Днями купила свіжого розмарину, адже він значно духмяніший за сушений, і оскільки продається він немалими «букетами», одразу ж почала з ним готувати, щоб не посох. Водночас вишукано і просто — фрикадельки у винному соусі.
Щоб зробити фрикадельки, потрібно:
500 г нежирного свинячого фаршу (це на 2 порції і добавку)
збовтане яйце
дрібно покраяна цибулина
2 ст.л. дрібно покраяного свіжого розмарину (за відсутності, можна взяти і сушений)
ст. л. соєвого соусу
перець, сіль за смаком
Для соусу потрібно:
1,5 склянки червоного сухого вина
зубчик часнику
2–3 ст. л. томатної пасти
0,5 ст. л. гірчиці
20 г вершкового масла
Ретельно вимішуємо фарш із яйцем, цибулею, розмарином, соєвим соусом, сіллю і перцем і лишаємо хвилин на 15–20, щоб м’ясо набрало аромату розмарину. За цей час можна приготувати гарнір, скажімо картопляне пюре чи запечені овочі. З готового фаршу ліпимо кульки–фрикадельки, обсмажуємо їх на олії, готові викладаємо на решітку чи паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.
Після цього на сковорідку, де смажилися фрикадельки, виливаємо вино, дрібно кришимо часник і уварюємо, поки рідини не стане вдвічі менше. Додаємо томатний соус, гірчицю, доводимо до кипіння і знову уварюємо до бажаної консистенцiї. Насамкінець додаємо масло, розмішуємо, і повертаємо в сковорідку фрикадельки. Трохи прогріваємо їх у соусі — і можна подавати. Я не повірю нікому, хто скаже, що це несмачно.