Врадіївське повстання

04.07.2013

За події, які сталися під час штурму райвідділу, міліція порушила дві кримінальні справи за статтями «хуліганство» та «псування майна». Активісти спротиву у свою чергу запевняють, що нічний штурм був відповіддю на дії самих міліціонерів, які розпилювали сльозогінний газ. Люди вже завалили прокуратуру десятками заяв, у яких сміливо виклали свої скарги на протиправні дії правоохоронців.

 

На Дрижака таки наділи наручники

Триденний штурм і облога Врадіївського райвідділку міліції не пройшли марно. Завдяки активності мітингувальників уже затриманий і дає свідчення головний пiдозрюваний у груповому зґвал­туваннi і побитті 29–річної місцевої жительки капітан міліції Євген Дрижак. «Дрижака офіційно перевели зі статусу свідка в статус підозрюваного у кримінальному провадженні по зґвалтуванню, розбою і жорстокому побиттю Ірини Крашкової», — розповіла прес–секретар прокурора Миколаївської області Наталія Абрамова.

Міліціонера в наручниках доставили до лікарні швидкої медичної допомоги, де провели процедуру впізнання його потерпілою. Просто в палаті Ірина Крашкова змогла безпомилково вказати на свого кривдника серед чотирьох сторонніх чоловіків. Вид ґвалтівника так подіяв на жертву, що після впізнання Ірині стало погано — вона досi перебуває в шоковому стані. Біля дверей її палати весь час чергують два бійці спецпідрозділу «Альфа».

Також знайшлися свідки, які бачили в той фатальний день Євгена Дрижака на дискотеці, звідки поверталася Ірина. Раніше міліціонер та його начальство стверджували, що в Дрижака є алібі: він нібито всю ніч чергував у райвідділі. «У ніч, коли це сталося, один iз міліціонерів святкував день народження і накрив «поляну» на дискотеці, — спростовує заяву правоохоронців місцевий житель Олександр Д. — Дрижак був на чергуванні, але на дискотеці теж з’явився і пив разом iз тим міліціонером — його бачили багато людей. Швидше за все, він вийшов iз райвідділу через «чорний» вихід».

Розповідь Олександра доповнює інший свідок, його односельчанин, який торгує овочами на ринку у Врадіївці: «Ці міліціонери поводилися так, начебто вхопили Бога за бороду! Дмитро Поліщук часто хвалився, що в нього дядько прокурор і може робити у Врадіївці все, що захоче. А Євген Дрижак просто був жорстоким. Ще в школі бив своїх однокласників, а влаштувавшись у міліцію, уявив себе таким собі шерифом з американських фільмів».

Хто захистить... від міліції?

У постраждалої від рук міліціонерів Ірини Крашкової вдома залишився 11–річний син Дмитро і хвора матір. Літня жінка розповіла: вже наступного дня після трагедії вона дізналася, що правоохоронці ходять по сусідах і збирають підписи під листом про те, що її дочка підробляє повією. «Це неправда, — обурюється Марія Крашкова, — Ірина рідко бувала на дискотеці. У неї був постійний чоловік, хоча відносини поки офіційно не оформляли».

Як заявив під час свого виступу у Верховній Раді міністр МВС Віталій Захарченко, всі експертизи у справі про зґвалтування і побиття молодої жінки у Врадіївці зроблять у Києві та Одесі. За його словами, рішення про проведення експертиз за межами Миколаївської області було прийнято спеціально, щоб об’єктивно вивчити здобуті речові докази. Свою позицію щодо звірячого злочину в селищі у «Фейсбуці» висловив і народний депутат, син Президента Олександр Янукович: «Особисто мені як народному депутату і чоловікові соромно, що в українську міліцію потрапили такі люди». 

«Прославилися» на весь світ

Опозиційні фракції УДАР, «Батьківщина» і «Свобода» вимагають відправити у відставку Віталія Захарченка та голову Миколаївської облдержадміністрації Миколу Круглова у зв’язку з подіями у Врадіївці. Крім того, опозиція вимагає заслухати в парламенті звіт Генпрокурора щодо контролю за кримінальною справою і репресій стосовно місцевої громади з боку правоохоронців.

Звіряче групове зґвалтування дівчини співробітниками міліції у провінційному селищі міського типу вже стало топ–темою не лише вітчизняних, а й західних ЗМІ. Так, найбільше інформагентство Associated press відзначає, що черговий скандальний злочин викликав обурення українців і згадує резонансний випадок з Оксаною Макар, який стався в тій самій Миколаївській області. Також не оминули увагою недавню «рейдерську» атаку в Первомайському районі, де сталася масова бійка «стінка на стінку» між бритоголовими бандитами та працівниками агрофірми Корнацького. У цій бійці зі стріляниною та побиттям простих людей узяли участь понад півтори сотні найнятих бандитів. Але міліція затримала лише одного — 33–річного професійного бійця змішаних єдиноборств Костянтина Стрижака.

Тож мешканці Врадіївки не поспішають знімати облогу місцевого райвідділку. Перед будівлею, на якій добре видно сліди крові як на вибитих дверях, так і на спотворених вікнах, постійно чергує група активістів. Як заявив голова Миколаївської обласної організації ВО «Свобода» Демид Губський, люди не розійдуться і будуть відстоювати свої права до тих пір, поки на сто відсот­ків не переконаються, що слідство ведеться неупереджено.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>