«Закохуюсь у тебе щодня» — таку несподівану назву одного з найулюбленіших тортів, варіації якого ми називаємо «П’янкою вишнею», «Темним лісом», «Шварцвальдським», «Зимовою вишнею», «Ахіллесовою п’ятою», я почула від Ірини Козак–Мурин, нашої співвітчизниці, яка нині мешкає в Казахстані й професійно займається там кулінарією. Виявляється, знавці кулінарних тонкощів називають цей торт афродизіаком. Тож День святого Валентина — нагода спекти не дуже солодку, красиву зовні, не надто калорійну порівняно з іншими вишневу смакоту.
Якщо завтра ви будете пекти п’янкий торт, вишні приготуйте вже сьогодні. З двох склянок свіжих (заморожених) або консервованих ягід акуратно вийміть кісточки або візьміть 1,5 склянки вишень без кісточок. Свіжі вишні пересипте 4 столовими ложками цукру (консервовані вже солодкі ). Залийте вишні на вибір горілкою, лікером, коньяком, ромом чи кріпленим вином так, щоб вони були повністю покритими. Закрийте і залиште настоюватися годин на 12, а то й на добу при кімнатній температурі.
Борошняною основою «П’янкої вишні» буде бісквіт. Для його приготування потрібно: 2 склянки просіяного пшеничного борошна , 2 столові ложки з верхом какао, 8 яєць, половина чайної ложки розпушувача для тіста, 170 г цукру. Для крему знадобитться 250 г вершкового масла та 400 г невареного згущеного молока. Для шоколадної глазурі — 150 г молока, 50 г цукру, плитка чорного шоколаду (або три столові ложки какао), ванілін, 50 г вершкового масла.
Тож готуємо тісто. Для початку слід обережно, але впевнено відділити білки від жовтків. Білки збити міксером зі 100 г цукру до пухкої маси і відставити. В окремій посудині збиваємо жовтки з 70 г цукру. Потім акуратно з’єднуємо обидві маси, вмішуючи жовтки у білки. Крізь сито просіваємо борошно, какао і 0,5 чайної ложки розпушувача для тіста. Все з’єднуємо зі збитими яйцями, обережно перемішуючи в одному напрямі, щоб тісто стало однорідним. Пекти бісквіт потрібно в роз’ємній формі, викладеній пекарським папером і змащеній вершковим маслом, приблизно годину в духовці при температурі 170 градусів (готовність звично перевіряти дерев’яною паличкою). Коли через деякий час виймете корж з духовки, треба дати йому охолонути.
Тим часом готуємо спочатку масляний крем: розм’якшене вершкове масло міксером збиваємо зі згущенкою. Потім відціджуємо вишні. З бісквіта зрізаємо пласт товщиною приблизно 2 см і утворюємо з основи бісквітну «коробку», акуратно вибираємо з неї середину. М’якуш бісквіта ріжемо на кубики. Трохи масляного крему залишаємо для прикрашання торта, а більшу його частину, кубики середини бісквіта і відціджені вишні поєднуємо й акуратно розмішуємо. Бісквітну «коробку» просочуємо рідиною, в якій настоювалися вишні, а потім заповнюємо кремом, накриваємо зрізаним верхом і відправляємо в холодильник, поки готуватимемо глазур.
Для глазурі на вогні розчиняємо масло, молоко з цукром, додаємо шоколад (або 50 г какао) і ретельно все безупину перемішуємо, щоб не залишилися непотрібні грудочки. Коли глазур трохи охолоне, покриваємо нею торт. Зверху його можемо прикрасити вишнями, шоколадною стружкою, квіточками з крему або написом «Закохуюсь у тебе щодня!» («Малювати» слід за допомогою кондитерського шприца чи просто невеликого поліетиленового мішечка зі зрізаним кутиком).
Якщо є бажання поставити на стіл торт у вигляді червоного серця, спочатку потрібної форми надаємо бісквіту, а замість шоколадної глазурі готуємо білу цукрову, у яку додаємо, скажімо, малиновий чи полуничний сироп. Біла глазур — це збита у круту піну цукрова пудра (200 г) з 1 білком. Щоб поверхня, на яку наносять цю глазур, стала глянцевою, випічку треба на трохи поставити у духовку з невисокою температурою.
У День закоханих чи просто так можна спекти булочки у формі сердечок. На 500 г просіяного пшеничного борошна візьміть 0,5 л теплого молока, розчиніть у ньому 50 г свіжих дріжджів (не сухих), 3 яйця, 100 г цукру, 100 г розтопленого вершкового масла, додайте дрібку солі, ванілін, корицю і замісіть тісто. Після того як за півгодинки воно підніметься, обімніть його ще раз і дайте піднятися знову. А потім скачайте валики, сформуйте сердечка, викладіть на змащене маслом деко і почекайте 10–15 хвилин, поки сердечка підростуть. А потім змастіть їх збитим яйцем, посипте цукром і печіть у нагрітій до 200 г духовці 25–30 хвилин.
Гарного свята!