Кулінарія сьогодні — друга релігія: складання меню до дня народження чоловіка, романтичної вечері чи недільного сімейного сніданку, фантазії на тему «чим я пригощатиму друзів, що приїжджають на вихідні» — знімають стреси, допомагають забути неприємності на роботі і тренують м’язи креативу. З другого боку, це дуже корисне захоплення — сім’я нагодована, гості вражені, друзі втішені. Часто нас, кулінарних маніяків, заносить у нетрі малознайомих спецій, новітніх продуктів і екзотики, але сьогодні все просто...
Яскраві страви з курячого філе
Курка з персиками. 3–4 болгарські перці ріжемо великими кубиками і в глибокій сковорідці або в каструлі з товстим дном смажимо на олії до м’якості. Кілограм курячого філе ріжемо середніми кубиками і кидаємо до перцю. Як тільки шматочки курки побіліють, додаємо 3–4 великих помідори, теж порізані великими кубиками, солимо, перчимо, приправляємо дрібкою хмелі–сунелі і залишаємо на 5 хвилин, щоб змішалися смаки усіх інгредієнтів. Додаємо в каструлю консервовані персики (банка — 450 г), порізані великими кубиками, 3 ложки сметани, два подрібнені зубчики часнику і пучок дрібно порізаного кропу. 10 хвилин і вуаля — смачне м’ясо з овочами–фруктами і великою кількістю соусу готове. Гарніром можуть бути будь–які макаронні вироби — спагеті, фарфале, фузіллі, пенне канеллоні etc.
Курка під морквяно–сирною шубою. Філе курки (кiлограм) ріжемо на шматочки по 2 см, солимо, перчимо і на годину–півтори закладаємо в маринад, що складається з майонезу (2–3 ст ложки), гірчиці (столова ложка), лимонного соку (2 столові ложки), коріандру і французьких трав (без фанатизму). Застеляємо форму пергаментом і викладаємо на нього замариноване філе курки, поверх неї — шар тертої моркви (2 середні коренеплоди — на крупну тертушку). В духовці, розігрітій до 180–200 градусів, готуємо страву 25–30 хвилин, за 10 хвилин до готовності посипаємо шаром тертого твердого сиру (250 г). До цієї страви пасуватиме легкий салат.
Курка по–китайськи в кисло–солодкому соусі. Кілограм курячого філе ріжемо великими кубиками, складаємо в миску, додаємо чайну ложку солі, 2 сирих білки курячих яєць, чайну ложку приправи Vegeta і три чвертi склянки крохмалю — все добре перемішуємо. Сковороду розігріваємо до 90 градусів, щедро наливаємо рафіновану соняшникову олію і практично у фритюрі смажимо шматочки курки до золотистого кольору. Як ви, мабуть, знаєте, на сковорідку не потрібно вивалювати всю порцію одразу, щоб м’ясо не злиплося в один клубок; залишайте між шматочками вільний простір. Далі у каструлю з товстим дном наливаємо трохи олії і смажимо кубики 2 болгарських перців до м’якості, потім додаємо сік консервованих ананасів, 2 чайні ложки томатної пасти, 100 г цукру, 4 столові ложки оцту і добре розмішуємо. Слідом, для того, щоб соус загус, — 3–4 столові ложки розведеного у воді крохмалю. Залишилося додати обсмажене золотисте м’ясо і консервовані ананаси кубиками. Через 10 хвилин страва готова. Яскравий насичений смак м’яса по–китайськи гармонійно поєднується з нейтральним рисом або рисовою локшиною.
Три закуски зі слабосолоного лосося
Червона риба — уже не дивина на прилавках супермаркетів, і якщо готове філе солоного лосося може видатися делікатесом через ціну, значно дешевше купити цілий шматок риби і замаринувати його вдома. Повірте господині, яка проводить мінімум часу на кухні, — це просто і швидко: треба відділити рибу від кісток, кілограм філе обваляти у столовій ложці солі й столовій ложці цукру, загорнути рибу в харчову плівку і під гніт поставити в холодильник на одну добу. Простий бутерброд iз білим хлібом, маслом і шматочком сьомги для мене — чудовий сніданок чи вечеря.
Щоправда, не всі домашні розділяють мої смаки, тому доводиться вигадувати складніші страви з солоною рибою. Одна з них — тартар. Він прийшов на наші кухні з Франції. Назва страви вказує в першу чергу на спосіб приготування: для тартару продукти нарізають дуже–дуже дрібно, і, швидше за все, вони будуть сирими, рідше слабосолоними або маринованими. Тартар може бути з риби, м’яса або овочів. Я не експериментую з сирою рибою у нашій країні й вам не раджу, тож готую закуску тартар зі слабосолоного лосося. Для початку 300 г риби треба порізати якнайдрібніше. Так само дрібно ріжемо червону салатну цибулю, 3 чайні ложки маринованих каперсів і 3–4 середні гілочки кропу. Гарно перемішуємо інгредієнти і заправляємо соусом, у який ідуть столова ложка оливкової олії і чайна ложка бальзамічного оцту (можна замінити соком лимона). Заправлена закуска має півгодини постояти в холодильнику. Потім за допомогою формочки для салату треба сформувати правильне щільне коло, на тарілку покласти листки салату або гірку з рукколи, викласти тартар, прикрасивши його оливкою. Безпрограшне поєднання — з картопляним пюре.
Ще один варіант — салат iз лосося і свіжого огірка. 300 г слабосолоного лосося треба порізати кубиками, додати в салатник порізані кубиками велику відварену картоплину, 3 варені яйця, 2 невеликих огірки. Заправити салат майонезом і додати подрібнений кріп. Салат вписується і в святкове меню, і в домашні трапези.
Салат iз лосося і житніх сухариків роблять так. Спочатку 4 шматочки житнього хліба треба покраяти на кубики і 2 хвилини підсушити їх на сковороді, весь час помішуючи. Насіння кмину і коріандру слід також, найперше, окремо підсушити на сковороді, а потім розтовкти в ступці і змішати з 4 столовими ложками натурального йогурту. Качан салату латуку порвати на великi шматки, 350 г слабосолоного лосося і 4 невеликi огірки порізати кубиками. Скласти інгредієнти в салатник, додати житні сухарики і заправити соусом. Цей легкий низькокалорійний салат не зашкодить фігурі.
Хлібні люди
Якщо вже переходити на домашнє харчування, то з появою хлібопічок логічно починати з домашнього хліба. Пахучого, м’якого, як бабусина перина, з тонкою хрумкою скоринкою. Я люблю хліб первісною, безумовною любов’ю — шматка хліба з сиром, помідором, соусом чи листком салату мені завжди вистачить, щоб втамувати голод. Саме тому я... не купую хлібопічку — боюсь, не витримаю спокуси. Але прості рецепти перекусів із хліба завжди тримаю в голові.
Щоб зготувати датський відкритий сендвіч, підготуємо спочатку його складові. Треба відрізати 4 шматки житнього хліба з кмином; огірок порізати тонкими кружальцями і замаринувати на 20 хвилин у суміші з дрібки солі, чайної ложки цукру, чайної ложки соку лимона; подрібнити кріп і зелену цибулю так, щоб вийшло по столовій ложці того й іншого, змішати зелень із 2 столовими ложками майонезу; порізати кружальцями 2 редиски; слабосолону сьомгу покраяти тонкими шматочками. Насамкінець лишилося зібрати «пазл». Намазати хліб пастою з майонезу і зелені, покрити кружальцями редиски, зверху викласти шматочки сьомги й огірка.
Нехай вас не лякає назва «тости зі скремблем і фетою». Не бійтеся незнайомих слів. Бо найчастіше вони означають прості речі. Скрембл, наприклад, — це рідка яєчня. Тож 100 г фети розминаємо виделкою і збовтуємо суміш зі 100 мілілітрами нежирних вершків та 3–4 гілочками подрібненого кропу, перчимо. На холодну сковорідку з антипригарним покриттям розбиваємо 4 яйця і викладаємо невеликі шматочки масла (усього 70 г), включаємо невеликий вогонь і постійно мішаємо, щоб за 3 хвилини в м’яку, ніжну, ніде не пересушену масу додати фету з вершками. Солимо і перчимо наш скрембл і прогріваємо. Два великі шматки селянського хліба підсушуємо в тостері до хрумкості і накладаємо на тости скрембл. До цієї страви варто запропонувати свіжі помідори і зелень.
Дуже смачний хліб із карамелізованою цибулею. Це із тих рецептів, що не віриш, як така смакота може так просто готуватися. Спочатку треба нарізати тонкими півкільцями 4 великі червоні салатні цибулини і смажити на олії (2 столові ложки) до м’якості приблизно 8 хвилин. Потім додати 2 столові ложки цукру і карамелізувати цибулю хвилин 4–5. Зняти цибулю з вогню, додати порізані кружальцями маслини без кісточок (100 г), посолити і поперчити суміш. Батон або чіабату розрізати вздовж, вийняти трохи м’якоті, наповнити нутрощі хлібини цибулячою начинкою і змазати маслом. На деко постелити папір для випічки, покласти хліб із цибулею і запікати 20 хвилин у духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.
А ще можна приготувати вдома чипси з лаваша. Для початку треба порізати пучок кропу, подрібнити 2 зубчики часнику, змішати з 4 столовими ложками оливкової олії, додати дрібку солі і перцю. За допомогою силіконового пензлика намазати цією сумішшю лаваш, порізати його ножицями на частини і викласти на застелене папером для випічки деко. 5—7 хвилин — і чипси готові.
Смачного!