Романтичні красуні проти космонавтів

16.05.2013
Романтичні красуні проти космонавтів

Злата Огнєвич «гравітувала» у фінал «Євробачення». Фото Рейтер.

Перший півфінал «Євробачення» розпочався з феєричної появи на сцені минулорічної переможниці Лорін. Хіт «Ейфорія» разом зі співачкою виконали 68 школярів, які «проговорювали» текст мовою жестів, допомагаючи зрозуміти «Ейфорію» тим людям, які не можуть чути. На останній ноті Лорін спустилась просто у глядацький натовп, тим самим ніби знімаючи із себе стрічку конкурсанта і приєднуючись до армії вболівальників.

Господинею вечора стала відома у Швеції телеведуча Петра Меде. До речі, компаньйона на сцені Петра не має, втім, із завданням розважати та інформувати публіку ведуча впоралась. У півфіналі переважно виступали дівчата. Цього року особливо популярний ліричний образ, отож у кожному другому номері була красуня у довгій сукні з мелодичною композицією. Серед найбільш помітних у цьому амплуа — конкурсантка з Естонії Біргіт Оігемеель зі зворушливою баладою, яку кортить назвати колисковою, тим більше що на сцені Біргіт виступала аж на шостому місяці вагітності. Не залишила глядачів байдужими Анук iз Нідерландів, обравши пісню, що нагадувала середньовічну менестрель. А Альона Мун iз Молдови вийшла на сцену в метаморфозній довгій сукні, на яку проектувались удари блискавок.

Наша Злата Огнєвич із композицією «Гравітація» хоч і не прорвала кільце романтичних красунь із солодким голосом, однак показала якісну постановку, потужний голос і вміння триматись. Велетень Ігор Вовковинський, на жаль, на сцені з’явився лише раз — коли зносив красуню на п’єдестал, а хотілося б більше, адже колоритність цієї парочки привернула чимало уваги поза виступом.

На противагу нашій конкурсантці, фаворитка конкурсу Емілі де Форест iз Данії виглядала менш упевнено. Як не парадоксально, та дівчина, якій пророкують перемогу, свій номер відпрацювала дещо скуто. На допомогу прийшли музиканти, котрі урізноманітнили романтичну композицію «Лише сльози» чудовим барабанним соло. Виконавиця з Росії Діна Гаріпова теж не вразила. Вона звернулась зі сцени зі закликом об’єднатись у одну велику родину, заспівавши голосисту ліричну пісню «А якщо?».

Сильна половина людства у першому півфіналі була представлена лише сімома країнами. П’ять чоловіків відтак пройшли у фінал — певно, для того, щоб урізноманітнити жіноче царство «Євробачення–2013». Помітно виділився наймолодший учасник конкурсу — 17–річний представник Бельгії Роберто Беллароса, заспівавши якісний поп із голосною назвою «Любов вбиває».

Найбільшими оригіналами першого півфіналу можна вважати чорногорських та сербських конкурсантів. Репери Who See з Монтенегро «завели» публіку, виконуючи хіт Igranka у стилі даб–степ у костюмах космонавтів, а тріо дівчат Moje 3 вийшло у яскравих лялькових костюмах і показало сценку, у якій сперечались мало не всю пісню.

Утім диваки та більшість ліричних красунь до фіналу не потрапили. Українську делегацію разом із багатомільйонною українською телеаудиторією організатори змусили похвилюватись, адже про наш вихід у фінал оголосили мало не в останню чергу. Отже, у першу десятку фіналістів потрапили: Україна,Нідерланди, Молдова,Ірландія, Бельгія, Данія, Росія, Литва, Естонія та Білорусь.

Уже сьогодні відбудеться другий півфінал, що остаточно сформує список фіналістів. Україна ж поки що може зітхнути з полегшенням, чекаємо суботи 18 травня і фіналу «Євробачення».

 

ПЕРША ДЕСЯТКА ФІНАЛІСТІВ

Молдова — Альона Мун

Нідерланди — Анук

Данія — Емілі де Форест

Ірландія — Райан Долан

Україна — Злата Огнєвич

Росія — Діна Гаріпова

Бельгія — Роберто Беллароса

Білорусія — Альона Ланська

Естонія — Біргіт Оігемеель

Литва — Андрюс Появіс