Гомеопатія без міфів

18.04.2013
Гомеопатія без міфів

Президент Асоціації гомеопатів України Антон Попов.

Гомеопатія існує більше 200 років. Наразі цей метод переживає «друге народження». Про його особливості розповідає кандидат медичних наук, президент Асоціації гомеопатів України, засновник і керівник Гомеопатичної клініки і аптеки Попових у Києві Антон Попов.

 

— Антоне Володимировичу, де і як виникла гомеопатія?

— Цей напрямок у медицині з’явився понад 200 років тому. Її засновник — німецький лікар, учений і природодослідник Самюель Ганеман довів, що речовини, які викликають хворобливі прояви у людини, в сильно зменшеній дозі мають здатність лікувати. Засновник Київської гомеопатичної школи Дем’ян Попов розробив свій оригінальний напрям на основі класичних принципів. Діти й онуки продовжують його справу. Моя лікарська діяльність розпочалась із 1984 року.

—  Які головні принципи гомеопатії?

— Індивідуальне призначення ліків кожному пацієнту. Гомеопатія не веде «війну з хворобами», а намагається розібратися в їх причинах і відновити захисні й регуляційні механізми організму. Для вдалого призначення лікар–гомеопат вивчає всі прояви захворювання, враховує діагноз, історію життя пацієнта, його спадковість, психологічний стан, умови роботи та побуту. Звичайно, пацієнт має робити аналізи й обстеження. Гомеопатична медицина більш відверта, з більшою пошаною ставиться до прав і свобод хворої людини. Робота гомеопата нагадує прискіпливе розслідування у з’ясуванні причини хвороби — від біохімічних досліджень до психоаналітики. Звісно, такому фахівцю потрібні різноманітні знання, досвід, інтуїція. Тому кількість високопрофесійних гомеопатів у всьому світі доволі мізерна.

— Гомеопатію іноді плутаюсь з народною медициною чи фітотерапією. Яка суттєва відмінність між ними?

— Це окремі напрями. В гомеопатії теж використовують багато рослин, але й природні мінерали, хімічні з’єднання, препарати з тварин, гормони, антибіотики, навіть бактерії та віруси. Зазначу, що всі гомеопатичні ліки виготовляють особливим способом — шляхом потенціювання.

— Які захворювання можна лікувати гомеопатією, а які — ні?

— Звісно, гостру хірургічну патологію треба оперувати. Є невідкладні ситуації, тяжкі захворювання, де не можна замінити життєво необхідні ліки гомеопатією, але і там вона може бути додатковим засобом лікування. Гомеопатія має найбільший сенс у терапії хронічних захворювань. Це запальні, алергійні, ендокринологічні хвороби, неврози, фобії, вегетативні розлади тощо. Поширена думка про те, що гомеопатією треба лікуватися довгі місяці, не відповідає дійсності. Головне — правильно підібрати ліки.

— Чи можна приймати інші препарати?

— Гомеопатію можна поєднувати з будь–яким методом терапії. Дійсно, чимало хворих уже не можуть жити без знеболювальних чи гормонів. Гомеопатія дає шанс зменшити дозу звичайних ліків, у тому числі гормонів, приборкати їхню побічну дію, іноді вдається уникнути операції. Але це має відбуватися під наглядом професійних фахівців.

— Які послуги надає клініка «Гомеопатія від Попових»?

— Докладно про це інформує сайт www.homeopat.org.ua. Зокрема, гомеопатичне лікування хронічних і деяких гострих захворювань з використанням сучасних методів діагностики. Рекомендації що­до здорового способу життя, дієтології, нагляду за розвитком дітей. Пацієнти відразу після консультації отримують необхідні ліки.