняв i змонтував iз весни 2010 року по осінь 2013–го. Причому чотири iз п’яти робіт широкій публіці продемонструють уперше.

Нагадаємо, «УМ» неодноразово писала про цього режисера, який наразі готує до виходу свій повнометражний дебют «Дорога на Захід». Як розповів сам Дмитро, його роботи демонструватимуть у хронологічній послідовності, так, як їх було задумано й знято, щоб глядачі мали змогу прослідкувати художню еволюцію автора. Всі ці картини Дмитро зняв самостійно, без підтримки з боку держави. Не в останню чергу через те, що цю роботу він починав ще тоді, коли програми фінансування лише анонсували.

Після цього глядачі побачать ще один цікавий кінопроект «Мрія олігарха» російських кінематографістів, які теж пропагують знімати за власнi кошти. За ним слідує фільм «Звичайна справа» Валентина Васяновича, який уже демонстрували в кінотеатрах України. А завершить кіновечір показ фільму «Київ від заходу до світанку» відомого польського документаліста Яцека Блавута. Це ідея Польського інституту кіно і кіношколи в Лодзі, які задумали зробити п’ять фільмів про Польщу, Білорусь, Україну, Росію та Китай. Українську серію знято на пароплавi, що курсує Дніпром, складають її кілька історій, які переплітаються між собою. Яцек Блавут та інші поляки були координаторами, в той час як молоді місцеві режисери безпосередньо їх знімали. За іронією долі, одну з ролей у фільмі виконує вищезгаданий Дмитро Захаревич.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ідеолог фестивалю Влад Троїцький укотре переконався в тому, що попит на фест шалений, а значить, треба шукати можливості, аби його історія продовжувалася. Як повідомили в оргкомітеті «ГОГОЛЬFEST’у», днями на спектакль «…ДАХ…Ніч» випадково продали більше квитків, ніж було глядацьких місць. Сто людей, які змогли протиснутися крізь натовп, виставу переглянули. Всім іншим довелося здавати квитки й забирати гроші...