Молодші школярі ще досить слухняно кладуть у свої портфелі бутербродниці з наїдками. Втім досить часто додому приносять все не з’їдене. Щоб діти були ситі, варто застосовувати деякі хитрощі.
Загальновідомо, що дітям частіше чуже смакує краще, ніж своє. Знаю дитину, яка практично ніколи не їсть удома моркву. Але на групі подовженого дня залюбки хрумає кружальця корисного овоча, який приносить учителька. (Хтось скаже, що моркву краще їсти зі сметаною чи іншим продуктом, що містить жири. Але, крім вітаміну, А там ще є купа корисних елементів). Ще ця дівчинка часом скаржиться, що їй не дісталося з її бутербродниці шашличка, бо інші у неї просили. Це означає, що треба кооперуватися з учителем групи подовженого дня і батьками дітей, щоб «не свого» вистачало на всіх. А ще треба класти дітям те, що їм подобається.
Дуже просто і швидко вранці зготувати шашлички з курячого філе. Присолені і трохи поперчені невеликі кубики м’яса треба нанизати на дерев’яні палички (по 3–4 шматочки) і за 5–7 хвилин обсмажити на сильному вогні з усіх боків. (Якщо такі шашлички постоять ніч у холодильнику, діти їх можуть і не їсти). Ще на зубочистку настромiть кілька шматочків невеликого солоного огірка з пластинкою твердого сиру — такий шашличок разом iз курячим тоді, коли навколо є однокласники–глядачі, теж з’їдається залюбки.
Ще один корисний і смачний варіант наповнення бутербродниці — кекси–вулканчики. Щоб спекти їх 6 штучок, достатньо 2 яєць, 80 г цукру і 80 г борошна. Спочатку збиваємо міксером яйця з цукром, а потім додаємо борошно — і збиваємо все разом. З цього тіста, розливши його у формочки, можна випікати у розігрітій до 190 градусів духовці бісквітні кекси. Буде ще смачніше, якщо ви у змащені олією формочки спочатку покладете пересипані борошном шматочки яблука чи консервовані вишні без кісточок (3–4). З такого тіста зроблені кекси обов’язково «проривають» зсередини — і зверху утворюється ніби лава вулкана. Цей, можливо, для когось недолік робить випічку цікавішою. Якщо такі кексики нікуди не треба нести, то шоколадною помадкою їм можна домалювати магму.
Ще треба пам’ятати, що діти, як і дорослі, не люблять щодня їсти одні і ті самi, навіть найулюбленіші, страви.