Ми любимо читати східні казки про принцес, султанів, Аладдіна, Шахерезаду, переглядати фільми про Роксолану, Королька — пташку співочу, і знаємо хоча б із відомої кінострічки, що Схід — не проста сторона. Багато хто захоплений східними солодощами — кулінарними візитками країн, у яких літо майже цілий рік. Смаколики країн Сходу можна вгадати із заплющеними очима: відкусиш шматочок, а він настільки солодкий, що сам і тане в роті, в ньому є багато горіхів, меду, патоки, сухофруктів, імбиру, кунжуту, трояндової води, прянощів. Смакуючи пахлаву чи рахат–лукум, можна легко уявити себе на розкішних подушках у якомусь зі східних палаців, де розповідають казки — тисячу й одну...
Олена Похиленко з Томаківки Дніпропетровської області — бухгалтер за фахом, продавчиня за місцем роботи й неперевершений кулінар за покликанням — самотужки навчилася готувати різні східні ласощі. І хоч на вигляд ці смаколики видаються дуже складними, основне правило їх приготування — простота. Головне — братися до роботи з натхненням і вірою у власні сили.
Пані Олена радить починати опановувати східну кухню солодощів із басбуси. Це дуже відомий східний пиріг — манник із кокосовою стружкою, ніжніший і пухкий, просочений ароматним сиропом. Для його приготування беремо всіх інгредієнтів по склянці: просіяне борошно, манку, цукор, кокосову стружку, кефір, соняшникову олію (без запаху), а ще яйце, пакетик ванільного цукру і пакетик розпушувача. Все змішуємо і виливаємо на деко 22х26 см. Зверху прикрашаємо горішками. Пані Олена викладає на пиріг 20 штук мигдалю так, щоб кожен горішок опинився в центрі квадрата, коли треба буде різати вже готову випічку. Випікати басбусу треба при 180 градусах 30—40 хвилин (перевіряти звично: дерев’яна паличка, яку встромляємо у виріб, має бути сухою). Як тільки пиріг поставили в духовку, відразу треба починати варити сироп — з півсклянки цукру, півсклянки води і двох столових ложок лимонного соку (замість лимона можна брати дві жмені пелюсток троянд). Варити після закипання слід 5 хвилин, дати повністю охолонути. Коли з духовки дістанете готовий пиріг, хвилин 10 треба почекати, щоб він трохи охолонув, потім ще у формі нарізати на квадрати й акуратно полити сиропом їхні верх і боки.
Ще одна смакота для ласунів — кавказька кята з листкового, повітряного тіста з масляно–горіховою начинкою. Для тіста потрібно 210 г борошна, 120 г сметани, 115 г вершкового масла, 0,25 чайної ложки солі, 5 г (половина пакетика) сухих дріжджів, 2 столові ложки води для дріжджів і бажано (не обов’язково) 0,5 чайної ложки розпушувача. Спочатку у воді треба розчинити дріжджі, борошно просіяти, додати сіль, розпушувач і ножем порубати в ньому масло. Влити до борошняної маси сметану і дріжджі, вимішати тісто, загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник на 5 годин (можна на ніч).
Для начинки потрібно 105 г борошна, 150 г цукру, 85 г вершкового масла, пакетик ванільного цукру і півсклянки будь–яких подрібнених горіхів. Масло збиваємо з цукром до пишної кремоподібної маси, додаємо ванільний цукор та горіхи і знову збиваємо. Потім додаємо борошно і розтираємо начинку доти, доки не утвориться масляно–борошняна крихта. Ставимо хвилин на 20 у холодильник.
Виймаємо тісто з холодильника і ділимо його на дві частини, начинку ділимо на дві частини також. Кожну частину тіста розкачуємо довільним чотирикутником, рівномірно розподіляємо начинку, а потім скачуємо тісто в рулетики. Потім приплескуємо їх долонями і нарізаємо на маленькі трапеції. Кожну змазуємо збитим яйцем. Випікаємо в духовці при 180–190 градусів приблизно 20 хвилин (до золотистого кольору).
Смачного чаювання!
ПРО ЗАПАС
Гюльбешекер — не дівчина–пташка
Кожен, хто читав класику турецької літератури «Корольок — пташка співоча» Решада Нюрі Гюнтекіна чи дивився однойменний фільм за цією книжкою, захоплювався і красою, і долею незвичайно вродливої дівчини Гюльбешекер. Не всі знають, що так по–турецьки називається і варення з пелюсток троянд, яке можна приготувати, поки квітнуть ці квіти.
Обріжте ножицями пелюстки з чайних троянд так, щоб не зачепити білих їх частинок — для варення вони не підійдуть. Помийте і просушіть пелюстки. На 100 г просушених пелюсток візьміть 100 г цукру і розітріть це в ступці чи каструлі до однорідної маси. Окремо приготуйте сироп з 0,5 кг цукру і склянки води; додайте його до квіткової суміші. Закип’ятіть, зніміть пінку і залиште на ніч. Потім знову закип’ятіть, потоміть на повільному вогні хвилин 20, влийте 2 столові ложки свіжовичавленого лимонного соку (можна апельсинового, можна додати кориці — справа смаку) і варіть ще 3 хвилини. Потім гарячим вилийте варення у стерилізовану банку, герметично закрутіть кришку і залиште на зиму. Коли буде холодно і морозно, це варення пахнутиме весною. (А ще підлікує вам горло й допоможе швидше загоїти ранку).