Мало солі в огірочках

18.06.2013

Ось уже дозрівають огірки, кабачки... Щоправда, просто свіжа городина уже за кілька днів набридає. І тоді ми починаємо урізноманітнювати смаки — і готуємо овочі малосольними. Ви ще не знаєте, як?! «Ловіть» нові рецепти.

Отже, малосольні огірки з пакета. Кілограм свіженьких огірків миємо, відрізаємо кінчики, кладемо у місткий целофановий пакетик, всипаємо туди столову ложку солі, чайну ложку цукру, кладемо жменю­дві суміші з дрібно порізаних кропу, молодого часнику, кореня хрону. Зав’язуємо пакетик, його вміст перемішуємо­перетрушуємо, кладемо на тарілку і ставимо у тепле місце (наприклад, на сонячне вікно). Через годину все знову перетрушуємо, залишаємо огірки ще на годину — після чого вони вже готові для вживання. Треба тільки витягти їх з пакета і, якщо хочете, акуратно зняти серветкою чи просто рукою присипку. У холодильнику, у чистому пакеті чи скляному або глиняному посуді, зберігати такі малосольні огірки можна день­два — вони не змінюють своїх якостей, не перекисають. За цим рецептом можна робити огiрки просто в емальованiй ка­струлi, тобто без пакета. Смак той самий.

Інший рецепт — пікантні огірочки. Для приготування цієї закуски спочатку треба зробити маринад: змішати столову ложку солі, по чайній — цукру та оцту, пiвтори столової ложки меленого перцю чилі, подрібнених 5­6 зубчиків часнику, трохи зелені кропу та петрушки. 500 г огірків потрібно нарізати брусочками, заправити цим маринадом і залишити на години три в холодному місці. А затим — хрумтіть!

Чотири­п’ять днів лишаються малосольними, хрумкими і тверденькими, огірки у 3­літровій банці, зготовані за рецептом угорської кухні. Потрібно: 1,5 кг товстеньких огірочків середньої величини (можна взяти невеликі цукіні), 2 пучки кропу, 6 зубчиків часнику, 2 літри води, 4 столові ложки (без верху) солі, шматок білого хліба. Огірки ретельно миємо (можна зі щіткою), бажано, під проточною водою. У кожного трохи обрізаємо вершки і протилежні кінці. Обов’язково пробуємо, чи не гіркі. Якщо відчуваєте гірчинку — обрізайте ще або відкладіть такий огірок зовсім. Кожному огіркові зробіть з обох боків невеликі надрізи подовж. Крiп вимийте і добре струсіть iз нього воду. Часник розділіть на зубчики і почистіть їх. У ретельно вимиту банку спочатку на дно кладемо половину кропу, а потім щільно викладаємо огірки, перемежовуючи їх часником, зверху викладаємо решту кропу. Воду солимо і кип’ятимо. Шматок хліба підсмажуємо на сковорідці без жиру або у тостері і кладемо поверх огірків (щоб хліб потім не розповзався, його краще помістити у тюлевий чи марлевий мішечок). Далі залити огірки ще теплою водою, щоб вона покрила хліб. Накрити банку чистою марлею і поставити у тепле місце, наприклад, на балкон, куди слабо світить сонце. Витримати 3­4 дні, періодично повертаючи банку. Готові огірки вийняти з банки, скласти в іншу посудину, залити процідженим розсолом і тримати у холодильнику.

Ще один рецепт — закарпатські малосольні огірки. Потрібно: на 1 кг огірків кропу 14 г, часнику 6 г, кореня хрону 8 г, лавровий лист 0,1 г, зелені селери 3 г, перцю гіркого стручкового 1 г, води 550 г, солі 30 г. Середні за розміром огірки добре промиваємо, кінчики зрізаємо і щільно укладаємо в скляну банку, на дно якої кладемо половину прянощів. Зверху на огірки теж кладемо шар прянощів та скибку чорного хліба, на який накрапуємо 4—5 краплин оцту. Потім кип’ятимо воду, додаємо сіль, охолоджуємо, заливаємо огірки, накриваємо блюдечком або зав’язуємо марлею і ставимо в тепле місце. Через добу сік помутніє — не лякайтеся, на 3­4­й день він посвітлішає. Після цього огірки перекладають в іншу банку, розсiл проціджують, заливають ним огірки і ставлять у холодне місце. Після охолодження огірки готові для споживання.

Малосольні огірки з листям смородини. Для маринаду на літр води потрібно 2 столові ложки грубої солі й чайна — цукру (можна обійтися i без солодкої складової). Усе це треба закип’ятити. (Можна заливати і некип’яченою водою, якщо вона джерельна, з колодязя). У банку покласти 3­4 листки смородини (можна, як звичайно, листя хрону), пучок кропу і 3­5 зубчиків часнику. Щільно наповнити банку митими огірочками і залити гарячим сиропом. Закрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на добу, а потім заховати в холодильник, як охолоднуть — можна їсти.

Малосольні огірки з листям вишні. На 3­літрову банку потрібно 2 кг огірків, 3 зубчики часнику, 6 горошин чорного перцю, 6 горошин запашного перцю, по 3­4 листки вишні і смородини, пару листків хрону, 3­4 парасольки кропу, можна листя естрагону. Залити огірки окропом, додавши 4 столовi ложки солі. Огірки готові за добу.

Хто не куштував малосольних кабачків — скуштуйте обов’язково, не пошкодуєте! Для цього потрібно помити 0,5 кг молодих кабачків, порізати на тоненькі кружальця та посолити (0,5 ч. ложки солі) і залишити, аби пустили сік. Тим часом приготувати маринад зі 100 г соняшникової олії, столової ложки меду, 3 столових ложок оцту, 5­6 зубчиків часнику, перцю чорного змеленого та зелені (я брала кріп і орегано). Далі треба злити з кабачків сік, який вони пустили, залити їх маринадом та наостанок поставити на холод на 3­4 години.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>