НОВИНИ ПЛЮС

18.06.2013

Переможне «па»

Танцювальне Євробачення–2013, що днями відбулося у Гданську, завершилося не на нашу користь. Журі конкурсу проігнорувало цьогорічного фаворита, нашого українця Микиту Василенка, проголосувавши за «темну конячку» конкурсу — 20–річного Седріка Ферворта з Нідерландів. Юнак підкорив суддів пластичним виконанням танцю у стилі модерн під назвою «П’ятий елемент». Микита Василенко отримав заслужені овації за віртуозний танець спартанця, однак до фіналу потрапити не зумів. Нагадаємо, конкурс танцювального Євробачення складається з трьох етапів. Перший етап — соло, другий — поділ конкурсантів на дві групи та підготовка групового танцю, третій — вибір одного учасника з кожної групи задля фінального виступу та вердикту журі. Всього у конкурсі цього року змагалося 10 країн. Друге місце посів танцівник з Німеччини, 17–річний Фелікс Бернінгем. До слова, вже за кулісами переможець Седрік Ферворт розкрив пікантну деталь своєї особистості: дівчатами він цікавиться, а на конкурсі особисто вболівав саме за українця.

Столиця джазу

У Львові завершився щорічний міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest. Цього року подія стала рекордною за кількістю запрошених зірок. На майданчиках фестивалю з 14 по 16 червня свої імпровізації та майстерність показали відомий ізраїльський контрабасист Авішай Коен, джазмен зі США Ел Ді Меола, Dirty DozenBrassBand, Тіль Брьоннер, Чарлі Хейден, Джамала та хедлайнер фестивалю десятиразовий лауреат премії «Греммі» Боббі Макферрін. Під завісу музичного дійства організатори вручили другу щорічну премію Alfa Jazz Fest Awards імені Едді Рознера. Її отримав відомий джазмен та композитор Чарлі Хейден — за внесок у розвиток музичної культури. Фестиваль Alfa Jazz Fest потрапив до списку найкращих джазових фестивалів Європи. Його засновник — львів’янин Михайло Фрідман, наразі — відомий російський мільйонер.

Королі слова

Серед сучасних українських авторів днями було обрано найкращих. Літературна премія «Коронація слова» знайшла своїх власників. Переможцем у головній номінації «кращий роман» став молодий львів’янин Богдан Коломійчук. За фахом він арт–менеджер, однак захоплюється історією. Свій роман «Людвисар» присвятив Львову XVI століття, а на запитання, про що ж книга, відповідає — про найкраще місто у світі. Другу і третю премію в номінації «Роман» отримали письменниці Марина Троян і Тетяна Белімова. Особливої уваги також заслуговує спеціальна відзнака — премія «Золотий пістоль», що її заснував письменник Андрій Кокотюха у пошуках гостросюжетних творів. Першим її лавреатом став Владислав Івченко та його роман «Найкращий сищик імперії». В цілому на конкурс надіслали шість тисяч рукописів — твори для дітей, романи, кіносценарії, п’єси та пісенну лірику. Близько сімдесяти українських авторів були відзначені у цих номінаціях.