Був замок, тепер — руїни

Був замок, тепер — руїни

Нещодавно суттєво постраждала одна з найцікавіших архітектурно–історичних пам’яток Тернопільщини — Червоногородський замок. Власне, після руйнувань, завданих Першою та Другою світовими війнами, від нього і так уже залишилися тільки дві вежі у стилі псевдоренесансу із залишками палацових стін між ними. Однак навіть у такому вигляді споруда, розташована в мальовничому урочищі біля села Нирків Заліщицького району, неподалік найвищого рівнинного водоспаду України, була унікальним туристичним об’єктом. І ось нещодавно велика частина однієї з веж (імовірно, через просідання ґрунту внаслідок його перезволоження) обвалилася.

Із Флоренції на Волинь

Із Флоренції на Волинь

У передвеликодні дні на Волині відбулася презентація факсимільного видання Луцького Псалтиря, що є унікальною рукописною книгою XIV століття. Він був написаний у 1384 році до річниці смерті великого князя волинського Дмитрія–Любарта. Подібних книг збереглося небагато. Але це видання унікальне ще й тим, що є першою копією рукописного варіанту Псалтиря, авторство якого належить настоятелю Луцького Катерининського храму отцю Івану.

Музика храму

Музика храму

У Сумах з успіхом пройшов традиційний фестиваль «Органум», організований однойменною Асоціацією. Цього разу сумчани вкотре були ощасливлені чудовими виконавцями, серед яких був і митець iз Гданська Гедимін Грубба. Пан Грубба викликає особливе ставлення у сумчан. Адже саме він став посередником у придбанні для сумського костелу — і для міста загалом — нового органа.

Ялинка імені Кобзаря

Ялинка імені Кобзаря

Свій вклад у підготовку до відзначення 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка зробили жителі села Пугачівка Уманського району. «Оскільки в нашому селі немає ні погруддя поета, ні вулиці, яка була б названа на його честь, то ми задумали посадити парк та назвати його іменем Кобзаря», — розповідає «УМ» сільський голова Пугачівки Валентина Овчіннік.

Всі статті рубрики