«Сердечна» вечеря

13.02.2013
«Сердечна» вечеря

Креветки треба їсти, щоб було бажання любити. Фото з сайта bp.blogspot.com.

Кохання — поняття інтернаціональне. Тому, напевно, незалежно від віку, віросповідання і навіть настрою, завтра — у День католицького святого Валентина — не варто відмовлятися від відчуття свята. І можна дозволити собі влаштувати «сердечне» застілля — романтичну вечерю у середземноморському стилі. Обов’язково з морепродуктами.

Чому морепродукти? По–перше, вишукано. По–друге, асоціюються з Італією, звідки прийшли до нас перекази про покровителя закоханих — священика Валентина. А ще малокалорійно. До того ж морепродукти вiдносять до афродізіаків, які треба їсти, щоб було бажання любити.

 

Матимемо їстівне серце, якщо просто покласти на тарілку «закарлючки» креветок. Можна, звичайно, обмежитися таким «декором» святкового столу. Але ми будемо готувати з креветок салат. Який — справа ваших смаків і вподобань.

Салат iз креветок і авокадо. Для приготування потрібно: 300 г очищених креветок, зварених у підсоленій воді, столова ложка майонезу, 2 чайнi ложки соусу чилі, подрібнений зубчик часнику, один стиглий авокадо, сік половини лимона, по 2 столові ложки дрібно нарізаних свіжих кропу та зеленої цибулі, столова ложка оливкової олії, 2 столові ложки білого винного оцту (бажано французького), чайна ложка гірчиці, сіль і чорний мелений перець за смаком. Спочатку треба збити оливкову олію, оцет і гірчицю, покласти у цю суміш креветки, акуратно перемішати, накрити кришкою чи харчовою плівкою і залишити маринуватися. Потім збити в однорідну масу майонез, соус чилі та часник, приправлені сіллю і перцем. Авокадо почистити, порізати кубиками і скропити їх лимонним соком, щоб зберегти колір. Креветки викласти на друшляк, щоб з них стік зайвий маринад. Насамкінець поєднати креветки, авокадо, кріп, зелену цибулю, посолити, поперчити за смаком, перемішати, покрити тонким шаром майонезу, накрити і поставити на 5–10 хвилин у холодильник, щоб перед подачею на стіл охолодити.

Салат iз креветок з яйцем. Для його приготування беремо 150—200 г чищених креветок, свіжий огірок, 2 помідори, 4–6 салатних листків, одну невелику червону (кримську) цибулю. Спочатку треба креветки відварити у підсоленій воді 1–2 хвилин. Огірок порізати довгою соломкою, помідори — кубиками. Далі на загальній тарілці починаємо формувати салат, який подаватимемо, не перемішуючи. Спочатку викладаємо вимиті й висушені листя салату, на них, залишаючи вільною середину, — порізані огірки і помідори. Зверху — кільця цибулі. Скроплюємо все лимонним соком і оливковою олією. У центрі, залишаючи вільним невеликий кружечок, «квіточкою» викладаємо 2 варених яйця, порізаних на 6–8 часточок кожне, і креветки. Вільне місце заповнюємо 2–3 столовими ложками звичайного майонезу чи соусу тар–тар.

Креветки в апельсиново–майонезному соусі. На дві порції потрібно 2–3 листки пекінської капусти, 14–20 креветок, половинку авокадо, 1,5 столової ложки пластівців фундука або подрібнених волоських горіхів; для соусу — 2 столові ложки майонезу, сік iз половини апельсина, по дрібці чорного перцю, паприки або мускатного горіха. Цей салат робимо у двох вишуканих спеціальних креманках чи келихах. На дно кладемо соломкою чи дрібними кубиками порізане листя пекінської капусти, далі — кубики авокадо, а вже на них — відварені креветки. До однорідності перемішуємо приправлені спеціями майонез та свіжовичавлений сік апельсина. Насамкінець заливаємо цією заправкою салат і притрушуємо горіхами. Вміст посудини, прикрашеної зачепленими за край креветками чи тонкими кружальцями або напівкружальцями апельсина, кожен за столом перемішує власноруч.

Ще один варіант салату — креветки з грейпфрутом і кунжутом. На дві порції для основи потрібно 16–18 креветок, 2 невеликих грейпфрута, 2 столові ложки насіння кунжуту; для заправки — 1–2 зубчики часнику, сік iз половини грейпфрута, 2 чайні ложки соєвого соусу, чайна ложка меду. Спочатку 2 грейпфрути чистимо не лише від зовніш­ньої шкірки, а й від внутрішніх плівок, розкладаємо часточки у маленькі салатниці. Потім готуємо заправку: змішуємо подрібнений часник, сік грейпфрута, мед і соєвий соус. Відварені креветки, по одній, умочуємо у заправку, трохи відливши, та викачуємо в кунжутному насінні й кладемо до часточок грейпфрута. Зверху поливаємо заправкою і подаємо до столу. Такий салат можна зробити і з апельсинів. Тоді у заправці замість грейпфрутового соку додаємо сік половини лимона.

 

ОСНОВНА СТРАВА

Морський коктейль

Якщо вам до вподоби розмаїття морепродуктів, готуйте як основну страву «Морський коктейль» iз креветок, мідій та рапанів (усього по 200—300 г). Спочатку треба швидко, щоб кипіли не довше 1–2 хвилин, відварити кожен окремо морепродукт. У каструлі у трохи присоленій воді поставити варитися склянку рису. На сковорідці обсмажити на невеликому вогні подрібнену цибулину. Потім додати порізаний дрібними кубиками свіжий помідор (або консервований, або в’ялений). Поки він збагачує смак цибулі, встигаємо відкинути на друшляк рис, який ще не переварився. Далі на сковорідку викладаємо пластинками порізані рапани, мідії і креветки, перемішуємо, додаємо рис і кілька грудочок вершкового масла та (або) 50—70 г вершків. Швидко солимо, перчимо і знімаємо, щоб швидше смакувати страву. Якщо любите гостріший смак, коли сковорідка ще на вогні, можете додати томатного кетчупу. Якщо не можете знайти у магазинах морожених рапанів, можна замінити їх всюдисущими кальмарами.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>