Незвичайні чорниці

14.08.2013
Незвичайні чорниці

Поєднання свіжих ягід із пісочним тістом і вершковою заливкою.

Чому хочеться посмакувати випічкою саме з чорницями — самі знаєте. Бо на кожному кроці, принаймні у Києві, її пропонують купити. А у вас, можливо, ліс неподалік — і ви власноруч збираєте трохи не чорні смачнючі корисні ягоди. Потім: одну в рот, іншу — в пиріг, ще трохи — законсервувати на зиму. Якщо не знаєте, як найкраще прилаштувати чорниці у другому і третьому випадку, — ми підкажемо.

Велике, кругле, смачне

Для приготування бісквіту з чорницями потрібні 4 яйця, 300 мл борошна, 200 мл цукру, 1,5 чайної ложки розпушувача для тiста, дещиця солі, чайна ложка ванільного екстракту, 350–400 г ягід. Спочатку гарно збиваємо яйця з цукром, хвилини 4–5, додаємо ванільний екстракт і ще трохи збиваємо. Далі треба просіяти борошно, додати сіль і розпушувач, усе перемішати вінчиком. Всипати борошно у яєчну суміш за два прийоми, розмішати до однорідності. Акуратно вмішати у тісто чорниці. Вилити тісто у змащену вершковим маслом форму (діаметром 22–24 см). Випікати при температурі 190 градусів 40–45 хвилин.

До речі, особисто я ніколи у бісквіти не додаю ні соди, ні розпушувача для тіста. Беру 4 великих або 5 малих яєць iз холодильника, 200 мл цукру і 200 мл борошна. Збиваю міксером спочатку цукор із яйцями, а потім всипаю борошно — і починаю перемішувати спочатку на найменшій швидкості, поступово збільшуючи її.

Тарт iз чорницями — це поєднання свіжих ягід із пісочним тістом і вершковою заливкою. Для приготування тіста для форми діаметром 20—22 см потрібно 200 г борошна, 100 г вершкового масла, 60 г цукрової пудри, білок яйця, дещиця солі. Масло треба збити з цукровою пудрою (чи добре розтерти). Додати білок, збити. Борошно змішати iз сіллю, всипати у масляну масу і швидко замісити тісто. А потім покласти його на пару годин, а ще краще — на всю ніч у холодильник.

Щоб довершити цю смачну страву, ще слід мати під рукою по 40 г крихкого печива, подрібнених горіхів та цукру, яйце, 100 мл жирних вершків і 350 г чорниць. Коли тісто дістаємо з холодильника, розкачуємо його за розміром форми і робимо бортики, часто наколюємо, накриваємо пергаментом або фольгою, кладемо зверху вантаж (наприклад, квасолю чи горох) і ставимо випікати при температурі 180 градусів 15 хвилин. А далі беремося за приготування заливки. Змішуємо вершки з яйцем і додаємо подрібнені горіхи (волоські, мигдаль чи будь–які інші). У залежності від власних смаків можна додати у цю суміш трохи ванільного цукру чи ванільної есенції, або мигдалевої. Із чорницями прекрасно поєднується навіть лимон: можна крапнути трохи соку і кинути дещицю цедри. Печиво нам для того, щоб ним, покришеним, притрусити дно випеченого кошика для тарта — тоді всі частини випічки будуть триматися купи. Власне, печиво можна замінити перемеленими горіхами . Отже, кошик притрусили, вилили у нього вершково–яєчну масу, зверху виклали ягоди — і в розігріту духовку на 20 хвилин. Щоб тарт можна було порізати на красиві шматочки, треба дочекатися, коли він повністю охолоне.

Печемо з відомими кулінарами

Щоб не морочитися з нарізанням, можна спекти маленькі кекси або, як зараз кажуть, мафіни. Варіантів безліч. Ось кілька найоригінальніших.

Мафіни з чорницями і бананом. Цей рецепт пропагує у своїй книзі «Здоровий апетит» Гордон Рамзі, британський шеф–кухар шотландського походження, роботу якого відзначено трьома зірками Мішлен (він також відомий телеведучий, завдяки якому в багатьох країнах показують адаптації телешоу «Пекельна кухня»). Для приготування 12—18 штук потрібно: 2 дуже стиглих банани, 300 г бажано цільнозернового борошна (можна брати 200 г цільнозернового і 100 г пшеничного), 1,5 чайної ложки розпушувача тіста, чайна ложка соди, дещиця солі, 100 г бажано коричневого цукру, 285 мл кефіру (в оригінальному варіанті — пахта), велике куряче яйце, 75 г вершкового масла або оливкової олії, 200 г чорниць, столова ложка цукру для посипки.

Спочатку треба змішати всі сухі інгредієнти: борошно, сіль, соду, розпушувач, цукор — і все ретельно перемішати. Банани розім’яти до стану пюре. Яйце вбити у посудину, трохи збовтати, влити кефір, перемішати. Додати масло, перемішати. Додати бананове пюре і ще раз перемішати. Влити рідку частину в суху, швидко перемішати, зрозуміло, не залишаючи сухим борошно. Акуратно вмішати у тісто ягоди, розлити у змащені формочки і випікати при температурі 200 градусів 20 хвилин. Ці мафіни виходять трохи вологими і соковитими, не надмірно солодкими, духмяними і дуже смачними.

Ще один варіант чорничних мафінів, з апельсином, — від американської авторки сучасних кулінарних бестселерів Дорі Грінспен. Потрібно: цедра і сік апельсина, приблизно три чверті чашки кефіру, 2 яйця, 3 столові ложки меду, одна третина чашки цукру (хто любить відчутно солодке — кладіть більше), 2 чашки борошна, 115 г розтопленого вершкового масла (можна взяти 100 г олії), 2,5 чайної ложки розпушувача для тіста (можна взяти менше — 2 ложки), по 0,25 чайної ложки соди і солі, чашка чорниць (якщо брати заморожену — її не варто розморожувати).

Спочатку треба змішати з цукром апельсинову цедру і ретельно розтерти пальцями. Змішати борошно з розпушувачем, содою і сіллю, перемішати вінчиком. Додати цукор із цедрою і ще перемішати. Апельсиновий сік вилити у мірну ємність і долити кефіру стільки, щоб сумарно була чашка рідини. (Може бути «фіфті–фіфті»). Яйця трохи збовтати вінчиком, додати масло, мед, суміш соку з кефіром — і все перемішати. Влити рідку суміш у суху. Швидкими рухами перемішати. Але не перестаратися, бо тісто для мафінів не любить тривалого вимішування; коли повністю зволожиться борошно — мішати досить. Насамкінець акуратно покласти у тісто вимиті й ретельно висушені ягоди, рівномірно розподілити їх по всій масі, а потім викласти у формочки (10–12 штук). Випікати при температурі 200 градусів 20–25 хвилин.

Смачного!

ПРО ЗАПАС

Не тільки гірська лаванда — для зимових зустрічей

Чорниці — ідеальна ягода для заморожування. Втiм інколи хочеться поласувати і чорничним варенням. А приготувати його можна з додаванням лаванди.

Отже, потрібно 1 кг ягід, 550 г цукру, сік і цедра лимона, 1,5 столової ложки сухих квітів лаванди. Чорниці треба посипати лавандою, цукром. Акуратно перемішати і залишити на ніч у холодильнику. Вранці додати сік і цедру лимона, довести на середньому вогні до кипіння, зменшити до мінімуму температуру і варити 20 хвилин. Залишити до вечора. Ввечері проварити ще 15 хвилин, розлити у банки і закрити. Вийде літр надзвичайно ароматної смакоти, з якою будь–яке чаювання — свято.

 

ЕКЗОТИЧНО

З імбирем і мускатним горіхом

Щоб приготувати ці незвичайні надзвичайно вишукані кекси з чорницями, імбирем і мускатним горіхом, потрібно: 2 чашки борошна, 2 чайні ложки розпушувача тіста, 0,5 чайної ложки мускатного горіха, 0,25 чайної ложки молотого сухого імбиру, 150 мл цукру, чашка молока, 2 яйця, 75 г вершкового масла, чайна ложка ванільного екстракту, дещиця солі, 250–300 г ягід. Спочатку слід розтопити масло і дати йому трохи охолонути. Борошно просіяти. Додати розпушувач, сіль. Цукор, спеції і ретельно перемішати вінчиком. Далі трохи збовтати вінчиком яйця. Додати молоко, перемішати. У вершкове масло влити ванільний екстракт, трохи збовтати і додати у яєчно–молочну суміш — перемішати. Влити рідку суміш у суху, трохи перемішати. Акуратно всипати ягоди і недовго перемішувати. Розлити–розкласти у формочки і випікати при температурі 200 градусів 18–20 хвилин.

Якщо є бажаючі відчути помітніший смак чорниць з мускатним горіхом та імбирем, спецій можна класти в тісто вдвічі більше (але без «гірок»).

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>