Картопля з усмішкою

24.07.2013
Картопля з усмішкою

Напевно, лише раз можна побачити, як одночасно телеведучі Лідія Таран, Соломія Вітвіцька, Анатолій Єрема та музично–пісенні зірки Олег Фагот Михайлюта, Тіна Кароль, Ніна Матвієнко й її дочка Тоня пекли тістечка та пироги і змагалися за звання найкращого кулінара. А зібралися вони всі минулого тижня неподалік Києва, в етнографічному музеї просто неба в Пироговi, на зйомках шоу «Великий пекарський турнір». Телепроект, у якому за звання кращого і сертифікат на навчання у найпрестижнішій школі кулінарного мистецтва Le Cordon Bleu London змагатиметься 12 учасників, глядачі каналу «1+1» побачать на початку осені. А вже зараз можна приготувати випічку за рецептами зіркових учасників нового кулінарного телезмагання.

 

Лідер гурту «Танок На Майдані Конго» Фагот натхненно чаклував над... «Картоплею». Зрозуміло, що йдеться про тістечка. «Вперше я готував «Картоплю» давно–давно, років у 18. А на «Пекарському турнірі» — вдруге, — поділився Олег Михайлюта. — Рецепт, у принципі, нескладний, тому його й обрав. Я розумів, що часу небагато, й особливо «вимахуватися» теж не хочеться. Я ж не пекар, це лише хобі!» Хоча музикант готував «Картоплю» не з магазинного печива, як це часто роблять на домашній кухні кулінари–початкiвцi, а спочатку власноруч пік для розкришування бісквіт. Для його приготування потрібно: 3 яйця, 90 г цукру, 75 г борошна, 15 г крохмалю. Спочатку треба збити яйця з цукром до пишної маси. Потім змішати та просіяти борошно з крохмалем й обережно ввести їх у збиті яйця. Насамкінець акуратно перемістити тісто на деко, попередньо вислане промасленим пергаментним папером, і випікати 15 хвилин при температурі 195 градусів.

Друга складова тістечка «Картопля» — крем. Щоб його приготувати, потрібно: 125 г вершкового масла, 165 г цукрової пудри, 15 г какао, 50 г згущеного молока, 10 мл рому або коньяку. Спочатку треба збити до пишної маси м’яке вершкове масло з частиною цукрової пудри (65 г). Далі поступово вводити в суміш згущене молоко кімнатної температури — крем готовий. Зачерпніть його столовою ложкою і відкладіть убік. А решту крему треба змішати з подрібненим (потертим на тертці) бісквітом. Додати ром, перемішати та розділити масу на рівні шматки приблизно по 100 г кожен. Залишилося надати тістечкам круглої або видовженої форми, змішати какао з цукровою пудрою й обваляти у суміші заготовки; а ще відкладеним кремом за допомогою кондитерського мішка намалювати «картоплі» очі та усмішку.

Співачка Ніна Матвієнко пекла пиріг iз бринзою і сулугуні. Його приготування можна умовно розділити на два етапи. Спочатку треба спекти корж. Інгредієнти для нього: яйце, 100 г вершкового масла, 100 г сметани, склянка борошна. З усього цього замішуємо тісто. (Борошно слід додавати поступово і старанно місити, доки тісто не стане пружним). Далі треба загорнути тісто у харчову плівку та покласти в холодильник на півгодини. Щоб приготувати начинку, потрібно: 500 г болгарської бринзи, 500 г сиру сулугуні, 100 г розтопленого вершкового масла, яйце. Спочатку треба сири потерти на тертку, а потім змішати їх у глибокій посудині з маслом та яйцем. Залишилося викласти охолоджене тісто у роз’ємну форму з бортиками, зверху викласти начинку і запікати 20 хвилин при температурі 200 градусів. Зняти форму, зняти бортики — і трохи згодом можна різати пиріг і смакувати!

Валентина ГРИГОРЕНКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>