Нескладно зробити вишуканим і різноманітним застілля, якщо тебе не обмежують кошти. Складніше, коли на креветки, авокадо й анчоуси не вистачає грошей. Але навіть із досить скромним запасом спецій і традиційним набором продуктів можна здивувати гостей чи домашніх.
Трубчасті макарони на італійський манер можна приготувати з соусом із селери і сушених трав. Для цього знадобиться: 360 г макаронних виробів, 200 г коренеплоду селери, 0,5 чайної ложки базиліку, по 0,25 чайної ложки кропу та м’яти, 100 г подрібнених волоських горіхів, зубчик часнику, 8 столових ложок олії, сіль і білий мелений перець за смаком. Спочатку в олії (2 столові ложки) тушкуємо до м’якості соломкою порізану селеру. Перекладаємо її у чашу блендера, додаємо туди 4 столові ложки олії, почищений часник, трави, горіхи — і збиваємо все до однорідності. У підсоленій воді до стану «аль денте» відварюємо макарони, зливаємо воду і викладаємо на кілька хвилин на розігріту сковорідку з 2 столовими ложками олії, присмачуємо сіллю і меленим білим перцем. Насамкінець перекладаємо у миску і перемішуємо з соусом. Так само можна приготувати макарони, замінивши селеру фенхелем.
Щоб зготувати оригінальні спагеті з броколі, потрібно 400 г замороженої капусти, 320 г макаронних виробів, по 30 г родзинок та подрібнених волоських горіхів, 2 зубчики часнику, 5 столових ложок олії. Спочатку у теплій воді на 10 хвилин замочуємо родзинки та відварюємо в окропі до напівготовності заморожену броколі (але не переварюємо, бо тоді замість красивих суцвіть матимемо «облізлі» гілочки). Родзинки виймаємо, витискаємо з них воду і дрібно січемо ножем. (Якщо залишимо цілими, смак страви буде менш солодкуватим, а страва — без коричневато–жовтого відтінку). Ставимо відварювати спагеті на 5–6 хвилин до стану «аль денте» — «тверда середина». (Щоб мати насичений смак, беремо воду, в якій бланшували броколі). Потім швидко наливаємо у розігріту сковорідку олію й обсмажуємо нарізаний часточками часник, швидко викладаємо броколі, родзинки і горіхи, солимо, вливаємо півсклянки теплої води, накриваємо кришкою і тушкуємо на малому вогні 4–5 хвилин. Зі спагеті зливаємо воду, залишивши трохи на дні, і викладаємо їх у соус. Швидко все притрушуємо мускатним горіхом і куркумою (по 0,5 чайної ложки без верху), перемішуємо — і подаємо до столу.
За попередніми рецептами можна зготувати страви не з макаронними виробами, а з довгим чи круглим рисом. Дуже простий у приготуванні й одночасно смачний рис із морквою і цибулею зi сковорідки. Беремо середню цибулину, чистимо і ріжемо дрібними кубиками. Пасеруємо їх у сковорідці з 2 столовими ложками олії. Додаємо потерту на велику тертку середню морквину, обсмажуємо на малому вогні 2–4 хвилини, помішуючи. Потім всипаємо склянку промитого рису, заливаємо 2 склянками теплої води, солимо, перчимо, накриваємо кришкою і на малому вогні тримаємо12–15 хвилин, поки рис не вбере всю воду. За цей час кілька разів його акуратно перемішуємо, щоб повсюди цибуля і морква розподілилися рівномірно, а не опинилися зверху.
Щоб зготувати гречку по–східному, на дві порції потрібно: 100 г крупи–ядриці, 6 печериць, дещиця сушених грибів, маленька цибулина, четвертина перця чилі без насіння (або 0,25 чайної ложки без верху меленого — можна замінити не гострою паприкою), зубчик часнику, 2 столові ложки соєвого соусу, ложку — олії, 0,25 чайної ложки цукру, сік четвертини лимона і 0,25 чайної ложки кардамону (два останні інгредієнти додають страві кислинки, тож можна обійтися чимось одним). Гречку промиваємо, заливаємо двома об’ємами води, накриваємо кришкою і ставимо на сильний вогонь. Коли закипить, зменшуємо вогонь, знімаємо піну, кладемо у каструлю подрібнену цибулю, додаємо дещицю розтертих сухих грибів і трохи солі. Знову закриваємо кришку і варимо до готовності 10–12 хвилин. Незадовго до закінчення цього приготування розігріваємо у сковорідці олію, додаємо кардамон, дрібно нарізаний часник, непорізаний перець чилі (якщо використовуєте мелений, його додають наприкінці), цукор, лимонний сік, соєвий соус і тонкі пластинки печериць. Обсмажуємо на сильному вогні, помішуючи, 3–4 хвилини, додаємо гречку — і дієтична, але не прісна страва готова.
Смачного!