Зимова вишня для двох

13.02.2013
Зимова вишня для двох

Просто булочки у формі сердець. Фото автора.

«Закохуюсь у тебе щодня» — таку несподівану назву одного з найулюбленіших тортів, варіації якого ми називаємо «П’янкою вишнею», «Темним лісом», «Шварцвальдським», «Зимовою вишнею», «Ахіллесовою п’ятою», я почула від Ірини Козак–Мурин, нашої співвітчизниці, яка нині мешкає в Казахстані й професійно займається там кулінарією. Виявляється, знавці кулінарних тонкощів називають цей торт афродизіаком. Тож День святого Валентина — нагода спекти не дуже солодку, красиву зовні, не надто калорійну порівняно з іншими вишневу смакоту.

Якщо завтра ви будете пекти п’янкий торт, вишні приготуйте вже сьогодні. З двох склянок свіжих (заморожених) або консервованих ягід акуратно вийміть кісточки або візьміть 1,5 склянки вишень без кісточок. Свіжі вишні пересипте 4 столовими ложками цукру (консервовані вже солодкі ). Залийте вишні на вибір горілкою, лікером, коньяком, ромом чи кріпленим вином так, щоб вони були повністю покритими. Закрийте і залиште настоюватися годин на 12, а то й на добу при кімнатній температурі.

Борошняною основою «П’янкої вишні» буде бісквіт. Для його приготування потрібно: 2 склянки просіяного пшеничного борошна , 2 столові ложки з верхом какао, 8 яєць, половина чайної ложки розпушувача для тіста, 170 г цукру. Для крему знадобитться 250 г вершкового масла та 400 г невареного згущеного молока. Для шоколадної глазурі — 150 г молока, 50 г цукру, плитка чорного шоколаду (або три столові ложки какао), ванілін, 50 г вершкового масла.

Тож готуємо тісто. Для початку слід обережно, але впевнено відділити білки від жовтків. Білки збити міксером зі 100 г цукру до пухкої маси і відставити. В окремій посудині збиваємо жовтки з 70 г цукру. Потім акуратно з’єднуємо обидві маси, вмішуючи жовтки у білки. Крізь сито просіваємо борошно, какао і 0,5 чайної ложки розпушувача для тіста. Все з’єднуємо зі збитими яйцями, обережно перемішуючи в одному напрямі, щоб тісто стало однорідним. Пекти бісквіт потрібно в роз’ємній формі, викладеній пекарським папером і змащеній вершковим маслом, приблизно годину в духовці при температурі 170 градусів (готовність звично перевіряти дерев’яною паличкою). Коли через деякий час виймете корж з духовки, треба дати йому охолонути.

Тим часом готуємо спочатку масляний крем: розм’якшене вершкове масло міксером збиваємо зі згущенкою. Потім відціджуємо вишні. З бісквіта зрізаємо пласт товщиною приблизно 2 см і утворюємо з основи бісквітну «коробку», акуратно вибираємо з неї середину. М’якуш бісквіта ріжемо на кубики. Трохи масляного крему залишаємо для прикрашання торта, а більшу його частину, кубики середини бісквіта і відціджені вишні поєднуємо й акуратно розмішуємо. Бісквітну «коробку» просочуємо рідиною, в якій настоювалися вишні, а потім заповнюємо кремом, накриваємо зрізаним верхом і відправляємо в холодильник, поки готуватимемо глазур.

Для глазурі на вогні розчиняємо масло, молоко з цукром, додаємо шоколад (або 50 г какао) і ретельно все безупину перемішуємо, щоб не залишилися непотрібні грудочки. Коли глазур трохи охолоне, покриваємо нею торт. Зверху його можемо прикрасити вишнями, шоколадною стружкою, квіточками з крему або написом «Закохуюсь у тебе щодня!» («Малювати» слід за допомогою кондитерського шприца чи просто невеликого поліетиленового мішечка зі зрізаним кутиком).

Якщо є бажання поставити на стіл торт у вигляді червоного серця, спочатку потрібної форми надаємо бісквіту, а замість шоколадної глазурі готуємо білу цукрову, у яку додаємо, скажімо, малиновий чи полуничний сироп. Біла глазур — це збита у круту піну цукрова пудра (200 г) з 1 білком. Щоб поверхня, на яку наносять цю глазур, стала глянцевою, випічку треба на трохи поставити у духовку з невисокою температурою.

У День закоханих чи просто так можна спекти булочки у формі сердечок. На 500 г просіяного пшеничного борошна візьміть 0,5 л теплого молока, розчиніть у ньому 50 г свіжих дріжджів (не сухих), 3 яйця, 100 г цукру, 100 г розтопленого вершкового масла, додайте дрібку солі, ванілін, корицю і замісіть тісто. Після того як за півгодинки воно підніметься, обімніть його ще раз і дайте піднятися знову. А потім скачайте валики, сформуйте сердечка, викладіть на змащене маслом деко і почекайте 10–15 хвилин, поки сердечка підростуть. А потім змастіть їх збитим яйцем, посипте цукром і печіть у нагрітій до 200 г духовці 25–30 хвилин.

Гарного свята!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>