Тема ну дуже «важлива й актуальна»

13.06.2013
Тема ну дуже «важлива й актуальна»

Ірина Фаріон (праворуч) у Верховній Раді в компанії однопартійців. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Цікаві викрутаси почалися навколо законопроекту народних депутатів від ВО «Свобода» Ірини Фаріон та Юрія Михальчишина, яким пропонується вилучення терміна «Велика Вітчизняна війна» з нормативно–правових актів України та навчальної літератури. «Метою прийняття даного проекту є забезпечення правдивого й об’єктивного трактування історії України, утвердження історичної справедливості, збереження пам’яті про боротьбу за незалежність України проти всіх окупаційних режимів», — ідеться в пояснювальній записці націоналістів.

Зрозуміло, що в нинішній Верховній Раді не може знайтися більшість голосів за такий конфронтаційний ідеологічний закон. Про це вже заявили й представники влади. «Будь–яке політичне насильство над історією приречене на провал. На мою думку, це абсолютно політиканський, блюзнірський законопроект», — сказав учора в коментарі журналістам міністр освіти і науки Дмитро Табачник. На його думку, в історії є багато термінів, які не підлягають ревізії, тому що «вони стали частиною історичної науки». А в українських школах окремо вивчають і Велику Вітчизняну війну, і Другу світову війну, і «люди з вищою освітою мають ці поняття розрізняти».

Натомість ідеться до того, що проект Фаріон—Михальчишина став ще одним штучним інформаційним приводом, який підтримує вогонь владної інформаційної кампанії з поділу українців на «фашистів» та «антифашистів». Та ще й може розглядатися як привід для сіяння неприязні між опозиційними фракціями.

Народна депутатка з «УДАРу» Ірина Геращенко написала вчора у «Фейсбуці»: «Меня терзают смутные сомнения», як говорив герой однієї радянської кінокомедії. Першими подзвонили журналісти БТБ (ідеться про бізнесовий телеканал, що належить «регіональному» віце–прем’єру Арбузову. — Авт.): «Просимо прокоментувати законопроект Фаріон щодо заборони терміну «Велика Вітчизняна». Ну авжеж, для банківського каналу «тема важная и актуальная». Потім з інтервалом у кілька хвилин ще кілька подібних видань задалися тим самим «актуальним» питанням. Ех, колеги–журналісти, вам би таку допитливість і оперативність у зборі думок щодо всіх лобістських законопроектів... Мені от цікаво — це ініціатива самих редакцій чи новини вже знову почали готувати в одному Центрі?» — зазначає Геращенко, натякаючи на повернення «темників», як у 2004 році.

Висловлюючи своє ставлення до законопроекту, пані Ірина заявляє: «Я, як і мої колеги по фракції, категорично проти розколу країни, в тому числі і в питаннях історії. Очевидно, що Україна була однією з найбільших постраждалих країн у Другій світовій, яка розпочалася в 1939 році, а 1941–му межі військових дій розширилися, і вчорашні союзники Гітлер та Сталін стали противниками. Перемога у 1945–му над фашизмом була неможлива без України й українців, наш народ віддав мільйони життів за ту перемогу. І очевидно, що ми повинні шанувати почуття тих небагатьох, хто пройшов ту найстрашнішу війну і хто сьогодні ще з нами. Для них та війна має свій вимір, свою назву, свої пісні, свої сни. Маємо це розуміти, шанувати й бути делікатними. А нашому поколінню важливо пройти шлях історичного примирення, позбутися ідеологічних цензурних шор у сприйнятті історії і залишити ці складні питання історикам, а не політикам і політиканам».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народний депутат від Партії регіонів Сергій Горохов готує законопроект щодо заборони використання в назвах політичних об’єднань слова «свобода».

На думку Горохова, депутати від ВО «Свобода» дискредитують це слово. «У сучасній Україні, на жаль, асоціативний ряд терміна «свобода» складається з визначень: «політична профанація», «агресивний націоналізм», «приниження ветеранів», «українські фашисти». Це не повинно стати національним стереотипом, похитнувши моральний підвалини суспільства», — цитує політика прес–служба Луганської обласної організації ПР.