У співвідношенні майже 1 до 3 продають нині в Рівному ковбасу. Тобто при ціні одного кілограма м'яса в середньому 20 гривень торговельна мережа пропонує споживачу найдешевшу ковбасу усього за 7 гривень. Виникає парадоксальне питання: як з одного кілограма дорогого м'яса одержати 3 кілограми дешевої ковбаси, якщо приплюсувати до собівартості витрати на переробку (електроенергію, робочу силу) та транспортування?
Відповідь на це питання давно вже шукають фахівці Рівненського управління у справах захисту прав споживачів. Саме вони на підставі досліджень й дійшли висновку, що кожен кілограм рівненської ковбаси містить приблизно... 100 грамів м'яса. Рештою складових цього так званого «натурпродукту» можуть бути як нешкідливi для здоров'я (борошно, крохмаль, манка, різні спеції) так і потенційно небезпечнi — наприклад, селітра, яка негативно впливає на людську печінку, але надає ковбасним виробам приємного червонуватого забарвлення. Окрім того, на Рівненщині для виробництва ковбас використовують ще й польське сало — воно дешевше за українське, а те, що «наросло» за рахунок відгодівлі тварин, у тому числі й генетично модифікованим кормом, до уваги не береться. Більше того, на ковбасах, виготовлених із застосуванням ГМ-сировини, виробники не здійснюють відповідного маркування, як це передбачено українським законодавством.
Загалом же, хоча в Україні й дозволено використання 180 видів харчових домішок — консервантів, стабілізаторів, барвників, наповнювачів тощо, спектр того, що можна виявити у рівненських ковбасах, набагато ширший. Часом навіть наявне на Рівненщині лабораторне обладнання не дозволяє встановити, що саме ховається всередині ковбаси. Тому більшу частину ковбасних виробів знімають з реалізації за звичним показником — через завищений вміст вологи. А цим, до речі, грішать багато рівненських виробників ковбас. Достатньо сказати, що більш ніж п'ята за ваговими ознаками частина ковбасних виробів з усієї кількості перевірених з початку року, була заборонена до продажу саме через те, що містила води на 5—10 відсотків більше, ніж це передбачено нормами.