З прокурором на курорт

25.04.2013
З прокурором на курорт

Прокурори шукатимуть на морському узбережжі незаконну забудову. Фото з архіву автора.

Таке доручення керманич Різницької Віктор Пшонка позавчора несподівано озвучив у Одесі. Генпрокурор приїхав до «перлини біля моря», щоб особисто представити нового прокурора Одещини — 47–річного уродженця Запоріжжя В’ячеслава Трунова, який перед цим лише вісім місяців очолював Дніпровську екологічну прокуратуру. Отже, екс–прокурор Одещини Олександр Галкін уже вдруге став попередником пана Трунова: у серпні 2012 року саме він звільнив для нього крісло дніпровського екологічного прокурора. Але тепер уже пан Галкін повертається на цю посаду до Києва. Із чим пов’язана така кадрова ротація, на Різницькій не пояснюють.

 

Начитався Генеральний про бетонні загорожі

Отже, саме новому прокурору Одещини В’ячеславу Трунову доведеться боротися з незаконною забудовою регіону. Тим більше що Генпрокурор Віктор Пшонка окремо наголосив i для інших очільників прокуратур Криму, Миколаївщини, Херсонщини, Запоріжжя та Донеччини, що ця проблема є досить актуальною напередодні курортного сезону.

Керманич ГПУ якось забув, що актуальності ця проблема не втрачає з року в рік саме через маловтішні результати боротьби із забудовою морського узбережжя. Тож поки що пан Пшонка лише констатував, що таких фактів чимало саме в Одеській області. Адже, виїжджаючи до міста гумору, він ознайомився із підготовленим для нього «оглядом всіх звернень, конфліктних ситуацій, які є в Одесі».

«І гідропарк, і пляжі — всі ділянки виділені з порушенням чинного законодавства. Є кримінальні провадження, є факти знесення незаконних споруд, є судові процеси, ініційовані органами прокуратури, щодо гідропарку в Одесі й пляжів. Але не може не звертати на себе увагу той факт, що судові рішення в цій частині виносяться дуже довго. Деякі питання розглядаються в судах роками, що сприяє створенню рецидиву таких порушень. Тут iдеться про проблему державного значення», — «перевів стрілки» з прокуратури на судову систему Віктор Пшонка.

І додав, що, окрім храмів Феміди, є ще й інші «грішні»: органи місцевої влади, яких його підлеглі мають «особливо суворо попередити в цьому аспекті». Не дивно, що Генпрокурора засмучує той факт, що в питаннях знесення незаконних споруд на узбережжях не все залежить від слідчих органів. «І мене насторожує ситуація тяганини, яка є в судових процесах. На мою думку, факти затягування працюють на тих, хто порушив закон. Аж надто обережно іноді підходять до питання про знесення незаконної забудови. Тому перевірка має слугувати й певною профілактикою!» — грізно мовив Генеральний прокурор.

І далі: «Я, коли почитав про Одесу, сам для себе поставив завдання і воно буде реалізовано. Прокурори міст і районів, там де є узбережжя Азовського і Чорного морів, повинні провести перевірки і ретельно проревізувати цю ситуацію. Термін визначається десь до червня. Такою перевіркою органи прокуратури активізують вирішення довготривалих питань щодо незаконних споруд та обмеження доступу до води. Я думаю, ми доб’ємося плюсів».

Підлеглих непокоїло лише одне питання: як впоратися у строк і, головне, — виконати? Експерти і громадські активісти вже прогнозують, що особливо нетямущим підкажуть із Києва: «своїх» забудовників не чіпати, «чужих» обібрати, щоб згодом переписати приморську нерухомість на «потрібних людей». Як і в попередні роки, прокурорам також належить з’ясувати, чому узбережжя захищають бетонними або металевими огорожами. Але, як відомо, від таких перевірок загорож на пляжах менше не стає.

Не дивно, що Генпрокурора засмучує той факт, що в питаннях знесення незаконних споруд на узбережжях не все залежить від слідчих органів. «І мене насторожує ситуація тяганини, яка є в судових процесах. На мою думку, факти затягування працюють на тих, хто порушив закон. Аж надто обережно іноді підходять до питання про знесення незаконної забудови. Ставилися незаконні об’єкти набагато швидше, ніж зносяться. Тому перевірка має слугувати й певною профілактикою!», — резюмував Віктор Пшонка.

Костусєв і бульдозер

Першим в Одесі Генпрокурора почув і відповідно відреагував одіозний мер обласного центру Олексій Костусєв. Відомий українофоб одразу запевнив, що влада Одеси забезпечить вільний доступ до моря жителів і гостей міста. Про гнівний спіч пана Пшонки мер Одеси дізнався аж у Севастополі, тож під час свого виступу на виїзному засіданні колегії Міністерства розвитку, будівництва і ЖКГ вирішив розставити акценти.

Мовляв, кого кого, а нас в Одесі навіть новопризначеному прокурору «суворо попереджати не треба». Чому? Бо, за словами пана Костусєва, днями він підписав якийсь папірець (що зветься розпорядженням), відповідно до якого такий доступ буде забезпечено, а спробам невиконання розпорядження міського голови буде покладено край. Але одна справа забезпечити доступ одеситів до пляжу, а інша — знести незаконно побудовану віллу, готель тощо. Це, як кажуть в Одесі, — дві великі різниці.

«Усі найкращі пляжі було здано в оренду на 49 років, захистилися огорожами, до моря пройти неможливо і вздовж моря пройтися неможливо, я сказав: незалежно від того, хто, що там який договір укладав, вся смуга вздовж моря має бути доступною, на п’ять метрів відійти, все знести, — вирішив перехопити ініціативу в Генпрокурора мер Одеси. — Відчуваю, треба сідати на бульдозер, тому що йде справжня війна, але доступ одеситам і гостям нашого міста до моря ми забезпечимо». n

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>