Без вкидань не обійшлося

04.06.2013
Без вкидань не обійшлося

Минулої неділі аж у 117 населених пунктах відбулися позачергові місцеві вибори. Обирали здебільшого селищних і сільських голів — у Криму, Закарпатській, Київській, Луганській, Миколаївській, Чернівецькій областях. Серед найбільших і найважливіших міст, за які змагалися кандидати, — Ялта, Алчевськ, Берегове. Столиця, де Київрада і мер вичерпали термін своїх легітимних повноваженнь, теж могла брати участь у цьому процесі, але поки що не судилося. Тож «полігоном», свого роду «тренувальним майданчиком» перед наступними президентськими виборами багато хто з експертів називали райцентр Васильків на Київщині. Тут змагалися кандидати від влади та опозиції, було найбільше спостерігачів, нардепів від протилежних політичних сил, «братків» і... на жаль, порушень.

 

Три сили Василькова

Громадянська мережа «Опора» і Комітет виборців України стежили за перебігом голосування у багатьох «гарячих точках» і подекуди проводили паралельний підрахунок голосів. У містах, де експерти і спостерігачі засвідчили найбільше порушень у ході голосування і встановлення результатів, мерські посади виграли представники Партії регіонів.

Найбільш скандальними стали вибори саме у Василькові. Основними суперниками тут були «УДАРівець» Сергій Сабов, «регіонал» Володимир Сабадаш і колишній мер міста Валерій Попович. При тому що «УДАРівці» дуже потужно стежили за ходом виборчого процесу, активісти «Опори» зафіксували пропажу доволі великої кількості бюлетенів (майже півтисячі).

У коментарі «УМ» керівник Комітету виборців України Олександр Черненко наголосив на процедурних порушеннях, які зафіксував КВУ, зокрема спробу видати бюлетені не тутешнім виборцям, а приїжджим. Але ці спроби були зупинені. «Була спроба на одній дільниці вкинути пачку бюлетенів під час підрахунку, коли бюлетені були вже висипані на стіл, але це теж було зафіксовано спостерігачами, — розповів Черненко «Україні молодій». — На двох дільницях просто зникло порядка сот­ні бюлетенів на кожній. Бюлетені були видані виборцям, корінці залишилися в комісії, а в урнах цих бюлетенів не знайшли. Видно, вони зникли з дільниці для подальшого вкидання».

Розрив між кандидатами від «УДАРу» та Партії регіонів склав 234 голоси: за Сабадаша проголосували 3 403 виборці, за Сабова — 3 158. Тим часом за Поповича — 2 953 виборці.

Ольга Айвазовська з «Опори» зауважила, що в приміщеннях виборчих дільниць у Василькові представники кандидатів різних політичних таборів влаштовували між собою перепалки. «Зазвичай це були народні депутати, які приходили з операторами та відеокамерами і починали фактично ток–шоу в прямому ефірі, вступаючи у дискусії між собою. Це дещо нервувало членів виборчої дільниці, шокувало виборців»,— зазначила Айвазовська в коментарі «УМ».

Ялтинська спека

На виборах у Ялті, де кримські спостерігачі КВУ зафіксували незаконні вкидання пачок бюлетенів, також переміг «регіонал» — уродженець Західної України Сергій Ілаш. Олександр Чернененко розповів про фальсифікації протягом останніх чотирьох годин голосування: «На деяких дільницях в кінці дня, о 18–й годині, украй низька явка несподівано зросла в три–чотири рази — попри відсутність масової активності виборців». Аномальний сплеск електоральної активності супроводжувався низкою показових явищ, таких як видалення журналістів і спостерігачів з дільниць, видача бюлетеня за виборця невстановленим особам, внесення членами комісій якихось записів до списків виборців. Після того як у Ялті й селищі Гаспра спостерігачі КВУ зафіксували в урнах для голосування товсті пачки бюлетенів, на одній із дільниць комісія проголосувала за видалення спостерігача.

У свою чергу голова ялтинського штабу Партії регіонів Сергій Карнаух запевняє, що заяви кримських «КВУшників» про масову фальсифікацію «не відповідають дійсності й демонструють низький професійний рівень кримських представників Комітету». Голова кримської парторганізації стверджує, що представників КВУ не було на виборчих дільницях. «Із 68 виборчих дільниць Великої Ялти спостерігачі від КВУ були зареєстровані лише на дільниці № 48, у Гаспрі, де також перебувала група людей із посвідченнями журналістів, що перешкоджала роботі виборчої комісії. Ці люди, мало схожі на професійних журналістів, вступили в конфлікт, вели перепалку — причому не зі членами комісії, а між собою. На дільниці була створена деструктивна, неприйнятна ситуація. Навряд чи така увага до одної–єдиної дільниці — і з боку КВУ, і з боку цих сумнівних журналістів — було простим збігом. Навпаки, події на дільниці нагадували умисно сплановану провокацію», — заявив Карнаух.

Від Алчевська до Луганська

У промисловому центрі Алчевськ на Луганщині перемогу на виборах мера здобув кандидат від Партії регіонів Володимир Косюга, який набрав майже 51% голосів виборців. Друге місце — у представника КПУ Олександра Бебешка — 16%.

Як зазначив голова обласного відділення Комітету виборців України Олексій Свєтіков, для Луганської області тут було зафіксовано рекордно низький показник активності виборців.

У Береговому на Закарпатті, за даними «Опори», найбільшу кількість голосів отримав кандидат від Демократичної партії угорців України Золтан Бабяк — 55%. Друге місце посів кандидат від партії «Єдиний центр» Ольга Бізіля (23%), і лише четверте — представник опозиційної партії «УДАР» Віталій Антіпов (1,5%).

 

УРОКИ

Експерти погоджуються, що місцеві вибори є певною мірою полігоном для випробування маневрів під час виборів Президента у 2015 році. «Якщо винні не будуть знайдені й покарані, цей досвід буде повторюватись і на виборах більш глобальних», — каже голова «Опори» Ольга Айвазовська.