Наступ із рукотворної арени

18.04.2013
Наступ із рукотворної арени

Леся Цуренко у формі збірної.

Серйозні кадрові пертурбації змусили чоловічу та жіночу збірні України помінятися ролями. Колектив підопічних Михайла Філіми, підсилившись Олександром Долгополовим, у нинішньому році наполегливо стукає в двері елітної когорти Кубка Девіса. Водночас підопічні Ігоря Дерновського після відходу від збірної сестер Бондаренко змушені боротися за збереження прописки в другому дивізіоні Кубка Федерації — неофіційного чемпіонату світу серед жіночих збірних.

«Буде дуже важкий матч: ніхто не хоче втратити шанс грати наступного року у ІІ Світовій групі», — каже Дерновський напередодні протистояння з канадськими тенісистками. Матч «плей–оф» ІІ Світової групи Кубка Федерації між Україною та Канадою відбудеться 20–21 квітня в Києві на корті, спеціально влаштованому у спорткомплексі «Меридіан».

Спочатку планувалося, що ця матчева зустріч проходитиме в теплих краях на відкритому ґрунті. Попередній вибір нове керівництво ФТУ на чолі з Сергієм Мошаком зробило на користь сімферопольської тенісної бази «Сітек–Динамо». Проте її древній та убогий стан (до матчу з канадійками ФТУ планувала зробити там ремонт) не на жарт злякав Міжнародну федерацію тенісу, й вона в категоричній, можна сказати, ультимативній формі змусила українських функціонерів шукати пристойнішу арену. Зрештою зупинилися на столичному «Меридіані». Там, за аналогією з харківським ПС «Локомотив», де за часів спонсорства жіночої збірної Юрієм Сапроновим також вкладали ґрунтовий корт, постелили, як каже Ігор Дерновський, якісне піщане покриття. Обидві збірні вже випробували корт і залишилися задоволені.

Підготовку до матчу з Канадою українки почали з понеділка. За словами капітана, всі дівчата прибули на збір здорові, в хорошому настрої та з великим бажанням перемогти непростих опоненток.

Для найкращої підготовки до вирішального поєдинку року на рівні збірних перший номер «синьо–жовтих» Леся Цуренко навіть проігнорувала турнір WTA в Катовіце та одразу після завершення «50–тисячника» в США повернулася до Києва, де встигла провести майстер–клас для початківців. Відзначимо, що Леся, яка певний час обходилася без послуг особистого тренера, почала співпрацю з Дмитром Бричеком — другом та колишнім спаринг–партнером Олександра Долгополова.

За словами спонсора Цуренко та віднедавна віце–президента ФТУ Андрія Пужаєнка, в Лесі з її новим тренером сформувалася «незрівнянна аура» у стосунках, і цей факт неабияк допомагає першій ракетці України міцно триматися в першій сотні рейтингу WTA. Нині Леся Цуренко посідає 71–шу позицію, тоді як другий номер нашої збірної Еліна Світоліна — 90–ту. На матч проти канадійок Дерновський також покликав Юлію Бейгельзімер (210) та Катерину Козлову (192).

Заявка збірної Канади, яка вийшла на українок, вигравши всі матчі в Американській зоні групи 1, виглядає так: Ежені Буше (93), Шерон Фічмен (125), Стефані Дюбуа (148) та Габріела Дабровськи (287).

Відзначимо, що раніше збірні України та Канади не зустрічалися. І, як вважає Ігор Дерновський, вирішальною в матчі стане «психологія».

 

А ТИМ ЧАСОМ…

На престижному турнірі серії «АТР Мастерз» у Монако (призовий фонд — 3 млн. євро) перша ракетка України Олександр Долгополов припинив боротьбу в другому колі. На старті киянин легко здолав опір найкращого тенісиста Австралії Бернарда Томича (6:2, 6:4), а в наступному раунді спіткнувся на п’ятому сіяному, аргентинцеві Хуан–Мартіну Дель Потро — 1:6, 6:4, 6:3.

Денис Молчанов із перемоги почав виступи на «челленджері» в Сарасоті (США, призовий фонд — 100 тис. доларів), вигравши у хорватського велетня Іво Карловича — 6:4, 3:6, 6:1.