Чоко–коко, коко–моко

22.05.2013
Чоко–коко, коко–моко

І що б його таке з’їсти, щоб і смачно, і шоколадно, і швидко, і без зайвих рухів, подумала я, гортаючи привезену зi Швеції книжку про печиво і тістечка. Переважна більшість рецептів вимагає м’якого масла, якого, звісно, немає, коли є бажання «хочу зараз, хочу вже». Але ці коржики — явно родичі особливих шоколадих тістечок брауніз — були ідеальним рішенням. Подаю рецепт, як він був у книжці. Між іншим, я вже давно «здалася» і купила собі американську мірну чашку — вона не одне й те саме, що наша склянка. Одна чашка — це 91 грам борошна, 235 мл молока, 225 грамів цукру, 110 грамів цукрової пудри.

Отже, чоко–коко (а також чоко–моко, коко–моко і ще кілька варіацій назв).

Для приготування коржиків потрібно:

150 г масла (розтопити і дати вистигнути)

2 яйця

чашка цукру

чайна ложка ванільного екстракту

столова ложка какао

2 чашки борошна

2 ч. л. розпушувача для тіста

2/3 чашки молока.

Для глазурі:

50 г масла (розтопити і дати вистигнути)

2 ст. л. міцної кави

ч. л. ванільного екстракту

1,5 чашки цукрової пудри

ст. л. какао

кокосова стружка.

Розігрійте піч до 175 градусів. Змастіть форму маслом і притрусіть борошном (у мене була прямокутна — 40 см на 20 см; чим більша форма, тим тонший коржик і навпаки, тому можна варіювати). Збийте яйця і цукор до білої густої піни, додайте ваніль, розпушувач і по черзі додавайте борошно, какао, масло, молоко — у результаті має вийти тісто однорідної консистенції. Насамкінець вилийте тісто у форму і випікайте приблизно 20 хвилин (трісочка має виходити з коржа сухою). Дістаньте і дайте вистигнути.

Для глазурі розтопіть масло, додайте каву і ваніль, пудру і какао, ретельно розмішайте (можна потримати усе на маленькому вогні, так глазур буде однорідною і лискучою). Далі покрийте глазур’ю корж і притрусіть кокосовою стружкою. Наріжте на порційні шматочки. І з чаєм, і з кавою — як кажуть, маніфік (ідеально). І простіше простого.

 

Від редакції. Лана Світанкова — це друге ім’я, псевдонім майстра–самоучки кулінарної справи, яку читачі «Смачного життя» знають як Світлану Філатову. За освітою вона спеціаліст міжнародних економічних відносин, перекладач, захоплюється ще фотографією, музикою, подорожами і розповідями про це. «Люблю повеселитися, тим паче попоїсти», — фраза, яка чудово мене описує, але якби я готувала лише собі, це було б щось максимально просте, типу бутерброд з кефіром. Бо насправді я лінива, — критично оцінює себе Лана–Світлана. — Задоволення від готування я отримую лише тоді, коли є з ким розділити результати трудів на кухні. І, на щастя, мені є з ким їх розділити». Відтепер ми постійно друкуватимемо авторські рецепти Лани Світанкової з її чудовими фото під рубрикою «Скринька рецептів».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>