Один вдома

24.04.2013
Один вдома

Майже дослівна цитата багатьох опитаних вітчизняних чоловіків, яким доводиться готувати власноруч: «Яйця порятують!». Фото з сайта at.ua.

Багато хто вважає, що найкращі кухарі — чоловіки. Тільки більшість із них, щоправда, коли вдома біля плити — дружина чи мама, не поспішає розкривати свої кулінарні таланти. А коли обставини раптово змушують власноруч готувати страви, представники сильної половини часто розгублюються: не знають, що за чим відправляти у каструлю. Щоб не трапилося так, як у тій приказці «Був хліб, та не було ножа, і охляв чоловік з голоду», пропонуємо для чоловіків підбірку рецептів смачної, корисної і легкої в приготуванні їжі. Жінкам ці страви також готувати не забороняється.

 

Три шматочки ковбаски лежали на столі

Якщо покопатися у кулінарних книгах, серед рецептів швидкого приготування можна натрапити на ті, які називаються не інакше як «Страва холостяка». Ось перепис такої з одного з німецьких видань. На одну порцію потрібно: 3 шматки сухої ковбаси, цибулина, столова ложка олії, 2 картоплини, 2 стручки червоного перцю, помідор, яйце, зелень петрушки. Спочатку потрібно нарізати кубиками ковбасу. Почистити цибулю, нарізати її півкільцями. Обсмажити на середньому вогні ці два інгредієнти на сковорідці з олією до м’якості цибулі. Потім покласти у сковорідку соломкою порізану почищену картоплю, смужки перцю та помідорів, накрити кришкою і тушкувати на малому вогні хвилин 20—25, допоки не стане м’якою картопля. Насамкінець у страву вбити яйце. Посолити, поперчити, посипати подрібненою петрушкою, перемішати, знову накрити кришкою і ще пару хвилин потримати на малому вогні.

Хоча, напевно, усі українські чоловіки знають, що найпростіша страва холостяка — це половинний варіант попередньої. Бо яєчню з ковбасою і цибулею готувати і простіше, і швидше. І добре смакує вона — з 2–3 яєць — з будь–яким улюбленим (чи тим, що залишився у домі) хлібом, солоним огірком або квашеною капустою. Якщо ж без ситного гарніру трапезу уявити складно, то найпростіше до яєчні відварити або макаронні вироби (на кожній упаковці є спосіб приготування), або почищену і порізану картоплю. Як варіант — попередньо відварити гарно вимиту картоплю у мундирах (але дуже довго її на вогні не тримати, бо матимете безформенні бульби зі шкіркою, яка роз’їхалася; починати придивлятися до неї і перевіряти виделкою, коли покипить 12—15 хвилин. Якщо матимете таку почищену готову картоплю до початку смаження яєчні, то можна її не дуже тонкі пластинки (щоб не розвалювалися і не перетворювалися на кашу) швидко підсмажити разом із цибулею і ковбасою (чи салом), а потім вбити яйця. До речі, майже дослівна цитата багатьох опитаних вітчизняних чоловіків, яким доводиться готувати власноруч: «Яйця порятують!».

Ще одна ковбасно–швидка страва — гуляш із сардельок. Потрібно: 3 сардельки, 2 морквини, 3–4 столові ложки кетчупу, цибулина, 2 столові ложки маргарину чи олії, склянка бульйону чи просто кип’яченої води, консервований огірок. Спочатку треба звільнити від оболонки сардельки, порізати їх на широкі кружечки, кожен обкачати у борошні, а потім обсмажити на сковорідці зі столовою ложкою жиру і відставити, допоки не приготуєте для них соус. Для цього треба: почистити і на середні кубики (чи будь–як інакше) порізати моркву та цибулю і спасерувати (підсмажити їх на середньому вогні, помішуючи) на сковороді з половиною жиру. Далі додати бульйон, кетчуп, трохи підсолити рідину і поперчити чорним меленим перцем, а вже після цього класти сюди підготовлені сардельки і порізаний соломкою консервований огірок. Насамкінець приправити за смаком паприкою (який же гуляш, угорська страва, без червоного перцю?!), сіллю, якщо хочете — цукром, ще кілька хвилин прокип’ятити — і можна їсти. Спрощений варіант цієї страви — приготування без попереднього обсмажування сардельок.

І перша страва, і друга

Швидко і просто приготувати сирний суп. У окріп (2,5 літра) поріжте кубиками чи соломкою 3–4 середні картоплини (звичайно, чищені). На соняшниковій олії (2 столові ложки) спасеруйте до золотистого кольо­ру дрібно порізану цибулину, додайте покришену морквину, обсмажте і викладіть все у каструлю. Далі відправляйте туди порізаний шматками чи потертий на тертці плавлений сирок. (Його просто подрібнити у будь–який спосіб, якщо попередньо покласти в морозилку. Втім навіть якщо ви вкинете 100–грамовий брусок і деякий час його розмішуватимете в окропі — він обов’язково розчиниться). Посоліть суп за смаком (1,5 чайної ложки солі — це максимум), додайте лавровий лист та по щіпці сухих орегано, чебрецю і майорану з пакетиків. Усі ці приправи можна замінити або чайною ложкою хмелі–сунелі, або великою жменею подрібненої свіжої петрушки. Уже таку першу страву можна їсти. А можна ще додати консервовані кукурудзу або горошок (десь півбанки, а якщо любите густий суп — то й цілу), чи свіжі печериці (200 г порізаних на великі частинки).

Кожен чоловік може приготувати м’ясо по–королівськи. Беріть кілограм нежирної свинини, 400 г твердого сиру, який добре плавиться («Голландський», «Гауда», «Російський»), 250 г майонезу, по 4 середні цибулини, помідори, 200 г печериць­ (без двох останніх інгредієнтів можна обійтися) і суху чи свіжу зелень, яку полюбляєте. Поріжте м’ясо на продовгуваті шматочки шириною приблизно 1 см. Злегка відбийте його, посоліть, поперчіть і викладіть на змащене олією деко. Кільцями поріжте цибулю, пластинами — гриби і помідори, і все почергово викладіть на м’ясо не особливо товстими шарами, перемащуючи кожен шар майонезом. Сир потріть на крупну тертку, притрусіть м’ясо з овочами і відправляйте усе в розігріту духовку, нехай страва там запікається до золотистої скоринки (приблизно 40 хвилин).

Випробовування для сильної статі

«Кожен мужчина, який себе поважає, має вміти готувати макарони», — стверджує Лілія Тютюнник, солістка військового оркестру Національного університету оборони, розповідаючи про свої не лише гастрольні, а й кулінарні подорожі іншими країнами. Співачка не раз дивувалася фантазії чоловіків, які з пачки простої вермішелі могли витворити кулінарне диво, і ділиться своїм вишуканим рецептом макаронів із соусом болоньєзе. Артистка впевнена, що їх зможе приготувати будь–який чоловік, якщо постарається. Для страви знадобиться: 700 г яловичого фаршу (ідеально — купити шматок яловичини і пропустити її крізь м’ясорубку, достатньо і одного разу), цибулина, морквина, 2 столові ложки оливкової олії, 400 г спагеті чи фетучині (довгі, пласкі, не дуже широкі макарони, смужечками), 150 г сиру пармезан, 70 г густих вершків, 70 мл червоного сухого вина, 500 г консервованих помідорів, пучок селери, 2 чайні ложки солі, 0,25 чайної ложки меленого чорного перцю і 0,5 — меленого мускатного горіха. Отже, у глибокій пательні розігріваємо оливкову олію, викладаємо в неї дрібно порізану цибулю, моркву та селеру і смажимо на повільному вогні до м’якості, постійно помішуючи (хвилин 10). Потім додаємо м’ясний фарш і продовжуємо смажити, постійно помішуючи, до готовності м’яса (ще 10—15 хвилин). Вливаємо червоне вино і на великому вогні доводимо до кипіння, потім швиденько вкидаємо до соусу порізані консервовані помідори (попередньо очистивши їх від шкірочок), приправляємо мускатним горіхом, сіллю і чорним меленим перцем. Знову на великому вогні доводимо до кипіння і тушкуємо на повільному вогні (кришкою не закриваємо) ще 40—50 хвилин. Наприкінці додаємо вершки. Окремо відварюємо в підсоленій воді макаронні вироби, відкидаємо на друшляк, викладаємо у глибоку миску і заправляємо соусом. Зверху присипаємо сиром і подрібненою зеленню. ­Такою стравою той, хто тільки–но був один вдома, може сміливо пригощати запрошену гостю.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>