Лише спалах

13.08.2013
Лише спалах

Блискавка може дістати будь–де, а найнебезпечніша вона — на рівнині. (з сайта lenta.ua.net)

Нещастям завершилось для однієї сім’ї сходження на найвищу точку України. У хлопця, який повертався з батьком з гори, біля підніжжя Говерли влучила блискавка. Як повідомили «УМ» у Державній службі України з надзвичайних ситуацій, батько вже не міг допомогти дитині. «11 серпня о 15:50 рятувальникам надійшло повідомлення про те, що під час проходження туристичним маршрутом у Рахівському районі, біля підніжжя Говерли, блискавка смертельно вразила 12–річного хлопчика. Тіло загиблого передано працівникам міліції.

«На місці події працювали виконували рятувальники аварійно–рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Закарпатській області», — повідомляє прес–служба ДСНС.

Додамо, що смерть від удару блискавкою трапляється не так уже й рідко. У липнi у Хмельницькій області жінка загинула від ураження блискавкою. Тоді з’ясувалося, що 44–річна жінка працювала на городі серед поля і слухала музику на мобільному телефоні. Блискавка влучила в телефон, внаслідок чого жінка загинула на місці.

Схожий випадок стався на початку літа у Скаржинцях, де 14–річна школярка потрапила під зливу, коли в обід йшла з клубу додому. Вирішила сховатися від дощу під деревом. Блискавка вдарила тоді, коли вона говорила по мобільному. Дівчина померла на місці пригоди.

ПОРАДИ

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД БЛИСКАВКИ

Як зазначають у ДСНС, ураження блискавкою у літні місяці може становити серйозну небезпеку. Захиститися від блискавок майже неможливо, але знизити ймовірність ураження можна. За статистикою, більшість нещасних випадків, пов’язаних з ударами блискавок, стається у сільській місцевості.

Найчастіше  блискавки влучають в окремо розташовані об’єкти (дерево, будівля, копиця сіна). Тому перше правило: не ховайтеся від блискавки під самотніми деревами, високими металевими конструкціями. Краще ховатися в кущах, куди вона ніколи не поцілить.

Другі за небезпекою — вода і береги водойм. Щоб не стати мішенню блискавки, не можна перебувати у воді під час грози, розбивати намет на відкритому березі водойми. А найбезпечніше місце — сухі рівнини, балки між пагорбами.

Під час грози заборонено ховатися біля самотніх дерев; прихилятися до скель і стін; зупинятися на узліссі, біля водойм; ховатися під скельним виступом; бігати і метушитися; пересуватися щільною групою; перебувати біля багаття; зберігати металеві предмети в наметі; використовувати електроприлади в будинку, користуватися мобільним телефоном.

Якщо ж гроза «застала» на відкритому місці, варто присісти навпочіпки, ноги поставити разом, голову схилити до колін. Це найбезпечніше положення тіла.

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖЕННІ БЛИСКАВКОЮ

Не кожне ураження блискавкою смертельне. Людину можна врятувати, якщо вчасно надати першу допомогу.

Якщо поруч із вами опинилася людина, уражена або контужена блискавкою, не бійтеся торкатися її — заряду в тілі потерпілого не залишається.

Основна причина смерті в такій ситуації — порушення діяльності серця і легенів. Тому постраждалому треба робити штучне дихання і масаж серця щонайменше протягом хвилини.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>