Обізвались огірочки, баклажани і капуста…

28.08.2013
Обізвались огірочки, баклажани і капуста…

Консервуєш влітку — ситий зимою. (з сайта annetka–lada.livejournal.com.)

Невпинне наближення осені дарує господиням можливість поповнити свої запаси консервованими смаколиками. Кожна досвідчена жінка, звичайно, має свої фірмові рецепти приготування закруток на зиму. Втім навіть таким профі періодично хочеться поповнити полиці чимось новеньким–цікавеньким.
Найімовірніше, просто законсервувати огірки чи помідори уміють усі, крім новачків у кухонній справі. Тому зосередимося на овочевих міксах або на не зовсім звичайних поєднаннях традиційних огірків–помідорів з оригінальними маринадами.

Трохи томатного соку

Мариновані помідори з морквою можуть чудово зберігатись навіть при кімнатній температурі в умовах міської квартири, та й рецепт приготування таких помідорів досить зручний для багатьох господинь. Закручувати будемо у 3–літрові банки, які попередньо, як завжди, потрібно старанно промити проточною водою та пропарити. (Кришки також потрібно проварити). Помідори слід старанно перебрати, промити, дати стекти воді та трішки наколоти зубочисткою, щоб не лопались. На кожну банку потрібні кружальця приблизно 2 середніх морквин та 5 зубчиків часнику. Зелень та інші приправи для цього рецепту не потрібні. Помідори слід щільно вкласти у банки, перемежовуючи їх морквою та часником. Далі залити помідори окропом та витримати хвилин 20 — коли банку можна буде взяти голими руками. Потім воду потрібно злити в окрему посудину, щоб заміряти її ємність. Далі взяти таку саму кількість води та зробити розсіл. Для його приготування потрібно взяти — з розрахунку на одну 3–літрову банку це приблизно літр води — 3 чайні ложки солі та 4 чайні ложки цукру. Наостанок у кожну банку вливаємо 2 чайні ложки оцту та заливаємо овочі розсолом. Далі закатуємо кришками, перевертаємо, накриваємо ковдрою на 24 години.

Багатьом до вподоби будуть консервовані огірки в томаті. Цей рецепт розраховано на 5 літрових банок. У кожну банку слід викласти 2–3 зубчики часнику, суцвіття кропу, гілочку петрушки, 5–6 горошин чорного та духмяного перцю і невеликі огірочки. Для маринаду беремо 1,5 л води, 200 г цукру, 200 г томатної пасти, 2 столові ложки солі без гірки, 200 г оцту. Маринад закип’ятити, трохи охолодити і залити ним огірки. Стерилізувати 20 хвилин з моменту закипання. Банки закрутити металевими кришками, перевернути догори дном і вкрити покривалом, залишити до повного охолодження.

Узагалі–то майже всі овочі можна приготувати у томатному соку. Ми беремося за баклажани у поєднанні з болгарським перцем. Продукти для приготування: 5 кг нечищених баклажанів, нарізаних кубиками (десь 1х1 см), 15 штук червоного перцю, склянка часнику, 2 склянки олії, по склянці цукру та оцту, 2 ложки солі, 2 літри томатного соку. Сік треба вилити у каструлю, додати сіль, оцет, цукор, олію і перемелений на м’ясорубці перець. Усе довести до кипіння, потім покласти попередньо вимочені хвилин 20 у підсоленій воді нарізані баклажани і кип’ятити 20 хвилин. Далі кинути часник і вимкнути вогонь. Розкласти у банки і закатати. На виході матимемо приблизно 7–8 літрових банок.

Овочевий холодець

Незвичайна холодна закуска — овочі у желатині. У банки вкладатимемо пошарово нарізані кружальцями помідори й огірки, кільця цибулі та болгарського перцю. Для маринаду потрібно: 2 л води, 120 г солі, 120 г цукру, 200 г оцту 9–процентного. Все прокип’ятити й остудити. На кожну склянку маринаду — 3 столові ложки желатину. Желатин розпустити і довести до кипіння, але не кип’ятити. На дно кожної стерилізованої банки покласти лавровий листок, кружальця цибулини, 1–2 гвоздички, 5–6 горошин чорного перцю. Підготовлені овочі укладати щільно пошарово: помідори, цибуля, огірки, солодкий перець. Якщо буде багато соку, то необхідно злити, потім залити маринадом. Накрити кришками, поставити стерилізувати на одну годину. Банки закатати і перевернути для охолодження.

Можна приготувати помірно гострий та дуже ароматний салат з огірків. Для того, щоб мати його на виході 6 літрів, потрібно: 4 кг огірків, 6 великих цибулин, порізаних півкільцями, 6 великих морквин, потертих на крупній тертці, 250 мл олії, півсклянки оцту, 2 столові ложки солі без гірки, склянка цукру. Для салату треба брати огірки довжиною 8–10 см, порізати їх поздовж начетверо або товстими кружальцями (десь 6–8 мм), щоб вони не розварилися у процесі приготування. Усі інгредієнти потрібно поєднати й акуратно перемішати, відставити на 5 годин (час від часу помішувати). Насамкінець викласти масу у півлітрові банки та стерилізувати 20 хвилин з моменту закипання, а потім закрутити–перевернути–обгорнути.

Досить вдале поєднання — консервовані баклажани з капустою. Для приготування потрібно: 2,5 кг баклажанів, 2 кг капусти, 100 г часнику, гірка перчина, півсклянки цукру, склянка олії, 2 столові ложки солі з гіркою, 3–4 середні морквини; 2 столові ложки оцтової есенції, розведеної у 2 склянках води. Баклажани треба нарізати пластинами і бланшувати у підсоленому окропі. Остудити, нарізати соломкою. Капусту нарізати тонкою соломкою. Подрібнити перчину. Часник пропустити через часникодавку. Моркву натерти на тертці. Всі компоненти перемішати і залишити на 6 годин. Далі розкласти масу в банки та стерилізувати (літрову банку — не довше 20 хвилин). Закрутити й обов’язково обгорнути банки ковдрою.

На зиму можна зробити смачний салат з рису, перцю і помідорів. Потрібно: цибуля ріпчаста — близько 1 кг; рис круглий — 200 г; помідори свіжі — 3 кг; морква — 1 кг; перець червоний болгарський — 1 кг; олія — приблизно 300 г; цукор–пісок — 200–250 г; сіль — 100 г. Помідори розрізаємо на кілька часточок. Очищені моркву і цибулю перетворюємо на соломку. Болгарський перець нарізаємо півкільцями. Ставимо на вогонь велику каструлю з олією, коли вона почне кипіти, додаємо сіль і цукор. Потім — по черзі, з маленькими перервами, цибулю, моркву, томати та перець. Все слід перемішати і протушкувати протягом 8–10 хвилин. Далі в каструлю додають попередньо промитий і просушений рис. Коли каструлю зніматимуть з вогню, він повинен залишитися досить твердим. Гарячу суміш розкладаємо у стерилізовані банки, закручуємо. Традиційно перевертаємо, закутуємо. Коли все охолоне, перставляємо банки у прохолодне приміщення.

Баклажановий рай

Про запас можна приготувати печені невеликі баклажани, болгарський перець і помідори. Їх треба спекти у духовці, зняти шкірку. Приготувати банки, обробивши їх парою чи прогрівши у духовці. На дно кожної покласти солодку перчину і помідор, зверху — баклажани. Для маринаду на літрову банку треба 1,5 чайної ложки солі, 2 чайні ложки цукру, 2–3 столові ложки оцту. Накрити металевими кришками і пастеризувати 40 хвилин. Із 1 кг свіжих баклажанів виходить 2 літрові банки.

Для приготування холодної закуски з баклажанів з помідорами треба: кілограм «синеньких», півкілограма ріпчастої цибулі, 600 г помідорів, сіль, перець. Баклажани промити, дрібно порізати кубиками, обсмажити на олії. Потім дрібно порізати ріпчасту цибулю, також обсмажити окремо. Дрібно порізати стиглі червоні помідори. Обсмажені овочі скласти у посудину, додати помідори, перемішати, посолити за смаком, можна для гостроти додати меленого перцю. Суміш довести до кипіння, помішуючи. Гарячу суміш розкласти у чисті банки, поставити стерилізуватися півлітрові банки на 45 хвилин, літрові — на 60 хвилин. Закрутити й охолодити.

Нехай смакує цілий рік!

САЛАТ–БАР

«Синенькі» — як гриби

На обід чи вечерю з баклажанів можна приготувати салат, де «синенькі» на смак схожі на гриби. Знадобиться: 3 баклажани, зубчик часнику, пучок петрушки, столова ложка винного оцту, 4 столові ложки оливкової олії, сіль, перець за смаком. Баклажани миємо, зрізаємо плодоніжку й очищаємо від шкірки. Нарізаємо їх уздовж на пластини товщиною в півсантиметра. Посипаємо сіллю, даємо постояти з півгодини, потім промиваємо й обсушуємо. Розігріваємо духовку до 180 градусів і запікаємо баклажани на змащеному олією декові протягом 20 хвилин. За цей час мінімум один раз баклажани треба перевернути. Коли м’якоть баклажанів стане ніжною, виймаємо з духовки і даємо охолонути. Далі нарізаємо довгою локшиною і перекладаємо в салатник. Заправляємо олією і оцтом, подрібненими часником і петрушкою, перемішуємо і ставимо на пару годин в холодильник.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>