Святе і грішне

25.07.2013
Святе і грішне

Учора стало відомо, що «паломницький» візит російського президента до України не обмежиться молебнем на Володимирській гірці — Володимир Путін наступного дня, 28 липня, полетить до Криму, де в Севастополі прийматиме парад кораблів ЧФ, присвячений Дню Військово–морського флоту Росії. Про таку програму візиту вчора повідомила прес–служба Кремля. У ногу з колегою крокуватиме й Віктор Янукович. Президент України також прийматиме парад у Севастополі, правда, значно скромніший, адже наші ВМС мають у своєму арсеналі всього кілька кораблів. Утім Віктор Федорович може цього й не помітити, позаяк уже третій рік поспіль парад 28 липня проводять спільно два флоти братніх народів, і розрізнити «національну приналежність» фрегата чи есмінця можна лише за прапором на його щоглі, але здалеку вгледіти його складно.

За деякими даними, у складі російської офіційної делегації, що приїздить до Києва вклонитися Володимиру–Хрестителю і тому, що він зробив 1025 років тому, буде й керівник «Газпрому» Олексій Міллер. Вочевидь, не тільки теологічними бесідами перейматимуться в Києві український та російський владці.

А чоловік, чиїм безпосереднім посадовим обов’язком є зв’язок пастви з Богом, сиріч предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирил, приїде до «матері городів руських», наче червоний комісар — на броньованому спецпоїзді. Принаймні таку інформацію подала вчора газета «Сєгодня». «Це як готель на рейках, — розповіли цьому виданню в «Укрзалізниці». — Такий був у Сталіна. Там п’ять вагонів, останній — вагон–храм. Охорона в патріарха — як у Путіна. Для поїзда розроблено спеціальний маршрут, і їхатиме він по виділеній колії». Разючий контраст iз духовним лідером католиків, котрий, як свідчать світові інформагенції, під час візиту до Бразилії відмовився від броньованого «папомобіля», щоб мати змогу потискати руки прочанам. Врешті, понтифік Франциск І не має і такого дорогого годинника, як Кирил. До речі, якщо хтось із вірних Російської православної церкви схоче потиснути руку своєму духовному пастирю, то це йому не вдасться. Принаймні на урочистому молебні на Володимирській гірці, куди вхід буде за спецпропусками. Групи ж «з народу» формували в УПЦ Московської патріархії, розсилаючи перепустки в регіональні єпархії. «Випадкових» вірян на церемонії, слід гадати, не буде.

Учора на спеціальній прес–конференції міністр культури України Леонід Новохатько висловив жаль через те, що не всі бажаючі зможуть помолитися разом iз Путіним, Януковичем та Кирилом. «Обмеження доступу на Володимирську гірку пов’язане з нестачею місця», — вибачився пан Новохатько. І додав, що проблема — тільки в цьому, «і не треба подію політизувати».

Але не почули його голос хлопці зі «Свободи», які, попри «заградзагони» потрійної президентської охорони, таки планують провести акцію протесту проти політики насадження Кремлем в Україні «русского міра». Про те, що пікети готуються, поінформував депутат–«свободівець» Андрій Іллєнко. «Це пікетування буде наближене до місця, де московські емісари «русского міра» будуть перебувати», — розповів Іллєнко. Розуміючи, що акцію можуть «нейтралізувати» спецслужби, Іллєнко сказав, що місце та час її проведення наразі тримають у таємниці.

Уся ця не зовсім релігійна суєта, до речі, обійдеться державній казні в копієчку. За словами Леоніда Новохатька, з держбюджету буде витрачено 47 млн. гривень. Це, окрім коштів, які надали спонсори. Кошти ці, наголосив міністр, переважно адресовані на реставрацію сакральних місць,­ соборів та реконструкцію Володимирської гірки.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Центр Києва перекриють

ДАІ столиці закликає киян відмовитися від поїздок автівкою у центрі міста 27 та 28 липня, адже більшість вулиць — Хрещатик, Інститутська, частина Володимирської, Велика Житомирська тощо — будуть перекриті.

 

ДО РЕЧІ

У бронепоїзді Кирила перевозитимуть і хрест Андрія Первозваного, який встановлять для огляду і поклоніння в Трапезній церкві Києво–Печерської лаври. Це буде один iз величних моментів у програмі святкування 1025–річчя Хрещення Русі, яке проводить УПЦ Московського патріархату. А вчора відбулася перша подія з цієї плеяди — митрополит Володимир (Сабодан) провів божественну літургію на місці, де до 2020 року має постати новий кафедральний храм УПЦ МП — Воскресенський собор. Собор побудують неподалік метро «Либідська» у столиці і, як кажуть у патріархії, він стане найбільшим у Східній Європі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>