СКВЕРне кіно

03.07.2013
СКВЕРне кіно

Фільм просто неба в природних «декораціях».

У столичних парках і скверах після заходу сонця проходять кінопокази. Фільми демонструють завдяки некомерційному кінопроекту «Моє дитинство», повідомляє прес–служба Київміськдержадміні­страції. Ініціатором заходу виступив продюсерський центр «Контора Правило» за підтримки Дарницької і Шевченківської райдержадміністрацій та комунального об’єднання «Київзеленбуд».

Як розповіла «УМ» одна з організаторів кіноподій Ірина Правило, поки показують лише фільми, режисером яких є вона сама. Ідея сформувалася через брак звичайних глядачів, адже на всі попередні покази приходила підготовлена публіка. Та й просто хотілося показати людям, що українське кіно робиться і його можна подивитися.

«Зараз показуємо фільм «Кров» — першу частину кінотрилогії. Другу роботу «Мужицький ангел» запустимо, мабуть, восени, оскільки він різдвяний за тематикою і хочеться, щоб у людей був відповідний настрій, — каже «УМ» режисер. — А взагалі сам формат показу короткого метра дуже цікавий, адже на сеанс потрапляють звичайні люди, які гуляли поруч і яких не лякає перспектива витратити півгодини на кіно. Для них, крім усього іншого, незвично й те, що після показу одразу можна поспілкуватися з автором роботи».

Покази вже відбулися на Пейзажній алеї, Андріївському узвозі, у Золотоворітському сквері, Парку партизанської слави, на Володимирській гірці та у парку імені Шевченка. «Столичні парки і сквери — найкращий арт–майданчик. Вуличні покази, проведення майстер–класів та фестивалів, демон­страція сучасного живопису та скульптури — це неповний перелік того, що може запропонувати «Київзеленбуд» киянам та гостям міста», — зауважив гендиректор «Київзеленбуду» Михайло Царенко.

Чи демонструватимуться роботи інших режисерів і чи взагалі приживеться такий формат у столиці, поки невідомо. «Але ми дуже сподіваємося, що своїм прикладом надихнемо інших митців не боятися творити і показувати свої роботи на публіці», — додає Ірина Правило.

 

ДОВІДКА «УМ»

Перший фільм «Кров» отримав низку міжнародних відзнак, зокрема і спеціальний диплом «За виразну кінематографічну мову» МКФ «Молодість». Другий фільм — «Мужицький ангел. Різдвяна історія» (за мотивами «Мужицького ангела» Степана Васильченка) демонструє силу віри та дива, що повсякчас трапляється у нашому житті.

Наразі Ірина Правило працює над третьою частиною трилогії, яку мають знімати в Італії. Режисер збирається вдатися до народного фінансування, оскільки спонсорських коштів не ви­стачає.