Започатковуючи конкурс «Ягода-малина», ми навіть не сподівалися на таку кількість листів, шановні наші читачі. Що ж, українок, а тепер ще й українців, як показав конкурс, віддавна вважали добрими газдами, в хазяйстві яких жодна травинка-билинка не пропаде надаремно. З чого тільки, як засвідчили ваші листи, не можна варити варення — окрім традиційних суниць-полуниць, тут і гарбузи, і кабачки, і бузина. Але готувати можна, крім варення, ще й десерти, соки, мармелади, цукати. Словом, були б фінанси, наша редакція сміливо могла б видати збірку «Солодке життя з читачами УМ». На жаль, ми не спроможні здійснити такий проект, а от присвятити, окрім куточка на щотижневій шпальті, раз на місяць повністю все «Смачне життя» рецептам від наших читачів — це нам до снаги.
Проте є хороша новина: наш давній партнер — «Книгоноша», книжки якого ми рекламуємо на наших шпальтах, — зацікавився конкурсом «Ягода-малина» і запропонував співробітництво. Віднині ви, наші дописувачі, можете стати співавторами книжок, енциклопедій домашнього господарства та інших видань, які буде укладати це товариство. Більше того, «Книгоноша» люб'язно погодився надати цікаві призи для наших подальших конкурсів, але це — сюрприз (анонси цих конкурсів читайте у наших наступних номерах).
Відразу перепрошую тих читачів, які надіслали нам об'ємні листи з великою кількістю переписів. Хочеться охопити якнайбільше дописувачів, тому вибираю найцікавіші рецепти і ті, які ми ще не друкували (в листах вони часто повторюються).
Наша постійна читачка Алла Петрівна Ярошевська зі Жмеринки пише, що українські жінки — «неперевершені технологи на консервних барикадах». Пані Алла надіслала нам перепис агрусового варення «Королівське», від одного перечитування якого вже течуть слинки. Отож: агрус для варення треба брати дещо недозрілим, однакового розміру. Очистити, вимити його. Маленькі ягоди можна варити цілими, з більших слід вибрати насіння (для цього ягоди розрізають збоку й вибирають насіння шпилькою).
Підготовлені ягоди перекласти щойнозібраним вишневим листям, облити ягоди окропом (3—4 склянками). Щоб ягоди не втратили зеленого кольору, залишити плоди разом з листям на кілька годин у прохолодному місці. Після цього вибрати листя, а ягоди відкинути на друшляк. 7 склянок цукру залити склянкою процідженого настою ягід та листя. Зварити сироп і відразу ж опустити в нього агрус. Дати постояти ягодам у сиропі годин 3—4. Знову поставити на вогонь, довести до кипіння й остудити. Далі варити вже до готовності. Щоб зберегти смарагдовий колір варення, його слід якнайшвидше вистудити, як тільки воно звариться. Для цього кладемо посуд з варенням у таз із холодною водою, постійно міняючи її. Коли варення зовсім вистигне, слiд розкласти його в банки й зберігати у прохолодному місці.
На 1 кг агрусу — 1,5 кг цукру і дві повні пригорщі свіжого вишневого листя.
А ще Алла Петрівна запропонувала перепис агрусу в малиновому соку: очищений та помитий агрус помістити в латунний або алюмінієвий посуд, додати цукор та малиновий сік. Поставити на повільний вогонь, довести при постійному помішуванні до закипання, варити 5 хв. Відставити, залишити на кілька годин, тоді знову нагріти і кип'ятити 5—8 хв. Розлити гарячим у чисті банки, закатати.
Не менш оригінальні рецепти і в листі Тамари Василівни Момотюк із села Росошани Кельменецького району, що на Буковині. Правда, з десятка переписів змушена вибрати тільки чотири, зате яких!
Холодне варення з ягід
1 кг ягід, 2 кг цукру
Відібрані ягоди (малина, обліпиха, журавлина, смородина) ретельно вимити в холодній воді, потім розтерти з цукром у великій каструлі дерев'яним товкачиком. Варення залишити на декілька годин у цьому ж посуді і час від часу перемішувати дерев'яною ложкою. Потім перекласти в скляні банки, зверху вкрити шаром цукру і зав'язати.
П'яні вишні, черешні, сливи
Плоди сортують, миють і дають воді добре стекти. У вишень і черешень обрізують на 3/4 плодоніжки, у слив їх залишають повністю. Можна використовувати плоди і без плодоніжок. Підготовлені плоди заливають 70-відсотковим цукровим сиропом і варять: вишні — протягом 10 хвилин, черешні і сливи — 15 хвилин. Ягоди виймають з сиропу і складають у підготовлені банки. У гарячий сироп додають коньяк, лікер або горілку з розрахунку 150—200 г на 1 л сиропу, потім добре перемішують, заливають ним плоди в банках і закатують.
Джем з агрусу і трояндових пелюсток
Трояндові пелюстки висипати в миску, додати дві склянки цукру і добре розмішати дерев'яною ложкою до однорідної маси. Цукор (1,5 кг) зварити в 2 склянках води, зібрати пінку, яка утворилася під час кипіння, додати зелений агрус. Коли ягоди розваряться, додати трояндові пелюстки. Варити на легкому вогні, поки крапля сиропу на тарілці не почне гуснути.
Потрібно: 2 кг агрусу, 1 склянка трояндових пелюсток, 1,8 кг цукру.
Компорт із груш із ромом
Свіжі, міцні груші почистити, розрізати на чотири частки, видалити серцевину, промити і покласти в підкислену воду. Зварити сироп, опустити в нього груші й варити їх, доки не розм'якнуть. Потім груші покласти в банки, сироп ще раз прокип'ятити, змішати з ромом і залити ним плоди. Банки швидко закрити, закутати у ковдру й у такому положенні дати їм охолонути.
Потрібно: груші — 3 кг, вода — 2 л, цукор — 1 кг, ром — 100 грамів.
Валентина Савчук із Жилинців Шепетівського району Хмельницької області пише, що під час приготування різних заготовок на зиму не варто забувати й про себе: варите варення і одночасно робите маски на обличчя з ягід. Такі маски чудово освіжають шкіру обличчя, підживлюють її вітамінами, висвітлюють. А ще пані Валентина пише, що не лише ягоди мають цілющі властивості, а й листя та стебла. Скажімо, від простуди дуже допомагає чай з листя та стебел суниць та малини. Та й деякі ягоди теж краще сушити — ту ж таки суницю чи чорниці.
Дальченко Алла Миколаївна зі славного міста Миргорода нагадала нам, що з фруктів та ягід можна не лише варення та повидла готувати, а й різні смачні страви. Скажімо, ягідний омлет:
«Ягідний омлет»
2 яйця, 1 ст. л. сметани, 1 ч. л. борошна на помиті ягоди полуниці й малини. Яйця, сметану, борошно збиваємо разом виделкою. Виливаємо масу на сковорідку, на гарячий жир. Як вона починає гуснути, відвертаємо краї лопаткою, щоб рідина спливала на дно. Коли омлет майже готовий, зарум'яниться, на одну його половинку кладемо малину й половинки полуниці, притрушуємо цукром і накриваємо другою половинкою омлету. Накриваємо кришкою і тримаємо ще хвилин п'ять, аби він «підріс».
Подавати з міцним, ароматним чаєм, і гарний настрій гарантовано на весь день!
«Полуниці під снігом»
Полуниці перебрати, почистити й розкласти на вогнетривкому полумиску одна біля одної. З двох білків мiксером збиваємо міцну піну, поступово додаючи до неї 2 ст. л. цукру. Збиваємо до його повного розчинення. Додаємо ванілін. Накриваємо полуниці цією піною і ставимо в гарячу духовку на 15—20 хв., аби піна трохи зарум'янилася. Зверху піну посипаємо посіченими горіхами, ізюмом та тертим шоколадом. Десерт готовий до столу!
А ще...
Смачна «запіканка з сиру, овочів та ягідок»
Моркву помити, обчистити й натерти на тертушці, підсмажити на вершковому маслі, притушкувати до готовності, додавши зелень петрушки та кріп (можна солоні чи сушені) трішки води.
Яблука очищені нарізати та змішати з морквою і яйцями (половиною норми). Сир розтерти з цукром змішати з манною крупою й родзинками (промитими й розпареними) та яйцями. У форму, змащену маслом, викласти по черзі шар сиру, потім фруктово-овочеву суміш (всього 4 шари), поверхню розрівняти, змастити маслом і запекти. Подавати зі сметаною. До яблук не забути додати: груші нарізані, консервовані вишні (без сиропу), абрикоси й сливи, а також половинки полуниць.
Інгредієнти: сир — 500 г, яблука — 8—10 шт., морква — 3-4 шт., родзинки 1 склянка, яйця — 10 шт., масло — 150 г, цукор — 0,5 склянки, манна крупа — 2,5 ст. ложки, зелень — за смаком, полуниці.
Не можна було обійти увагою і лист 86-річної Ганни Сергіївни Загребельної із Севастополя, яка надіслала нам рецепт, як приготувати малину без термообробки, що дозволяє максимально зберегти вітаміни (у такий самий спосіб можна приготувати полуниці): на трилітрову банку кладу малини одну літру, цукру 2 склянки, лимонної кислоти одну чайну ложку. Все заливаю кип'ятком, закручую металевою кришкою, ставлю банку догори дном, гарно закутую ковдрою і так тримаю, доки не вистигне.
Христинка Горбатюк із Києва пише, що її мама влітку робить напій «Фанта» — недорогий, вітамінний і, головне, — жодної хімії. Отож:
Напій «Фанта»
5 л води, 0,6 л цукру, 1 апельсин, 5 морквин. Апельсин і моркву натерти на дрібній терці (апельсин зі шкіркою). Все разом кип'ятити з водою 5—10 хвилин. Додати 3 чайні ложки лимонної кислоти. Відцідити через марлю.