Коли полуничний сезон у розпалі, хочеться не тільки досхочу посмакувати свіжі ягоди, а й зберегти їх якомога довше у вареннях, джемах і навіть наливках. А ще є бажання доповнити полуничним смаком випічку.
Для любителів смачного чаювання рекомендую спекти перевірену часом і досвідом багатьох господинь угорську ватрушку з полуницями, або, як її ще ніжно називають, «венгерочку» (утворена вона, зрозуміло, не від сорту слив, а з назви країни походження). Насправді це один iз варіантів надзвичайно смачного розкішного на вигляд сирного торта з полуницями. Отже: беріть 1,5 склянки борошна, 0,5 склянки цукру, 100 грамів розм’якшеного вершкового масла і пакетик розпушувача — порубайте все ножем, а далі руками розітріть на дрібні крихти. Це буде ваша суміш №1. Суміш №2 готується ще простіше: 0,5 кг вершкового сиру, 3 яйця, склянку цукру і дрібку ваніліну розітріть у міксері чи блендері до однорідної маси. А далі в змащену вершковим маслом чи вистелену пекарським папером роз’ємну форму почергово (якнайтонше) викладаємо готові суміші: нижнім і верхнім шаром має бути борошняна крихта. Випікати в духовці при температурі 180 градусів приблизно 35–40 хвилин. Ще гарячою, щойно витягнувши з форми, основу–ватрушку потрібно залити помадкою зі збитих у блендері 5 столових ложок сметани і половини банки згущеного молока ( 170–180 г). А зверху красиво викласти ретельно помиту й висушену свіжу полуницю. З таким десертом будь–яке свято стане особливим!
Надзвичайно незвична та вишукана і наливка з полуниць. При всій моїй індиферентності до алкогольних напоїв і з огляду на те, що законодавством мені дозволено вживати градусні напої трохи більше двох десятків років, відразу зазначу: такої смакоти донедавна не пила. Полунична наливка, приготована в природний спосіб, без додавання горілки та інших міцних напоїв, має запах ранкової полуничної галявини. Такий м’який та ніжний смак, як у цього напою, підозрюю, має лише справжній квітковий нектар. Скуштувавши цей напій у гостях, я того ж дня «замісила» його вдома. Нині маю безліч подяк за неповторний смак напою вже від своїх гостей і залюбки ділюся рецептом.
Для приготування наливки знадобиться всього лише стерильна 3–літрова банка, 2 кілограми полуниць і кілограм цукру. Полуницю помийте, дайте їй стекти, почистіть від хвостиків і поріжте на половинки. Потім висипте її в банку, додайте цукор і добряче перемішайте, щоб цукор не утворив зверху солодку кірку, бо це в нашому випадку небажано. А далі складіть у кілька шарів чисту марлю, покладіть її на горлечко банки, перев’яжіть і поставте на сонце днів на 4–5, щоб полуниця забродила.
За цей час ви встигнете змайструвати такий нехитрий пристрій для виділення вуглекислого газу з посудини, в якій відбувається процес бродіння. У пластмасовій кришці прокрутіть дірочку і вставте в неї гумову трубочку. А через зазначених 4–5 днів зніміть iз банки з полуницями марлю і закрийте її модернізованою пластмасовою кришкою. Але це ще не все. Кінець трубочки вставте в літрову банку з водою і весь цей «самогонний апарат» залиште у спокої на 2 тижні. Коли через трубочку припинить виділятися газ у воду — наливка готова. Тоді цідіть її, розливайте у пляшки і зберігайте в прохолодному місці. Впевнена, довго зберігати не доведеться.
ДО СЕЗОНУ
Пікантна кислинка
Ревінь — одна з їстівних рослин, яку господині часто оминають на базарi чи навіть на власному городі, бо не знають, що зі стебел робити. А ви спробуйте спекти пиріг iз ревенем.
Потрібно:
пачка маргарину,
склянка пудри,
4 жовтки,
склянка кефіру,
пачка порошку до печива,
3–4 склянки борошна,
пачка екстракту вишневого киселю.
Приготування. Маргарин вимішати з пудрою, потім додати жовтки, далі — кефір. Насамкінець вмішати 3–4 склянки борошна, перемішаного з порошком для печива. Тісто поділити на 2 частини. Одну розкласти на деко і посипати зверху половиною вмісту пачки екстракту для приготування киселю. Потім викласти почищені шматки ревеня, заздалегідь посипаного цукром. Висипати рештки екстракту киселю і накрити все другою частиною тіста (можна покласти розкачаний пласт, або, якщо попередньо кулю тіста поклали у холодильник, натерти на тертці). Пекти пиріг при температурі 160 градусів близько години. Екстракт киселю, як ви здогадалися, додають для того, щоб пиріг не був у прямому розумінні мокрим усередині. Також він збагачує смак випічки. До речі, якщо комусь цей пиріг видається кислуватим, присипте його зверху цукровою пудрою.