Багато хто вважає, що найкращі кухарі — чоловіки. Тільки більшість із них, щоправда, коли вдома біля плити — дружина чи мама, не поспішає розкривати свої кулінарні таланти. А коли обставини раптово змушують власноруч готувати страви, представники сильної половини часто розгублюються: не знають, що за чим відправляти у каструлю. Щоб не трапилося так, як у тій приказці «Був хліб, та не було ножа, і охляв чоловік з голоду», пропонуємо для чоловіків підбірку рецептів смачної, корисної і легкої в приготуванні їжі. Жінкам ці страви також готувати не забороняється.
Три шматочки ковбаски лежали на столі
Якщо покопатися у кулінарних книгах, серед рецептів швидкого приготування можна натрапити на ті, які називаються не інакше як «Страва холостяка». Ось перепис такої з одного з німецьких видань. На одну порцію потрібно: 3 шматки сухої ковбаси, цибулина, столова ложка олії, 2 картоплини, 2 стручки червоного перцю, помідор, яйце, зелень петрушки. Спочатку потрібно нарізати кубиками ковбасу. Почистити цибулю, нарізати її півкільцями. Обсмажити на середньому вогні ці два інгредієнти на сковорідці з олією до м’якості цибулі. Потім покласти у сковорідку соломкою порізану почищену картоплю, смужки перцю та помідорів, накрити кришкою і тушкувати на малому вогні хвилин 20—25, допоки не стане м’якою картопля. Насамкінець у страву вбити яйце. Посолити, поперчити, посипати подрібненою петрушкою, перемішати, знову накрити кришкою і ще пару хвилин потримати на малому вогні.
Хоча, напевно, усі українські чоловіки знають, що найпростіша страва холостяка — це половинний варіант попередньої. Бо яєчню з ковбасою і цибулею готувати і простіше, і швидше. І добре смакує вона — з 2–3 яєць — з будь–яким улюбленим (чи тим, що залишився у домі) хлібом, солоним огірком або квашеною капустою. Якщо ж без ситного гарніру трапезу уявити складно, то найпростіше до яєчні відварити або макаронні вироби (на кожній упаковці є спосіб приготування), або почищену і порізану картоплю. Як варіант — попередньо відварити гарно вимиту картоплю у мундирах (але дуже довго її на вогні не тримати, бо матимете безформенні бульби зі шкіркою, яка роз’їхалася; починати придивлятися до неї і перевіряти виделкою, коли покипить 12—15 хвилин. Якщо матимете таку почищену готову картоплю до початку смаження яєчні, то можна її не дуже тонкі пластинки (щоб не розвалювалися і не перетворювалися на кашу) швидко підсмажити разом із цибулею і ковбасою (чи салом), а потім вбити яйця. До речі, майже дослівна цитата багатьох опитаних вітчизняних чоловіків, яким доводиться готувати власноруч: «Яйця порятують!».
Ще одна ковбасно–швидка страва — гуляш із сардельок. Потрібно: 3 сардельки, 2 морквини, 3–4 столові ложки кетчупу, цибулина, 2 столові ложки маргарину чи олії, склянка бульйону чи просто кип’яченої води, консервований огірок. Спочатку треба звільнити від оболонки сардельки, порізати їх на широкі кружечки, кожен обкачати у борошні, а потім обсмажити на сковорідці зі столовою ложкою жиру і відставити, допоки не приготуєте для них соус. Для цього треба: почистити і на середні кубики (чи будь–як інакше) порізати моркву та цибулю і спасерувати (підсмажити їх на середньому вогні, помішуючи) на сковороді з половиною жиру. Далі додати бульйон, кетчуп, трохи підсолити рідину і поперчити чорним меленим перцем, а вже після цього класти сюди підготовлені сардельки і порізаний соломкою консервований огірок. Насамкінець приправити за смаком паприкою (який же гуляш, угорська страва, без червоного перцю?!), сіллю, якщо хочете — цукром, ще кілька хвилин прокип’ятити — і можна їсти. Спрощений варіант цієї страви — приготування без попереднього обсмажування сардельок.
І перша страва, і друга
Швидко і просто приготувати сирний суп. У окріп (2,5 літра) поріжте кубиками чи соломкою 3–4 середні картоплини (звичайно, чищені). На соняшниковій олії (2 столові ложки) спасеруйте до золотистого кольору дрібно порізану цибулину, додайте покришену морквину, обсмажте і викладіть все у каструлю. Далі відправляйте туди порізаний шматками чи потертий на тертці плавлений сирок. (Його просто подрібнити у будь–який спосіб, якщо попередньо покласти в морозилку. Втім навіть якщо ви вкинете 100–грамовий брусок і деякий час його розмішуватимете в окропі — він обов’язково розчиниться). Посоліть суп за смаком (1,5 чайної ложки солі — це максимум), додайте лавровий лист та по щіпці сухих орегано, чебрецю і майорану з пакетиків. Усі ці приправи можна замінити або чайною ложкою хмелі–сунелі, або великою жменею подрібненої свіжої петрушки. Уже таку першу страву можна їсти. А можна ще додати консервовані кукурудзу або горошок (десь півбанки, а якщо любите густий суп — то й цілу), чи свіжі печериці (200 г порізаних на великі частинки).
Кожен чоловік може приготувати м’ясо по–королівськи. Беріть кілограм нежирної свинини, 400 г твердого сиру, який добре плавиться («Голландський», «Гауда», «Російський»), 250 г майонезу, по 4 середні цибулини, помідори, 200 г печериць (без двох останніх інгредієнтів можна обійтися) і суху чи свіжу зелень, яку полюбляєте. Поріжте м’ясо на продовгуваті шматочки шириною приблизно 1 см. Злегка відбийте його, посоліть, поперчіть і викладіть на змащене олією деко. Кільцями поріжте цибулю, пластинами — гриби і помідори, і все почергово викладіть на м’ясо не особливо товстими шарами, перемащуючи кожен шар майонезом. Сир потріть на крупну тертку, притрусіть м’ясо з овочами і відправляйте усе в розігріту духовку, нехай страва там запікається до золотистої скоринки (приблизно 40 хвилин).
Випробовування для сильної статі
«Кожен мужчина, який себе поважає, має вміти готувати макарони», — стверджує Лілія Тютюнник, солістка військового оркестру Національного університету оборони, розповідаючи про свої не лише гастрольні, а й кулінарні подорожі іншими країнами. Співачка не раз дивувалася фантазії чоловіків, які з пачки простої вермішелі могли витворити кулінарне диво, і ділиться своїм вишуканим рецептом макаронів із соусом болоньєзе. Артистка впевнена, що їх зможе приготувати будь–який чоловік, якщо постарається. Для страви знадобиться: 700 г яловичого фаршу (ідеально — купити шматок яловичини і пропустити її крізь м’ясорубку, достатньо і одного разу), цибулина, морквина, 2 столові ложки оливкової олії, 400 г спагеті чи фетучині (довгі, пласкі, не дуже широкі макарони, смужечками), 150 г сиру пармезан, 70 г густих вершків, 70 мл червоного сухого вина, 500 г консервованих помідорів, пучок селери, 2 чайні ложки солі, 0,25 чайної ложки меленого чорного перцю і 0,5 — меленого мускатного горіха. Отже, у глибокій пательні розігріваємо оливкову олію, викладаємо в неї дрібно порізану цибулю, моркву та селеру і смажимо на повільному вогні до м’якості, постійно помішуючи (хвилин 10). Потім додаємо м’ясний фарш і продовжуємо смажити, постійно помішуючи, до готовності м’яса (ще 10—15 хвилин). Вливаємо червоне вино і на великому вогні доводимо до кипіння, потім швиденько вкидаємо до соусу порізані консервовані помідори (попередньо очистивши їх від шкірочок), приправляємо мускатним горіхом, сіллю і чорним меленим перцем. Знову на великому вогні доводимо до кипіння і тушкуємо на повільному вогні (кришкою не закриваємо) ще 40—50 хвилин. Наприкінці додаємо вершки. Окремо відварюємо в підсоленій воді макаронні вироби, відкидаємо на друшляк, викладаємо у глибоку миску і заправляємо соусом. Зверху присипаємо сиром і подрібненою зеленню. Такою стравою той, хто тільки–но був один вдома, може сміливо пригощати запрошену гостю.