Стимул до розпуску

04.04.2013

Якщо в столиці Партія регіонів, стоячи перед загрозою втратити владу, реалізує сценарій максимального відтермінування місцевих виборів, то в масштабах усієї України доводиться застосовувати інші технології. Оскільки вибори Президента 2015 року — неуникненні, нинішня влада планує: а) провести їх в один тур — за таких умов імовірне взаємопоборювання кандидатів від опозиції дає додаткові шанси на переобрання Віктору Януковичу; б) отримати до того часу більш «ручний» парламент, ніж нинішній. Цього можна досягти, якщо скоротити чисельність депутатів ВР, створити верхню палату та провести вибори нардепів лише за мажоритарною системою. Щоб втілити цей план у життя, влада затіяла всеукраїнський референдум.

«Вони (опозиція) не налаштовані на конструктивну роботу, і формат парламенту, який на сьогодні є, (...) просто непрацездатний... Мені здається, що в цій ситуації взагалі–то треба звернутися до народу й запитати, влаштовує вас такий парламент чи ні. І, можливо, нам треба вибирати не хуліганів за партійними списками, які бігають тут по залу, а обирати в мажоритарних округах людей і депутатів, які були б підзвітні своїм виборцям та працювали як депутати у Верховній Раді... Напевно, правий був попередній склад ВР із рішенням про референдум. І на референдумі, звернувшись до народу, можна це питання провести», — це офіційна позиція голови фракції «Регіонів» Олександра Єфремова, озвучена на брифінгу.

«Головним стимулятором референдуму є деструктивна робота опозиції», — підтвердив в інтерв’ю каналу «Рада» заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. «Чекати завершення каденції цієї Верховної Ради, щоб обрати нових депутатів, у нас немає ні часу, ні можливості», — посилив загрозу один із чільних «регіоналів», голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. Саме в його місті «небайдужа громадськість» виступила з ініціативою вигідного Януковичу референдуму.

Учора робота парламенту знову була заблокована опозицією. Хоча хтозна, чого в тому блокуванні більше — затятості опозиціонерів чи нездатності влади ухвалювати рішення у ВР силами власної більшості. Адже «Регіонам» і Ко бракує «кнопок» так само, як і опозиції, котра зібрала для виборів у Києві 209 голосів — із комуністами, 17 позафракційними й трьома «регіоналами» (Павло Балога, Бондар, Куровський), але без дев’ятьох «Батьківщини» й «УДАРу» включно з Олександром Турчиновим.

«Голосування з питання про призначення виборів у Києві свідчить про те, що Янукович здійснюватиме сценарій руйнування парламентаризму в Україні», — заявив учора депутат із фракції «Батьківщина» Роман Забзалюк. — Президент і його оточення наполягатимуть на потребі створення двопалатного парламенту і знайдуть інші приводи, тільки аби не допустити, щоб в Україні діяв нормальний парламентаризм».

За даними голови фракції ВО «Свобода» Олега Тягнибока, влада хоче провести референдум про зміну Конституції в серпні — «в найбільш політично неактивний період». «Вони хочуть змінити процедуру виборів Президента країни (маю на увазі вибори Президента в один тур), змінити вибори до українського парламенту і взагалі поміняти парламент, зробивши його двопалатним», — уточнив лідер націоналістів.

Тож лідери трьох опозиційних фракцій учора на брифінгу заявили, що домагатимуться скасування закону про референдум. Нагадаємо, під шумок виборів його було прийнято наприкінці каденції ВР VI скликання, і він передбачає, що затверджені плебісцитом норми автоматично вноситимуться до Конституції. «Цей закон був прийнятий картками, а не народними депутатами. Це картковий закон, за допомогою якого Янукович хоче в обхід парламенту приймати ті рішення, які він хоче», — каже лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк, зазначаючи, що їхні «юристи розглядають варіант скасування цього закону через Європейський суд».