«Гуцули з трембітами і шахтарі з бітами»

24.05.2013
«Гуцули з трембітами і шахтарі з бітами»

Депутати не могли сидіти, коли лунав національний гімн на честь Героїв. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учора Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо побиття журналістів 18 травня та розслідування інших фактів тиску на ЗМІ й пере–шкоджання законній професійній діяльності журналістів. Дивовижний приклад консенсусу більшості й меншості — 354 депутати «за». Головою комісії став депутат від «Батьківщини» Віталій Ярема, колишній керівник УМВС Києва, заступником голови — «регіонал» Андрій Пінчук.

Автор проекту постанови Арсеній Яценюк заявив, що «комісія має дослідити факти побиття журналістів — завідомо спланованої провокації МВС — не тільки працівниками, а й керівництвом МВС». За словами Яценюка, «наше завдання в рамках комісії — з’ясувати роль і місце міністра внутрішніх справ Захарченка, чому він, виступаючи з трибуни ВР, зухвало збрехав, знаючи про те, що він і його люди інструктували «гопників» і мали безпосереднє відношення до провокації». Нардепи якраз розглядали в інтернеті знімки, на яких особа в темних окулярах, дуже вже схожа на главу МВС, стежить за бійками на Михайлівській площі з даху готелю.

Попри те, що «регіонали» підтримали створення ТСК, голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко заявив: «У нас уже більше 40 постанов про створення слідчих комісій... Коли їх дуже багато, падає їх актуальність». «Регіонал» каже: «Кожен депутат, коли очолює слідчу комісію, — це машина, кабінет, приймальня, секретаріат і все технічне забезпечення. Це теж правда. І все відразу це з’являється. Плюс візитка, плюс шана». Макеєнко вважає за необхідне розробити закон про ТСК ВР та їх унормування.

Ще однією прикметною подією 23 травня в парламенті було відзначення націоналістичного Дня Героїв навіть... депутатами з Партії регіонів. Сталося це так. Радикальний нардеп із ВО «Свобода» Юрій Михальчишин виступив із гнівною промовою, адресованою владі: «Оголосивши війну українському народові, ви послідовно, від однієї суспільної групи до іншої, знищуєте незалежних, самодостатніх, вільних думаючих людей — студентів, інтелігенцію, а тепер вже взялися й за журналістів... Але ми не відступимо і подолаємо цю навалу, коли біля Верховної Ради, біля адміністрації Президента, біля Кабміну буде вся повстала Україна. Коли бандерівець подасть руку петлюрівцю й махновцю, коли прийдуть гуцули з трембітами і шахтарі з бiтами — тоді начувайтеся, донецько–фашистські загарбники!»

Закінчивши обвинувачення влади за її провокації 18 травня, Михальчишин нагадав присутнім, що «23 травня Україна відзначає День Героїв та вшановує пам’ять тих, хто загинув у боротьбі за її державність. 75 років тому в Роттердамі агенти НКВД вбили лідера ОУН — полковника Євгена Коновальця». Націоналіст закликав вшанувати його хвилиною мовчання. Спершу підвелася фракція «Свобода», яка почала виконувати Гімн. «Свободівців» підтримала решта опозиції. Більшість «регіоналів» не могли сидіти, коли звучала «Ще не вмерла...», і теж встали.