Музика храму

30.04.2013

У Сумах з успіхом пройшов традиційний фестиваль «Органум», організований однойменною Асоціацією. Цього разу сумчани вкотре були ощасливлені чудовими виконавцями, серед яких був і митець iз Гданська Гедимін Грубба. Пан Грубба викликає особливе ставлення у сумчан. Адже саме він став посередником у придбанні для сумського костелу — і для міста загалом — нового органа.

Настоятель парафії Благовіщення Пресвятої Діви Марії отець Войцех Стасєвіч вважає, що з придбанням органа костел відродить давні традиції храму, де до революції було активне концертне життя, передусім — благодійне. Прислужиться релігійна громада й місту, адже сприятиме активізації культурного життя в ньому. «Отець Войцех запросив мене до участі в цій роботі, і я кілька запропонованих варіантів покритикував, — каже Орест Коваль. — Бо ж хочеться мати орган не лише для літургії, а й для концертів». Знайти найкращий варіант і допоміг Гедимін Грубба. Завдяки йому для Сум знайшли орган у Англії. Тамтешня парафія має намір придбати собі новий, більший. Але їхній у доброму стані й ще чудово може попрацювати в Україні.

До речі, перший сумський орган, встановлений у приміщенні недіючої тоді православної церкви, на вимогу керівництва єпархії Московського патріархату, був перенесений. Його розмістили у філармонії, й, на думку Ореста Коваля, він дещо втратив у звучанні — немає потрібного об’єму, гасить звук завіса... Проте отець Войцех зауважує ще одне: одна річ — звучання органу в концертному залі, інша — у храмі, де до музики додається атмосфера.

Отже, орган залишилося демонтувати в Англії, перенести до України та змонтувати в Сумах. Коштуватиме це приблизно 40 тисяч євро, які нині почали збирати у громаді. Цифра ніби вражає, але насправді, переконаний Орест Коваль, вона не така велика. Бо ж перенесення першого органа з церкви до філармонії обійшовся у 120 тисяч доларів.