Як їм монетизувати Чебаркуль

22.02.2013

У райцентрі Чебаркуль Челябінської області прагнуть отримати комерційну вигоду із всесвітньої популярності, яку місто здобуло після падіння метеорита 17 лютого.

Нагадаємо, небесний гість, який виявився «звичайним хондритом» розміром близько 17 метрів, упав в озеро Чебаркуль неподалік Челябінська, але перед тим наробив шуму в обласному центрі та околицях, коли вибухнув на висоті 30–50 км і спричинив чималі руйнування та поранення майже півтори тисячі осіб.

Тепер в околицях Чебаркуля знаходять невеликі уламки метеорита, а мер 42–тисячного міста Андрій Орлов у своєму блозі просить співгромадян поділитися з ним будь–якими ідеями комерційного використання події. Авторові найкращої пропозиції Орлов обіцяє подарувати... фрагмент метеорита.

Мер закликає враховувати обмеження, викликані тим, що найближ­чий до місця падіння берег озера Чебаркуль належить Держлісфонду, а саме озеро є єдиним джерелом водопостачання міста.

До цього можна додати, що метеорит Чебаркуль став видатний тільки за рахунок руйнувань, завданих вибуховою хвилею. Тоді як у інших куточках світу є сот­ні знаменитих кратерів від значно більших небесних прибульців. Метеорит же Чебаркуль навіть не залишив сліду на поверхні землі, адже впав в озеро. І професійні водолази, і пан Орлов занурювалися у водойму з метою знайти метеорит, але марно.

Мер заявляє, що буде радий охочим «інвестувати в нову астероїдну інфраструктуру». І пропонує возити до місця падіння метеорита як постояльців десяти санаторіїв, розташованих в околицях міста, так і гостей здалеку, навіть з–за кордону.