Ось–ось закінчиться сезон абрикос. Тому хочеться якомога швидше хоч трохи ще зберегти сонячно–жовтої смакоти для чаювань холодними осінньо–зимовими вечорами.
Абрикосове варення з квітами лаванди. Для приготування потрібно: 1кг 100 г абрикосів (без кісточок буде кiлограм), 650 г цукру, столова ложка сухих квітів лаванди, чайна — лимонної кислоти. Плоди акуратно розрізати навпіл, видалити кісточки. Засипати цукром і поставити у холодильник на 1,5—2 доби, вранці та ввечері акуратно перемішувати. Через добу після початку процесу всипати лаванду. (Тобто загатовка з сухою спецією має простояти 0,5–1 добу). Потім проварити 20 хвилин і знову залишити на 10—12 годин. Далі ще двічі проварювати по 15 хвилин iз проміжком у 10—12 годин. Наприкінці останньої 15–хвилинки треба додати лимонну кислоту, розкласти варення у стерилізовані банки і закрутити.
Абрикосовий джем із тим’яном. Потрібно: 750 г абрикосів без кісточок, 350 г цукру, кілька гілочок свіжого тим’яну. Абрикоси нарізати шматочками, засипати цукром і на кілька годин залишити. Додати листя тим’яну, варити після закипання 40 хвилин, знімаючи пінку, а потім розлити по стерилізованих банках і закупорити.
Абрикосовий джем iз лимоном і корицею. Потрібно: 1 кг абрикосів без кісточок, 550 г цукру, паличка кориці, сік і цедра одного лимона. Як для приготування будь–якого джему, абрикоси нарізати шматочками, засипати цукром і на кілька годин залишити. Потім додати паличку кориці та цедру лимона. Поставити на вогонь. Коли закипить, вичавити лимонний сік (хто не надто любить кислуватий присмак, може додати сік половини лимона). Варити, допоки джем не загусне, — приблизно 40 хвилин. Розлити у стерилізовані банки і герметично «заховати» під кришку до холодів.