Розмарин надихає

26.06.2013
Розмарин надихає

(автора.)

Днями купила свіжого розмарину, адже він значно духмяніший за сушений, і оскільки продається він немалими «букетами», одразу ж почала з ним готувати, щоб не посох. Водночас вишукано і просто — фрикадельки у винному соусі.

Щоб зробити фрикадельки, потрібно:

500 г нежирного свинячого фаршу (це на 2 порції і добавку)

збовтане яйце

дрібно покраяна цибулина

2 ст.л. дрібно покраяного свіжого розмарину (за відсутності, можна взяти і сушений)

ст. л. соєвого соусу

перець, сіль за смаком

Для соусу потрібно:

1,5 склянки червоного сухого вина

зубчик часнику

2–3 ст. л. томатної пасти

0,5 ст. л. гірчиці

20 г вершкового масла

Ретельно вимішуємо фарш із яйцем, цибулею, розмарином, соєвим соусом, сіллю і перцем і лишаємо хвилин на 15–20, щоб м’ясо набрало аромату розмарину. За цей час можна приготувати гарнір, скажімо картопляне пюре чи запечені овочі. З готового фаршу ліпимо кульки–фрикадельки, обсмажуємо їх на олії, готові викладаємо на решітку чи паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.

Після цього на сковорідку, де смажилися фрикадельки, виливаємо вино, дрібно кришимо часник і уварюємо, поки рідини не стане вдвічі менше. Додаємо томатний соус, гірчицю, доводимо до кипіння і знову уварюємо до бажаної консистенцiї. Насамкінець додаємо масло, розмішуємо, і повертаємо в сковорідку фрикадельки. Трохи прогріваємо їх у соусі — і можна подавати. Я не повірю нікому, хто скаже, що це несмачно.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>