Чому хочеться посмакувати випічкою саме з чорницями — самі знаєте. Бо на кожному кроці, принаймні у Києві, її пропонують купити. А у вас, можливо, ліс неподалік — і ви власноруч збираєте трохи не чорні смачнючі корисні ягоди. Потім: одну в рот, іншу — в пиріг, ще трохи — законсервувати на зиму. Якщо не знаєте, як найкраще прилаштувати чорниці у другому і третьому випадку, — ми підкажемо.
Велике, кругле, смачне
Для приготування бісквіту з чорницями потрібні 4 яйця, 300 мл борошна, 200 мл цукру, 1,5 чайної ложки розпушувача для тiста, дещиця солі, чайна ложка ванільного екстракту, 350–400 г ягід. Спочатку гарно збиваємо яйця з цукром, хвилини 4–5, додаємо ванільний екстракт і ще трохи збиваємо. Далі треба просіяти борошно, додати сіль і розпушувач, усе перемішати вінчиком. Всипати борошно у яєчну суміш за два прийоми, розмішати до однорідності. Акуратно вмішати у тісто чорниці. Вилити тісто у змащену вершковим маслом форму (діаметром 22–24 см). Випікати при температурі 190 градусів 40–45 хвилин.
До речі, особисто я ніколи у бісквіти не додаю ні соди, ні розпушувача для тіста. Беру 4 великих або 5 малих яєць iз холодильника, 200 мл цукру і 200 мл борошна. Збиваю міксером спочатку цукор із яйцями, а потім всипаю борошно — і починаю перемішувати спочатку на найменшій швидкості, поступово збільшуючи її.
Тарт iз чорницями — це поєднання свіжих ягід із пісочним тістом і вершковою заливкою. Для приготування тіста для форми діаметром 20—22 см потрібно 200 г борошна, 100 г вершкового масла, 60 г цукрової пудри, білок яйця, дещиця солі. Масло треба збити з цукровою пудрою (чи добре розтерти). Додати білок, збити. Борошно змішати iз сіллю, всипати у масляну масу і швидко замісити тісто. А потім покласти його на пару годин, а ще краще — на всю ніч у холодильник.
Щоб довершити цю смачну страву, ще слід мати під рукою по 40 г крихкого печива, подрібнених горіхів та цукру, яйце, 100 мл жирних вершків і 350 г чорниць. Коли тісто дістаємо з холодильника, розкачуємо його за розміром форми і робимо бортики, часто наколюємо, накриваємо пергаментом або фольгою, кладемо зверху вантаж (наприклад, квасолю чи горох) і ставимо випікати при температурі 180 градусів 15 хвилин. А далі беремося за приготування заливки. Змішуємо вершки з яйцем і додаємо подрібнені горіхи (волоські, мигдаль чи будь–які інші). У залежності від власних смаків можна додати у цю суміш трохи ванільного цукру чи ванільної есенції, або мигдалевої. Із чорницями прекрасно поєднується навіть лимон: можна крапнути трохи соку і кинути дещицю цедри. Печиво нам для того, щоб ним, покришеним, притрусити дно випеченого кошика для тарта — тоді всі частини випічки будуть триматися купи. Власне, печиво можна замінити перемеленими горіхами . Отже, кошик притрусили, вилили у нього вершково–яєчну масу, зверху виклали ягоди — і в розігріту духовку на 20 хвилин. Щоб тарт можна було порізати на красиві шматочки, треба дочекатися, коли він повністю охолоне.
Печемо з відомими кулінарами
Щоб не морочитися з нарізанням, можна спекти маленькі кекси або, як зараз кажуть, мафіни. Варіантів безліч. Ось кілька найоригінальніших.
Мафіни з чорницями і бананом. Цей рецепт пропагує у своїй книзі «Здоровий апетит» Гордон Рамзі, британський шеф–кухар шотландського походження, роботу якого відзначено трьома зірками Мішлен (він також відомий телеведучий, завдяки якому в багатьох країнах показують адаптації телешоу «Пекельна кухня»). Для приготування 12—18 штук потрібно: 2 дуже стиглих банани, 300 г бажано цільнозернового борошна (можна брати 200 г цільнозернового і 100 г пшеничного), 1,5 чайної ложки розпушувача тіста, чайна ложка соди, дещиця солі, 100 г бажано коричневого цукру, 285 мл кефіру (в оригінальному варіанті — пахта), велике куряче яйце, 75 г вершкового масла або оливкової олії, 200 г чорниць, столова ложка цукру для посипки.
Спочатку треба змішати всі сухі інгредієнти: борошно, сіль, соду, розпушувач, цукор — і все ретельно перемішати. Банани розім’яти до стану пюре. Яйце вбити у посудину, трохи збовтати, влити кефір, перемішати. Додати масло, перемішати. Додати бананове пюре і ще раз перемішати. Влити рідку частину в суху, швидко перемішати, зрозуміло, не залишаючи сухим борошно. Акуратно вмішати у тісто ягоди, розлити у змащені формочки і випікати при температурі 200 градусів 20 хвилин. Ці мафіни виходять трохи вологими і соковитими, не надмірно солодкими, духмяними і дуже смачними.
Ще один варіант чорничних мафінів, з апельсином, — від американської авторки сучасних кулінарних бестселерів Дорі Грінспен. Потрібно: цедра і сік апельсина, приблизно три чверті чашки кефіру, 2 яйця, 3 столові ложки меду, одна третина чашки цукру (хто любить відчутно солодке — кладіть більше), 2 чашки борошна, 115 г розтопленого вершкового масла (можна взяти 100 г олії), 2,5 чайної ложки розпушувача для тіста (можна взяти менше — 2 ложки), по 0,25 чайної ложки соди і солі, чашка чорниць (якщо брати заморожену — її не варто розморожувати).
Спочатку треба змішати з цукром апельсинову цедру і ретельно розтерти пальцями. Змішати борошно з розпушувачем, содою і сіллю, перемішати вінчиком. Додати цукор із цедрою і ще перемішати. Апельсиновий сік вилити у мірну ємність і долити кефіру стільки, щоб сумарно була чашка рідини. (Може бути «фіфті–фіфті»). Яйця трохи збовтати вінчиком, додати масло, мед, суміш соку з кефіром — і все перемішати. Влити рідку суміш у суху. Швидкими рухами перемішати. Але не перестаратися, бо тісто для мафінів не любить тривалого вимішування; коли повністю зволожиться борошно — мішати досить. Насамкінець акуратно покласти у тісто вимиті й ретельно висушені ягоди, рівномірно розподілити їх по всій масі, а потім викласти у формочки (10–12 штук). Випікати при температурі 200 градусів 20–25 хвилин.
Смачного!
ПРО ЗАПАС
Не тільки гірська лаванда — для зимових зустрічей
Чорниці — ідеальна ягода для заморожування. Втiм інколи хочеться поласувати і чорничним варенням. А приготувати його можна з додаванням лаванди.
Отже, потрібно 1 кг ягід, 550 г цукру, сік і цедра лимона, 1,5 столової ложки сухих квітів лаванди. Чорниці треба посипати лавандою, цукром. Акуратно перемішати і залишити на ніч у холодильнику. Вранці додати сік і цедру лимона, довести на середньому вогні до кипіння, зменшити до мінімуму температуру і варити 20 хвилин. Залишити до вечора. Ввечері проварити ще 15 хвилин, розлити у банки і закрити. Вийде літр надзвичайно ароматної смакоти, з якою будь–яке чаювання — свято.
ЕКЗОТИЧНО
З імбирем і мускатним горіхом
Щоб приготувати ці незвичайні надзвичайно вишукані кекси з чорницями, імбирем і мускатним горіхом, потрібно: 2 чашки борошна, 2 чайні ложки розпушувача тіста, 0,5 чайної ложки мускатного горіха, 0,25 чайної ложки молотого сухого імбиру, 150 мл цукру, чашка молока, 2 яйця, 75 г вершкового масла, чайна ложка ванільного екстракту, дещиця солі, 250–300 г ягід. Спочатку слід розтопити масло і дати йому трохи охолонути. Борошно просіяти. Додати розпушувач, сіль. Цукор, спеції і ретельно перемішати вінчиком. Далі трохи збовтати вінчиком яйця. Додати молоко, перемішати. У вершкове масло влити ванільний екстракт, трохи збовтати і додати у яєчно–молочну суміш — перемішати. Влити рідку суміш у суху, трохи перемішати. Акуратно всипати ягоди і недовго перемішувати. Розлити–розкласти у формочки і випікати при температурі 200 градусів 18–20 хвилин.
Якщо є бажаючі відчути помітніший смак чорниць з мускатним горіхом та імбирем, спецій можна класти в тісто вдвічі більше (але без «гірок»).