Кефірні береги

11.09.2013
Кефірні береги

Пекти пиріг можна з вівсяних пластівців, лише пересипавши фрукти пшеничним борошном.

Напевно, кожна господиня в холодильнику періодично знаходить продукт, який непомітно залежався. Скажімо, кефір чи питний йогурт. Коли раптом бачиш, що термін придатності на межі, а цих напоїв ще кілька склянок, розумієш, що за мить усього не випити. Тоді згодяться рецепти смачної випічки, в яку потрібен кисломолочний напій. Хоча запропоновані нижче пироги із задоволенням можна готувати, не чекаючи моменту, коли термін придатності кефіру збігає.

Щоб спекти яблучний пиріг на кефірі з манкою, треба мати під рукою, власне, склянку кефіру будь–якої жирності, 3 яйця, 100—200 г цукру, 1,5 склянки борошна, 0,5 склянки манної крупи, пакетик розпушувача тіста (або півчайної ложки без верху соди), 2–3 чайні ложки порошку кориці, два несоковитi яблука. Спочатку треба збити виделкою чи вінчиком яйця з цукром, додати кефір і манну крупу, залишити на півгодини. Тим часом нарізати яблука дрібними шматочками, щедро пересипати їх борошном (2 столові ложки) і корицею. Після цього додати в яєчно–цукрову суміш розпушувач i борошно, перемішати і збити тісто міксером. Насамкінець акуратно вмішати в рідину яблука і вилити все у форму, змащену вершковим маслом. Випікати при температурі 180—190 градусів до готовності (приблизно 30—35 хвилин). Вийнявши, можна притрусити цукровою пудрою.

Якщо хочете мінімально використовувати пшеничне борошно, печіть пиріг з ананасами (яблуками) з вівсяних пластівців. Для цього потрібно 3 яйця, 75—100 г цукру, 2 склянки дрібних вівсяних пластівців швидкого приготування, півчайної ложки без верху соди, півбанки консервованих ананасів шматочками (або 2 яблука). Як і в попередньому рецепті, спочатку треба збити виделкою чи вінчиком яйця з цукром, додати кефір і вівсяні пластівці, залишити на півгодини. Шматочки консервованого ананасу потримати на ситечку, щоб максимально стекла вода, потім ще висушити паперовим рушником чи серветками. Пересипати ананас борошном (2–3 столові ложки). Після цього додати в яєчно–цукрову суміш розпушувач, перемішати і збити тісто міксером. Насамкінець акуратно вмішати в рідину ананасові шматочки і вилити все у форму, змащену вершковим маслом. Випікати при температурі 180—190 градусів приблизно 40 хвилин.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>