Дванадцятий за лiком етнофестиваль «Печенізьке поле», як і всі попередні, матиме цього року унікальну родзинку. Представники місцевої компанії, що спеціалізується на виробництві круп, привселюдно зварять більш ніж три тонни вівсяної каші. Кулінарний рецепт польового «Геркулеса» вони тримають у секреті, але для «приманки» гурманів повідомили, що не поскупляться на цукати та сухофрукти. «Для приготування цієї страви організаторам довелося замовити спеціальний котел на одному з ливарних заводів Донецька, тому що посудини потрібного розміру в Україні не знайшлося», — повідомив начальник Департаменту культури облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов. Згаданий котел уже прибув до Харкова. «Його вага — 2 тонни 600 кілограмів, — каже головний режисер фестивалю Олександр Бінус. — Лише одна кришка важить 600 кілограмів. Уявляєте, яким має бути вогнище, щоб зварити подібну кашу! Тому розпалювати його ми почнемо з самісінького ранку».
Першими скуштують страву представники Книги рекордів Гіннесса, яких харків’яни запросили на свято. Решту каші (а це майже 14 тисяч порцій) роздадуть учасникам фестивалю півсотні волонтерів. На власний рекорд організатори кулінарного дійства розраховують небезпідставно, оскільки готуються зварити на 500 кілограмів «Геркулеса» більше, ніж їхні попередники — рекордсмени з Великобританії. Бажанням вибороти саме міжнародну, а не вітчизняну, першість організатори пояснили вибір крупи. «Якби ми варили традиційний для нас куліш, — каже Олександр Бінус, — то потрапили б до Книги рекордів України, а не Гіннесса, оскільки у світовій практиці на рекорд прийнято готувати саме вівсянку».
Скуштують страву з гігантського казана і зіркові гості «Печенізького поля». Цього року глядачів на березі однойменного водосховища розважатимуть «Бумбокс», «Піккардійська терція», «Гайдамаки», Злата Огнєвич та Ірина Білик.