Ідеальний десерт лінивого дня

10.07.2013
Ідеальний десерт лінивого дня

Кекс із зеленим чаєм — японська традиція. (автора.)

Літо — спека, задуха, згадка про шкільні канікули і мрія про відпустки — роблять свою справу, і стає настільки ліньки щось робити, що думка про те, щоби готувати щось складне, навіть не навідує голову. Але лишитися без десерту до ранкової кави? Це просто немислимо! У цій ситуації на допомогу приходить геніальний витвір кулінарії, простіше за який, здається, вигадати неможливо нічого. Кекс — ось порятунок і щастя ласуна! Жодних зайвих рухів, змішав тісто, виклав у форму, поставив у піч і трохи чекаєш, щоб потім насолодитися свіжесенькою випічкою. До того ж кекси — це безмежний простір для фантазії. Їх можна робити, скажімо, з найрізноманітнішими начинками, з різного борошна. Головне — не боятися експериментувати, адже зіпсувати кекс практично неможливо. Треба лише пам’ятати, що всі складники повинні бути однакової температури, щоби тісто під час змішування лишилося однорідним, а не розділилося на пластівці.

Ось кілька рецептів, які розраховані на круглу форму 20 см, стандартну прямокутну для кексів або деко на 12 маленьких кексиків. Відразу зазначимо, що великий кекс у середньому випiкають 40–45 хвилин, порційні — 15–20. Зважаючи на те, що потужність печей у всіх різна, готовність кексу треба перевіряти зануреною у нього трісочкою: якщо вона виходить сухою чи трошки вологою, але без мокрих грудочок, кекс готовий.

У цю спекотну пору чи не найбільше смакує кекс iз фруктами. Це можуть бути сливи, абрикоси, персики — що вам найбільше до смаку. Для тіста потрібно 150 грамів масла кімнатної температури, 250 грамів борошна, 2–3 яйця, заздалегідь витягнутих iз холодильника,130 г цукру, 0,5 чайної ложки розпушувача для тіста, чайна ложка ванільної есенції чи 15 грамів ванільного цукру. Для начинки: фрукти (кількість залежить від розміру), наприклад абрикоси з корицею. Масло і цукор збиваємо міксером, додаємо туди ж яйце, а за ним — борошно, просіяне з розпушувачем. Вимішуємо до однорідності. Викладаємо у змащену маслом і притрушену борошном чи вистелену кухарським папером форму. Згори викладаємо половинки абрикосів розрізом догори і посипаємо корицею. Випікаємо при температурі 180 градусів 40–45 хвилин.

Якщо ви слідкуєте за фігурою, і кекси вас не спокушають через велику кількість масла, є рецепт кексу зовсім без нього. Це йогуртовий кекс, який смакує незгірш за звичний. Для тіста знадобляться 3 яйця, 110 грамів цукру, 200 грамів густого йогурту — знежиреного, звичайної жирності, фруктового, якого забажаєте, 250 г борошна, 0,5 чайної ложки розпушувача. Якщо матимете бажання, у кекс можна додати сухофрукти чи горішки. Замішуємо тісто: збиваємо яйця з цукром у піну, додаємо йогурт, просіяне з розпушувачем борошно. Викладаємо у змащену маслом і притрушену борошном чи вистелену кухарським папером форму. Усе. Випікаємо 35–40 хвилин при температурі 200 градусів. Готовий кекс можна за бажання притрусити какао.

Тим, кому закортить чогось екзотичного, пропоную спробувати приготувати кекс із зеленим чаєм. Якщо у вас є змога використати справжній порошковий зелений чай — прекрасно, якщо ні, то якісний зелений чай можна розтерти на порох у ступці для спецій. Знадобиться: 110 г цукру, 130 грамів борошна, 2 яйця, чайна ложка зеленого порошкового чаю, 100 мл нежирних вершків. Для глазурі: 50 мл вершків, 100 г білого шоколаду, гілочка м’яти.

Яйця збиваємо з цукром у піну, додаємо просіяне з чаєм борошно, наприкінці вливаємо вершки і розмішуємо до однорідності. Перекладаємо тісто у змащену маслом і притрушену борошном чи вистелену кухарським папером форму і випікаємо при температурі 180 градусів. З такої кількості складників кекс виходить невисоким і пропікається значно швидше, 30 хвилин, напевне, вистачить. Готовий кекс лишіть вистигати на решітці, а тим часом приготуйте глазур. Доведіть вершки з гілочкою м’яти до кипіння, накрийте кришкою і дайте постояти хвилин 15. Вийміть м’яту, знову доведіть вершки до кипіння і залийте ними подрібнений шоколад. Розмішайте до однорідності і полийте кекс.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>