Нові образи традиційних овочів

20.03.2013

Цього тижня, коли розпочався Великий піст, згадався вислів: ми їмо, щоб жити, а не живемо — щоб їсти. Стриманість у виборі страв, незалежно від того, віруюча людина чи атеїст, — це вміння організуватися і досягати задуманого. А пісні страви корисні для здоров’я. У більшості випадків вони синонімічні дієтичним.

Звичайно, для пісних страв бiльшiсть українців використовує звичні цілорічно білокачанну капусту, картоплю, моркву, буряки, цибулю. І з цього традиційного набору можна робити нові страви — або просто овочеві, або поєднані з рибою чи грибами.

Тушкована капуста з куркумою. На олії на середньому вогні готуємо, періодично помішуючи, нашинковану половину головки білокачанної, додавши півкільця цибулини. Хвилин через 10 за смаком солимо, приправляємо чорним меленим перцем та куркумою (до однiєї чайної ложки) і тушкуємо під кришкою на малому вогні близько півгодини. Насамкінець уже жовтого кольору капусту щедро притрушуємо подрібненою петрушкою.

Бабка картопляна з грибами. Зварену, відціджену і просушену картоплю (1 кг) гарячою протирають крізь сито або пропускають через м’ясорубку, солять і приправляють столовою ложкою олії. Свіжі (400 г) або варені сушені гриби (100 г) дрібно січуть, змішують зі спасерованою цибулею (3 штуки) і підсмажують усе разом ще 8—10 хвилин. Потім додають до цієї маси терту черству пшеничну булку (200 г), присмачують меленим перцем, сіллю і зеленню петрушки. Далі у жаростійкі сотейник або каструлю, змащені олією і посипані сухарями, кладуть шарами картоплю і підготовлені гриби так, щоб насамкінець зверху була картопля. Наостанок бабку посипають сухарями, збризкують олією і ставлять у духовку запікатись. При подачі на стіл страву поливають підливою. Її готують так: порізану цибулину пасерують на олії, додають злегка підсмажене борошно (столова ложка) і томат–пюре (2 столові ложки), змішують, вливають півсклянки грибного відвару, за смаком солять–перчать і добре проварюють.

Буряки, фаршировані овочами і грибами. Для приготування потрібно: 8—10 невеличких буряків, 3 морквини, цибулина, 5–6 ложок солоних чи маринованих грибів, 2 столові ложки томату–пюре, 3 — рослинної олії, склянка овочевого чи грибного бульйону або просто води, 2 столові ложки 3–процентного оцту, сіль, перець за смаком. Спочатку треба буряки зварити до готовності у воді з оцтом. Очистити від шкірки, вибрати ложкою середину. Цибулю і моркву дрібно порубати, спасерувати на олії, додати томат–пюре, подрібнені м’якоть буряка і гриби (можна замінити їх солоними огірками), приправити меленим перцем і тушкувати до готовності. Цією масою нафарширувати буряки, поставити їх у глибоке деко, залити бульйоном чи водою і запекти в розігрітій духовці. Насамкінець доречно притрусити страву подрібненою зеленню кропу і петрушки.

Короп з овочевою начинкою з часником. Рибу середньої величини чистять, добре промивають і солять. Для фаршу пасерують півкільця цибулини і соломку моркви (можна використати і консервовані овочі). Потім треба начинити тушку коропа, а зверху натерти її товченим часником, обкачати в борошні й смажити в добре розігрітій олії з обох боків, допоки не зарум’яняться.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>