Підпал чи просто недбальство?

20.02.2013
Підпал чи просто недбальство?

«Беркут» чатує бiля Гостинного двору. Фото golos.ua.

Експертна комісія на чолі з незалежним фахівцем, доктором технічних наук фізики горіння вибухів і технологій вибухових речовин Володимиром Захматовим, визначила, що причиною недав­ньої пожежі в Гостинному дворі стали кілька факторів. Це і незаконна сауна, встановлена на горищі. Це також і кімната, завалена старою фотоплівкою та фотопапером, що вiдіграла роль пороху, який підсилив горіння.

Цікаво, що експертизу вдалося провести лише завдяки недоторканності нардепа Олександра Бригинця, який провів пана Захматова усередину будівлі. І то, це сталося майже за тиждень після пожежі. За цей час можна було приховати купу слідів, кажуть експерти. Хоча навіть так подивитися було на що. Наприклад, на сауну, якою, за всіма ознаками, постійно користувалися. «Для сауни потрібно дуже багато електроенергії, — пояснює пан Захматов. — І спеціальний дріт, що витримує високі температури. Його на місці ми не знайшли». Виявила комісія і дивну хімічну лабораторію в Гостинному дворі. «Активісти кажуть, що чули вибухи під час пожежі, — продовжує експерт. — Швидше за все, це вибухали реактиви з цієї лабораторії». Додають інтриги і скручені металеві конструкції в місцях займання. «Метал так скручується при температурi горіння приблизно в 1500 градусів. Там нічого не могло дати такої температури, хіба хтось спеціально розвів вогонь», — акцентує Володимир Захматов.

У чому чоловік точно впевнений — так це у провині орендаря. «Не важливо, підпал це чи недбальство, але орендар має нести кримінальну відповідальність, — каже науковець. — Виявлено грубі порушення будівельних та пожежних норм. Чому був закритий вхід на горище? Чому не спрацювала пожежна сигналізація? Чому пожежників довелося викликати активістам, а не охороні, яка за це гроші отримує? Більше того, треба з’ясувати, що то за лабораторія була».

Пан Захматов підсумував свою доповідь тим, що, на жаль, в Україні останнім часом побільшало подібних випадків, коли будівлю спалюють задля привласнення землі чи інших матеріальних цінностей. Із ним погоджується і Олександр Бригинець, який повідомив журналістам, що вже подав прохання міністрові МВС Віталію Захарченку про приєднання до слідчої справи висновків незалежної експертизи.

На жаль, поки що не відомо про реакцію орендаря — керівництва «Укрреставрації» — на висновки комісії незалежних експертів. Нагадаємо, що раніше попередньою причиною пожежі у Гостинному дворі МВС назвало коротке замикання.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Беркут» несе чергування під Гостинним двором

Однією з причин різких дій правоохоронців та будівельників, можливо, є те, що активісти, які захищають старовинні будівлі столиці, не покинули приміщення Гостинного двору навіть після того, як там сталася пожежа. Так вважає співголова громадської організації «Контрактова площа» Владислава Осьмак. «Вони думали, що ми не зможемо знаходитись усередині, де вже зацвів грибок і шматки стелі падають на голову. Але вони помилилися і, мабуть, від відчаю вдалися до таких радикальних дій — штурму», — каже «УМ» пані Осьмак, маючи на увазі кривавий інцидент 18 лютого, коли бійці «Беркута» силоміць витягали з приміщення Гостинного двору протестувальникiв, зокрема й депутатів Верховної Ради. 37 осіб було затримано й доправлено до райвідділків. Щоправда, до вечора їх випустили, змусивши заплатити штраф у розмірі 51 гривні за... нецензурну лайку в громадському місці. Про це повідомляє прес–служба Київської міської організації ВО «Свобода».

Учора, на наступний день після бійки, правоохоронців біля Гостинного двору не поменшало, незважаючи на те, що активісти розійшлися по домівках. Так, 19 лютого по 12–й годині на Контрактовій площі чергували щонайменше вісім автобусів iз «Беркутом», навіваючи враження, ніби в центрі Києва готуються до бойових дій.

«Усередині (Гостинного двору. — Ред.) начебто відбуваються слідчі дії з приводу того, що було сильно побито трьох охоронців. Міліція запевняє, що під час слідчих дій, а це мінімум дві доби, будівельні роботи не проводитимуть», — розповів член політради партії «Свобода» Юрій Левченко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>