Напевно, лише раз можна побачити, як одночасно телеведучі Лідія Таран, Соломія Вітвіцька, Анатолій Єрема та музично–пісенні зірки Олег Фагот Михайлюта, Тіна Кароль, Ніна Матвієнко й її дочка Тоня пекли тістечка та пироги і змагалися за звання найкращого кулінара. А зібралися вони всі минулого тижня неподалік Києва, в етнографічному музеї просто неба в Пироговi, на зйомках шоу «Великий пекарський турнір». Телепроект, у якому за звання кращого і сертифікат на навчання у найпрестижнішій школі кулінарного мистецтва Le Cordon Bleu London змагатиметься 12 учасників, глядачі каналу «1+1» побачать на початку осені. А вже зараз можна приготувати випічку за рецептами зіркових учасників нового кулінарного телезмагання.
Лідер гурту «Танок На Майдані Конго» Фагот натхненно чаклував над... «Картоплею». Зрозуміло, що йдеться про тістечка. «Вперше я готував «Картоплю» давно–давно, років у 18. А на «Пекарському турнірі» — вдруге, — поділився Олег Михайлюта. — Рецепт, у принципі, нескладний, тому його й обрав. Я розумів, що часу небагато, й особливо «вимахуватися» теж не хочеться. Я ж не пекар, це лише хобі!» Хоча музикант готував «Картоплю» не з магазинного печива, як це часто роблять на домашній кухні кулінари–початкiвцi, а спочатку власноруч пік для розкришування бісквіт. Для його приготування потрібно: 3 яйця, 90 г цукру, 75 г борошна, 15 г крохмалю. Спочатку треба збити яйця з цукром до пишної маси. Потім змішати та просіяти борошно з крохмалем й обережно ввести їх у збиті яйця. Насамкінець акуратно перемістити тісто на деко, попередньо вислане промасленим пергаментним папером, і випікати 15 хвилин при температурі 195 градусів.
Друга складова тістечка «Картопля» — крем. Щоб його приготувати, потрібно: 125 г вершкового масла, 165 г цукрової пудри, 15 г какао, 50 г згущеного молока, 10 мл рому або коньяку. Спочатку треба збити до пишної маси м’яке вершкове масло з частиною цукрової пудри (65 г). Далі поступово вводити в суміш згущене молоко кімнатної температури — крем готовий. Зачерпніть його столовою ложкою і відкладіть убік. А решту крему треба змішати з подрібненим (потертим на тертці) бісквітом. Додати ром, перемішати та розділити масу на рівні шматки приблизно по 100 г кожен. Залишилося надати тістечкам круглої або видовженої форми, змішати какао з цукровою пудрою й обваляти у суміші заготовки; а ще відкладеним кремом за допомогою кондитерського мішка намалювати «картоплі» очі та усмішку.
Співачка Ніна Матвієнко пекла пиріг iз бринзою і сулугуні. Його приготування можна умовно розділити на два етапи. Спочатку треба спекти корж. Інгредієнти для нього: яйце, 100 г вершкового масла, 100 г сметани, склянка борошна. З усього цього замішуємо тісто. (Борошно слід додавати поступово і старанно місити, доки тісто не стане пружним). Далі треба загорнути тісто у харчову плівку та покласти в холодильник на півгодини. Щоб приготувати начинку, потрібно: 500 г болгарської бринзи, 500 г сиру сулугуні, 100 г розтопленого вершкового масла, яйце. Спочатку треба сири потерти на тертку, а потім змішати їх у глибокій посудині з маслом та яйцем. Залишилося викласти охолоджене тісто у роз’ємну форму з бортиками, зверху викласти начинку і запікати 20 хвилин при температурі 200 градусів. Зняти форму, зняти бортики — і трохи згодом можна різати пиріг і смакувати!
Валентина ГРИГОРЕНКО