Прогуляти прекрасне літо, звичайно, можна. Але справжні господині, з любов’ю, навіть у спекотні дні готуються до осені–зими, коли всі домашні та гості із задоволенням смакують домашню консервацію. Сьогодні — чергова порція рецептів салатів–закусок, випробуваних господинями.
Консервовані помідори можна приготувати так. На 3–літрову банку беремо 1,5–2 кг дрібних помідорів, 0,5 кг ріпчастої цибулі, 3 горошини чорного перцю, 3 зубчики часнику, 2 лаврових листки, 1,5 л води, 2 столові ложки цукру, 60 г солі, 2 гілочки кропу, 2 листки хрону, 2 листки смородини, 50 мл 9–процентного оцту. На дно стерилізованої трилітрової банки кладемо накришені зубчики часнику, ріпчасту цибулю, зелень кропу, листя хрону та смородини і перець горошком. Зверху акуратно викладаємо вимиті помідори, заливаємо кип’яченою водою і залишаємо на 10 хвилин. Потім переливаємо заливку в каструлю. Додаємо цукор і сіль, нагріваємо до кипіння, після чого вливаємо оцет. Помідори заливаємо киплячим розсолом і відразу ж закручуємо кришкою. Далі треба перевернути банку догори дном, закутати її, і нехай так стоїть до цілковитого охолодження. На зберігання відправити у холодне місце.
Консервовані смажені кабачки готуємо так. На півлітрову банку беремо 225 г обсмажених молодих кабачків, 200 г свіжих томатів, 1–2 зубчики часнику, 5 г солі, 20 г борошна, 50 г вершкового масла.
Для приготування відбираємо молоді кабачки з недорозвиненим насінням. Овочі гарненько промиваємо проточною водою, попередньо видаливши з плодів залишки зав’язі й відрізавши плодоніжки. Потім плоди розрізаємо на кружальця або невеликі часточки. Обсипаємо часточки борошном iз сіллю. Все це викладаємо на сковороду й обсмажуємо з двох боків на вершковому маслі, щоб наші часточки придбали рівномірний жовто–коричневий колір. Часник чистимо, миємо і дрібно–дрібно нарізаємо. А ще краще буде, якщо ми потовчемо його у ступі. Також відбираємо зрілі здорові томати зi щільною м’якоттю, промиваємо їх, видаляємо плодоніжки і розрізаємо на шматочки або часточки. Кабачки, томати і часник солимо і вкладаємо в банку пошарово, але не до самого верху, а так, щоб між верхом горла банки і овочами залишалося пару сантиметрів вільного простору. Кожну банку стерилізуємо 35 хвилин при температурі 100 градусів. Після цього залишається закрутити банку з консервованими смаженими кабачками і поставити кришкою вниз для охолодження.
Смачного!