Минулої неділі, в День Києва, вдруге відбувся кулінарний фестиваль «Благофест. Солодощі — в радість!» Усі кошти, які заробили цього вихідного на Контрактовій площі фуд–блогери, кулінарні ентузіасти, модні ресторани і просто хороші, талановиті й щедрі люди, які приготували солодощі для гостей свята, організатори обіцяють перерахувати для діток, хворих на ДЦП.
Столики кулінарів просто прогиналися від величезної кількості солодких спокус. Відвідувачі їх охоче купували. А ми вирішили дізнатися рецепти хоч частини ласощів, які можна було купити на «Благофесті». Ось мініатюрні ніжні печивка. Готують їх за таким рецептом: 200 г вершкового розім’яклого масла розтерти зі склянкою цукру так, щоб цукор розчинився, додати 3 яйця, збити до однорідної маси, додати 2 склянки просіяного з чайною ложкою розпушувача борошна, а далі — ділити тісто на частинки: в одну додати лимонну цедру, в іншу — какао і ваніль, в ще іншу — подрібнені горіхи. Все поставити на годинку в холодильник, а далі розкачати тісто, вирізати з нього фігурки і пекти в духовці 15 хвилин.
А ось пухкі булочки з дріжджового тіста — робити їх дуже просто! Візьміть 3 чайні ложки сухих дріжджів, розведіть їх у 200 мл теплого молока, додайте трішки борошна — нехай розчина хвилин 20 підходить. Додайте 100 масла, 4 яйця, трішки солі, 2 чайні ложки цукру і побачите, як тісто швидко почне рости. Можна його розкачати, змастити повидлом з маком, скрутити рулетиком і порізати. А можна посипати корицею з цукром, порізати, змастити жовтком і відправити в духовку — за 20 хвилин відчуєте аромат справжніх домашніх пиріжечків.
Усім, хто любить смачно і з користю поснідати і хто дотримується фітнес–дієти, варто приготувати гранолу. Це хрумке і крихке печиво має в собі багато корисних інгредієнтів: вівсяні пластівці, мед, арахіс, соняшникове насіння, проросле зерно пшениці, журавлину, соняшникову олію, яблучне пюре. На 300 г вівсянки потрібно 200 г арахісу (але ще смачніше, коли ви припасете для цього мигдалю чи інших горіхів), 100 г почищеного соняшникового насіння, 100 г пророслих зерен пшениці (продається в супермаркетах, але можна проростити і самому: на дві доби замочити в чистій серветці пшеницю й помістити в темне місце), 200 г журавлини (свіжої чи сухої, можна інші сухофрукти), 2 столові ложки яблучного пюре, 6 столових ложок меду — все вимішати, сформувати круглі коржики і випікати в духовці 15 хвилин до хрусткого стану.
Ще одна смакота — імбирне печиво. Рецепт такий: по чайній ложці розпушувача і меленого сухого імбиру, 100 г вершкового масла, 100 г цукру, 4 столові ложки меду, яйце і дрібка солі. Борошно насамперед потрібно просіяти з розпушувачем й імбиром, масло розм’якшити. Все це змішати, щоб не було грудочок. Мед розігріти на водяній бані до рідкого стану, розчинити в ньому цукор, додати жовток, змішати з борошняно–масляними крихтами і добре вимісити (3 хвилини). Якщо тісто не відлипатиме від рук — додайте ще трішки борошна. А потім загорніть в харчову плівку і покладіть у холодильник на годину. Затим розкачайте тісто товщиною приблизно 0, 7 — 1 см, виріжте фігурки і випікайте їх у духовці (180 градусів) 15 хвилин.
А бананові кекси хочете спробувати?! На 6— 9 маленьких кексів (залежно від того, які у вас формочки) потрібно 3 банани змолоти в пюре, додати 80 г топленого вершкового масла, 70 г цукру, чайну ложку розпушувача і 180 г борошна. Все вимішати, розкласти по формочках і пекти 12—15 хвилин.
Ще торт «Пташине молоко» — високий «пишний» виріб з бісквітним прошарком, з широким шаром ніжного суфле, политий шоколадною глазур’ю і прикрашений свіжими полуницями в цукрі. Приготуйте для крему 10 яєць, 200 г вершкового масла, 40 г желатину, 2 склянки цукру, 2 пакетики ванільного цукру, склянку молока і столову ложку крохмалю. Для бісквіту — склянку борошна, склянку цукру, 4 яйця, ваніль і сіль на кінчику ножа. Для глазурі — 70 г вершкового масла і півтори–дві чорні шоколадки. Не сумнівайтеся в собі — сміливо починайте пекти! Спочатку бісквіт: збийте яйця з цукром і з ванільним цукром до пухкої маси, додайте просіяне борошно і знову збийте. Форму змастіть вершковим маслом, вилийте тісто і випікайте хвилин 10 (перевіряйте звично — зубочисткою: вона має бути сухою). Витягніть бісквіт і розріжте його повздовж на дві рівні частини. Якщо маєте смачний лікер, коньяк чи ром — трішечки побризкайте на коржі, але це — за бажання.
Поки бісквіт холоне — готуйте крем: білки відділіть від жовтків, жовтки окремо і старанно розітріть зі склянкою цукру, влийте молоко, додайте крохмаль (розведіть його перед цим у 50 мл води), збийте масу, ставте її на парову баню і варіть, постійно помішуючи, до загустіння. А коли охолоне — додайте розім’якле масло і збийте крем. Обережно додайте окремо збиті білки з другою склянкою цукру. Желатин розчиніть у склянці води, нагрійте його (але не доводьте до кипіння), охолодіть і додайте його до крему, помішуючи. Кладіть у глибоку посудину перший корж, заливайте його кремом і нехай він трішечки захолоне в холодильнику. А далі накрийте його другим коржем, знову залийте кремом і остудіть. Для глазурі розтопіть шоколад iз маслом, залийте боки та верх торта і почекайте, щоб він застиг. Зверху прикрасьте полуницями.
Усім було смачно на «Благофесті» — вам буде смачно вдома!