Літня прохолода у склянці

24.07.2013

Що ви уявляєте, коли чуєте слово «десерт»? Шматочок пирога чи торта з чашкою кави? Тістечко? Цукерку? Напевно, однозначно щось солодке, а отже, страшенно шкідливе для фігури. Чи не так? Утім мушу вам сказати: не лише тістечка можуть врятувати, коли до безтями хочеться солодкого. Є десерти не лише легкі, а й холодні, що особливо актуально в літню спеку. А що ще корисно — ці десерти порційні, що дозволить утриматися від спокуси відрізати шматочок побільше.

Не лише смачний, а й корисний десерт з агар–агаром. Агар, що видобувають iз червоних водоростей, напрочуд багатий мікроелементами і вітамінами (згадати хоча б йод, залізо, кальцій), а крім того виводить з організму токсини і баластні речовини.

Розчиняється агар–агар при кипінні, а застигає і загущує рідини, в які його додали, вже при температурі 40 градусів. Тому суфле з агаром необов’язково тримати у холодильнику, як, скажімо, суфле, загущене желатином. Найпростіший десерт з агар–агаром — фруктові пюре чи сік, загущені з розрахунку 2 чайні ложки агару на півлітра рідини. Операції приготування такі. Спочатку в невеликій кількості холодної води треба розмішати потрібну кількість агар–агару, довести до кипіння, безперервно розмішуючи, потримати на вогні секунд 30 і додати сік чи пюре, енергійно розмішати і розлити по невеликих формочках. Дати вистигнути чи одразу поставити у холодильник. Залежно від рідини, десерт застигає за 5–30 хвилин.

Окрасою літнього меню можуть стати легкі й корисні молочні десерти (це ж корисний кальцій!). Вони урізноманітнять сніданки — просто вийняв iз холодильника порцію готового десерту, і є гарантія, що день розпочався чудово! Із такою смакотою можна влаштувати дружні посиденьки за чашечкою кави. Нею можна навіть нагодувати дитину, яка чомусь відмовляється пити звичайне молоко.

«Каталонський крем», чи крема каталона, як зрозуміло з назви, має іспанське походження. А люди, в яких майже вічне літо, мають тямити у холодних десертах, чи не так? На 5–6 порцій (залежно від розміру формочок) знадобляться 600 мл молока, 4 жовтки, 50 г цукру, паличка цинамону, цедра одного апельсина, 30 г кукурудзяного або 20 г картопляного крохмалю. Додайте до молока корицю й апельсинову цедру (не забудьте попередньо облити апельсин окропом і витерти насухо). Доведіть суміш до кипіння, зніміть iз вогню, накрийте кришкою і дайте настоятися годину. Процідіть, дайте охолонути до кімнатної температури. Жовтки збийте з цукром у блідо–жовту густу піну, додайте крохмаль, ретельно розмішайте і вилийте в проціджене молоко. На малому вогні, безперервно помішуючи, заваріть молочну суміш до стану, коли крем почне лишатися на дерев’яній лопатці. Процідіть через дрібне сито, розлийте по формочках, дайте вистигнути, поставте в холодильник години на дві. Подавати можна з карамеллю (посипте десерт темним цукром і поставте під гриль хвилин на 7–10; головне, стежте, щоб карамель не згоріла) або зі свіжими фруктами.

Ще один елементарно простий молочний десерт — шоколадний пудинг. На 700 мл молока (вийде 6—8 порцій) потрібно 140 г цукру, 30 г кукурудзяного або 20 г картопляного крохмалю, 3 столові ложки темного какао–порошку, дрібка солі, 40 г масла й для аромату ванільний, м’ятний чи інший екстракт. Змішайте всі сухі складники, залийте їх молоком, розмішайте і — ось тут головний секрет — двічі, а то й тричі пропустіть цю суміш крізь дрібне сито. Тоді жодних грудочок у готовому пудингу не буде. Далі на середньому вогні, безперервно помішуючи, доведіть суміш до кипіння і зніміть iз вогню. Вмішайте масло і екстракт вибраної спеції, розлийте по порційних формах, дайте охолонути і поставте у холодильник на кілька годин.

...Готуючи холодний десерт, пам’ятайте про головне: завдяки — без применшення — кільком хвилинам на кухні ви забезпечите собі абсолютно щасливий... тиждень. Адже порцій вистачить на 6 днів мінімум. Звичайно, якщо готуєте страву тільки для себе.

Лана СВІТАНКОВА
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>