Улітку на ринку чи в супермаркеті можна наштовхнутися на фрукт чи ягоду — і підшуковувати їм серед продуктів компаньйонів, щоб відчути нову гармонію смаків малини, дині чи персиків.
Тим, хто любить налиті сонцем кримські персики (у Києві, якщо пошукати акційні пропозиції, їх можна зараз купити за ціною митої молодої моркви — по 13–14 гривень за кілограм), сподобається фруктово–кавовий десерт iз вершкового сиру. Для приготування чотирьох порцій потрібно: 100 мл відфільтрованої завареної меленої чорної кави (хто не хоче морочитися, може взяти розчинну) , 250 г вершкового м’якого сиру, 3 столові ложки цукру, 5 столових ложок густих вершків, 5 персиків; для прикрашання: 8 вафельних трубочок і 25 г шоколаду. Спочатку треба акуратно змішати перетертий вершковий сир із кавою і збити у пишну масу, поступово додаючи цукор. Потім збийте окремо вершки, з’єднайте їх із сирно–кавовою. масою. Персики наріжте тонкими часточками. У чотири високi прозорі склянки чи спеціальні креманки покладіть шарами почергово кавовий сир і персики. Насамкінець декоруйте десерт вафельними трубочками і шоколадною стружкою.
Будь–які ягоди чи фрукти: малину, суниці, чорниці, ожину, персики, абрикоси, кавун чи диню — гармонійно доповнить кондитерський крем, який описує у своїй кулінарній книзі «Спогади і рецепти» італійська акторка Софі Лорен. Для приготування 6–8 порцій знадобляться: 0,5 л молока, 1,5 чайної ложки екстракту ванілі, 6 яєчних жовтків, 100 г цукру, 4 столові ложки просіяного борошна. Нагрійте у каструлі молоко на помірному вогні. Перед закипанням додайте ваніль і зніміть iз плити. У великій посудині збийте жовтки з цукром, поступово додавайте борошно. Продовжуючи збивати, повільно влийте у масу гаряче молоко. Перелийте все у каструлю, доведіть до кипіння (але не кип’ятіть, бо жовток звариться і перетвориться на маленькі грудочки). Зніміть iз вогню, нехай крем трошечки охолоне. Потім накрийте листком промасленого паперу, щоб на поверхні не утворилася плівка. Коли крем охолоне до кімнатної температури, його слід поставити у холодильник. Для компанії такий крем можна подати на загальній тарелі, всередині, а по краях викласти ягоди чи фрукти.
ПРО ЗАПАС
Помаранчеві абрикоси
На зиму можна по–новому закрити абрикоси — з помаранчем. На 3 кг абрикосів потрібно 3 кг цукру й один апельсин (у результаті матимемо сiм півлітрових баночок смакоти). Абрикоси миємо, висушуємо, видаляємо кісточки. Засипаємо цукром і залишаємо на ніч, щоб пустили сік. Потім перемелюємо вимитий помаранч зі шкіркою, додаємо до абрикосів і ставимо все на вогонь. Кип’ятимо на маленькому вогні 15–20 хвилин, постійно помішуючи і за потреби знімаючи пінку. Розливаємо у банки, закручуємо, перевертаємо, накриваємо ковдрою чи покривалом. Коли варення повністю охолоне, ставимо для зберігання у прохолодне місце.