Стихія загартує

17.07.2013
Стихія загартує

Літо тішить нас теплом і комфортною погодою, а часом так докучає спекою, що здається: холодніші пори року не настануть ніколи. Однак час швидко минає, осінь із зимою — не за горами, а з ними, на жаль, і масові застуди. Як підвищити опірність організму несприятливим впливам довкілля?

 

Поступово і регулярно

На думку лікарів, окрім збалансованого харчування, оптимальних режимів праці та відпочинку, відмови від цигарок і алкоголю, дуже важливо займатися загартуванням. Ці нескладні процедури — джерело здоров’я для людей будь–якого віку, і можуть так зміцнити організм, що ви забудете про нежить, ангіну й запалення легенів. Медики кажуть, що навіть хворі люди, котрим протипоказані заняття фізичними вправами за станом здоров’я, можуть загартовуватись. Єдина умова — слід порадитися з лікарем.

Звісно, загартуванням, як і фізичними вправами, за тиждень чи навіть за рік неможливо «заробити» індульгенцію здоров’я на все життя. Беручись за процедури, лікарі радять враховувати такі принципи: поступовість (плавне збільшення загартувального чинника), регулярність (важливо щодня дотримуватися заданого режиму), індивідуальність (слід враховувати особливості людини: вік, стать, стан здоров’я).

Найчастіше загартування проводять вранці після гімнастики. Це не означає, що у вечірній час воно некорисне. Однак безпосередньо перед сном холодні процедури недоцільні, оскільки збуджують центральну нервову систему, тоді як потрібне загальне розслаблення організму.

Якщо хочеш бути міцним — обливайся!

Природні стихії — повітря, вода і сонце — найдієвіші засоби загартування, а їхні цілющі властивості відомі людям iз давніх–давен.

Повітряні ванни покращують обмінні функції організму, зміцнюють судини і нервові рецептори шкіри, стимулюють діяльність мозку та роботу серця, підвищують загальний тонус. Лікарі радять починати загартування при температурі повітря плюс 20°С, а зі збільшенням адаптації організму знизити її до 8–10°С. Процедуру варто починати з кількох хвилин, поступово збільшуючи до 1–2 годин.

Холодну воду цілком заслужено називають «королевою здоров’я». Її загартувальна дія на організм — найсильніша. Холодна вода викликає рефлекторне звуження судин шкіри (а в них міститься третина всієї крові людини), відтак частина периферійної крові переміщується до внутрішніх органів і мозку, несучи з собою додаткові поживні речовини і кисень. Після короткочасного звуження судин настає друга фаза реакції — їх розширення. Це викликає почервоніння шкіри і супроводжується приємним відчуттям тепла, бадьорості та м’язової активності. Звуження, а потім розширення кров’яних судин — своєрідна гімнастика для серцево–судинної системи, яка сприяє інтенсивному кровообігу.

Загартування водою вдосконалює апарат терморегуляції, коли температура тіла при несприятливому стані довкілля залишається в оптимальних межах, а захисні сили організму завжди перебувають у «бойовому стані».

Є кілька способів загартування водою: обтирання, обливання, контрастний душ і купання. Перед процедурою шкіра не повинна бути холодною: тіло бажано розігріти фізичними вправами або розтиранням, але не доводити до спітніння.

Обтирання вологим рушником — один iз найпростіших засобів загартування. Після нього розітріть тіло жорстким сухим рушником до почервоніння і приємного відчуття тепла. Звикнувши до обтирання, переходьте до обливання або холодного душу. Ці дві процедури мають сильніший ефект. Розпочинайте водою, близькою до температури тіла — 34—36°С. Потім температуру знижуйте впродовж 2–3 місяців до 10–12°С.

Контрастний душ інтенсивно тренує механізм терморегуляції, підвищує тонус нервової системи, покращує кровообіг. Тривалість перебування під холодним душем від 3–5 до 15–20 секунд, під теплим — в 1,5–2 рази більша, ніж під холодним. Загальний час процедури від 2–3 до 10–12 хвилин. Завершуйте процедуру холодним душем, після чого розітріться махровим рушником.

Купання у відкритих водоймах — не менш дієвий засіб загартування. Розпочніть влітку і систематично (не рідше 3 разів на тиждень) продовжуйте купання до глибокої осені. Під час купання слід енергійно рухатися, а найкраще — плавати, тоді вода масажує тіло. Після процедури ретельно витирайте голову, а тіло розітріть рушником до виникнення відчуття тепла, яке немов розливається по тілу. Після трьох років загартування можете спробувати купання взимку в ополонці.

До речі, холодну воду використовують і як засіб проти зайвої ваги: у ній можна «спалювати» надлишки жирів. Відомо, приміром, що за 15 хвилин купання у двадцятиградусній воді додатково виділяється 100 кілокалорій. Але тут так само важливо узгодити свої наміри з лікарем.

Ванна «із сонця»

Сонячні ванни стимулюють обмінні процеси, зміцнюють нервову систему, підвищують стійкість до інфекцій. Під впливом ультрафіолетових променів у шкірі утворюється вітамін Д, який зупиняє розвиток рахіту, зміцнює кістки. Сонячні ванни прискорюють загоювання ран. Проте слід пам’ятати, що сонце з фактору оздоровлення може легко стати ворогом здоров’я. Тож сонячні ванни найкраще приймати вранці або під вечір (особливо влітку), коли менший потік інфрачервоних променів, які викликають опіки. Для людей з підвищеною чутливістю до сонця слід розпочинати з сонячних ванн у тіні. Тут вас знайдуть розсіяні і відбиті промені. Після того як організм адаптується, поєднуйте 3–5–хвилинне перебування на лагідному сонці з відпочинком у тіні. Збільшуючи перебування на сонці на 3–5 хвилин, можна довести його до 1–2 годин. Більше часу «грітися» під промінням недоцільно. Гонитва за засмагою обернеться головними болями, в’ялістю, поганим настроєм та опіками.

 

ДО РЕЧІ

Приклад надзвичайної загартованості організму продемонструвала 30–річна американка Лінн Кокс. У серпні 1987 року вона у звичайному купальнику і шапочці здійснила заплив Миру від острова Малий Діомед у США до острова Ратманова (Росія) у крижаній воді Берінгової протоки з температурою лише +7°С. Лінн Кокс перебувала у воді 2 години 5 хвилин. Досить сказати, що для незагартованої людини плавання у такій воді понад 10 хвилин — смертельне.