Тимошенко зняли з гачка

14.05.2013
Тимошенко зняли з гачка

Адвокат Сергій Власенко на брифінгу: радість була недовгою. Фото УНІАН.

Генеральна прокуратура призупинила слідство у справі про вбивство Євгена Щербаня. Про це вчора перед полуднем повідомив адвокат Юлії Тимошенко, котра проходить у справі як підозрювана, Сергій Власенко. Юлії Володимирівні сповістили про це ще 7 травня. «На сьогодні очевидно, що цієї справи немає... Генпрокуратура визнала, що справу Щербаня розвалено», — заявляв захисник. Однак радісні коментарі БЮТівців лунали недовго. Уже через дві години з’ясувалося: вчора ж, 13 травня, слідчі дії поновлено.­

Формальною підставою для зупинення справи постановою старшого слідчого Степана Божила 26 квітня було незадоволення запитів ГПУ про юридичну допомогу до Чеської Республіки та США.

За версіями поінформованих джерел, ідеться про зірвані допити чоловіка пані Юлії Олександра Тимошенка та її колишнього компаньйона Павла Лазаренка, якого Генпрокуратура намагається допитати вже кілька років. А ось допит Петра Кириченка, запланований на 15 травня, не скасували.

Поки не надходило уточнень із ГПУ, оптимісти припускали: постанова від 26.04 є свідченням того, що Президент Віктор Янукович «красиво відступає», аби мати можливість підписати угоду про асоціацію з ЄС. Адже, як відомо, західні лідери, зокрема зовсім недавно — єврокомісар Штефан Фюле, зробили заяви про те, що помилування Юрія Луценка не є достатньою умовою для підписання угоди про асоціацію й Україні потрібно покінчити з вибірковим правосуддям. І от, мовляв, маємо спробу «покінчити».

Але марно. «Слідство було призупинено лише у зв’язку з регламентованими законодавством термінами, необхідністю виконання дій у рамках міжнародно–правових доручень», — про це розповіли агентству «Інтерфакс–Україна» у прес–службі Генпрокуратури.

Коментуючи поновлення слідства, адвокат Сергій Власенко сказав: «Це рішення — лише доказ політичної природи справи. У тому документі, який оприлюднили, сказано: «Враховуючи те, що на виконання запитів про міжнародну правову допомогу компетентними органами іноземних держав вимагає досить тривалого часу, а тому є необхідність і передбачена законом можливість зупинення досудового розслідування до завершення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва та отримання міжнародних матеріалів». Це що, вони за вихідні отримали відповіді на свої запити?..»

Експерти у свою чергу припускають, що влада в такий спосіб може ледь не вічно тримати Тимошенко на гачку, призупиняючи справу і в потрібний момент її поновлюючи.

 

ПОЗИЦІЯ США

Держсекретар США Джон Керрі розраховує, що влада України припинить переслідування деяких політиків, зокрема Юлії Тимошенко. Про це очільник Держепу заявив під час зустрічі з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою у Вашингтоні.

«Ми особливо занепокоєні і сподіваємося, що лідери [України] будуть працювати над деякими з найбільш складних питань, зокрема сподіваюся на закінчення переслідування деяких людей, як–то колишнього Прем’єр–міністра Тимошенко, — сказав Керрі. — Але в цілому в нас дуже сильні і зростаючі стосунки, і ми високо цінуємо керівництво України як нинішнього голову ОБСЄ».

Голова зовнішньополітичного відомства США висловив повну підтримку європейської інтеграції України, повідомляє прес–служба українського МЗС.

Що ж до відповіді Кожари на випад стосовно Тимошенко, то він сказав: «Повірте мені, ніхто не щасливий з того, що пані, гарна пані, колишній Прем’єр–міністр, перебуває у тюрмі. Але все має відбуватися згідно з законом… Президент не може помилувати в’язня, доки той не використав усіх правових можливостей. Також є й інші справи, порушені проти пані Тимошенко».