Прощання з епохою

18.04.2013
Прощання з епохою

Труну на лафеті везли по Лондону три пари коней. Фото Рейтер.

Британія попрощалася з легендарною «залізною леді», яка очолювала уряд у 1979—1990 роках. Учора в Лондоні поховали Маргарет Тетчер, яка померла 8 квітня на 88–му році життя. Напередодні настоятель собору святого Павла Девіс Айсон заявив, що заупокійна служба за участі двох тисяч запрошених зі 170 країн світу буде «відносно скромною», як того хотіла сама баронеса Тетчер. Але вийшло навпаки.

Траурна церемонія була величною і пишною і належала до категорії церемоніальних із військовими почестями — це лише на один щабель нижче за державний похорон (наприклад, чинного монарха). Про рівень заходу свідчить уже те, що в церемонії брало участь королівське подружжя. Досі королева Єлизавета ІІ особисто ховала лише одного прем’єра — Уїнстона Черчілля 1965 року.

Так само вперше з 1965 року на час похорону замовк знаменитий лондонський годинник Біг Бен.

Ніч на середу домовина з тілом покійної простояла в капличці святої Марії Вестмінстерського палацу. Настоятель Вестмінстерського абатства про­вів біля неї коротку панахиду, на якій були присутні члени родини покійної, представники обох палат парламенту, а також особистий персонал Маргарет Тетчер, який працював при ній у прем’єрській резиденції на Даунінг–стріт.

Учора вранці труну встановили на катафалк, і процесія попрямувала спершу до церкви святого Клемента на Стренді, а вже звідти — до собору святого Павла. Уздовж усього шляху обабіч вулиці зібралися тисячі людей, а безпосередньо на узбіччі дороги вишикувалися в ланцюг військовослужбовці британської армії, флоту і військово–повітряних сил — загалом приблизно 700 осіб. Процесія відбувалася під супровід гарматних залпів, які лунали з лондонського Тауера.

Як і заповідала леді Тетчер, під час церемонії в соборі святого Павла лунала британська музика, цитували фрагменти поезій Вільяма Вордворта і Томаса Еліота. Фрагменти з Біблії зачитали онука померлої Аманда Тетчер і чинний прем’єр–міністр Британії Девід Камерон.

Тіло баронеси піддали кремації. На цю частину церемонії допустили тільки близьких померлої.

З огляду на вибухи під час марафону в Бостоні похорон Тетчер відбувався за посилених заходів безпеки. До охорони порядку на вулицях було залучено чотири тисячі поліцейських. Скотланд–Ярд заздалегідь попередив, що на шляху процесії очікуються акції протесту. Противники жорсткої політики, яку за часів прем’єрства провадила баронеса, вийшли висловити їй своє останнє «фе» — організовано розвернулися спинами до траурної процесії. Але все відбувалося тихо й мирно, тож застосовувати силу (про таку можливість у разі ексцесів правоохоронці попередили заздалегідь) поліцейським не довелося.

Хоча чимало британців навіть у день похорону не приховували своєї ненависті до «залізної леді», яка виводила економіку з кризи шляхом скорочення соціальних виплат і закриття збиткових підприємств (зокрема, шахт). Обурення в частини суспільства викликали й витрати на пишний похорон, який обійшовся платникам податків у вісім мільйонів фунтів (понад 12 млн. доларів США). Як зазначив настоятель собору святого Павла Девіс Айсон, цей похорон вніс розкол у британське суспільство. «Ми досі сперечаємося щодо того, що було зроблено в еру Тетчер. Це питання того, як співіснують різні частини суспільства — бідні й багаті, консерватори та ліберали. І на це питання досі немає відповіді. Я сподіваюся, що суперечки навколо її похорону нагадають нам, що треба намагатися об’єднуватися, а не наса­джувати протиріччя у суспільстві» — цитує превелебного Бі–Бі–Сі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>