«Серйозне» чаювання

23.01.2013
«Серйозне» чаювання

Горіховий рулет–завиванець.

У холодну пору частіше, ніж улітку, хочеться чаювати. Отже, кожна сім’я потребує більше припасів, які можна «похрумати» разом iз гарячим напоєм. Пропонуємо кілька варіантів смачної випічки.

Бананові кекси зі шматочками шоколаду. Для їх приготування потрібно 250 г пшеничного борошна, 2 чайні ложки пекарського порошку, 125 г вершкового масла кімнатної температури, 250 г цукру (можна менше), пюре з 4 стиглих бананів, 2 збитих яйця, 100 г шматочків шоколаду, трохи ванільного екстракту. Включаємо духовку нагріватися до 180 градусів. Просіваємо у велику миску борошно і пекарський порошок. В іншій посудині змішуємо масло, цукор, банани, яйця, ванільний екстракт та шоколад і поступово додаємо до них борошно. Готове тісто розливаємо у змащені олією і покриті пергаментом формочки (у 8 — по 150 мл або в 10 — по 125 мл). Випікати 25–30 хвилин до золотистого кольору (поки паличка, встромлена в середину, не виходитиме сухою). Дати охолонути протягом 5 хвилин, а вже потім діставати з форм.

Щоб зготувати домашнє вівсяне печиво, у борошно треба розбити у блендері 100 г вівсяних пластівців, додати до нього 50 г житніх паніровочних сухарів, 100 г м’якого вершкового масла і одне яйце — розмішати. Можна ще всипати невелику жменю подрібнених волоських горіхів або трохи кунжуту. Ложкою порціями вилити тісто на промащений пергамент і поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.

Для того, щоб смакувати горіховим рулетом–завиванцем, для тіста потрібно 350 г борошна, 150 г масла, 3 жовтки, 20 г дріжджів, 2 столові ложки цукру та 6 — сметани; для начинки — 1,5 склянки волоських горіхів, 3 білки, 150 г цукру, пачка ванільного цукру. Спочатку треба дріжджі розтерти з цукром і сметаною. Масло посікти з борошном, додати збиті з цукром жовтки, а потім сметанно–дріжджову масу. Все ретельно вимішуємо, після чого ставимо тісто на 2 години у холодильник. Незадовго до закінчення цього проміжку часу швидко готуємо начинку: збиваємо білки з цукром, а потім у круту піну акуратно вводимо мелені горіхи та ванільний цукор. Дістаємо тісто, ділимо його навпіл і розкачуємо два коржі. Намащуємо на них начинку, скручуємо (завиваємо) і кладемо на вистелене промащеним папером деко. Випікаємо у попередньо розігрітій духовці при середній температурі.

Щоб приготувати маково–абрикосовий пиріг по–львівськи, для тіста треба 2,5 склянки борошна, 375 г маргарину, 8 яєць, 2 склянки цукру–пудри, 0,5 склянки маку, по 2 столові ложки какао та 2 чайні ложки порошку для печива. Спочатку розтираємо маргарин iз цукровою пудрою, поступово додаємо по одному жовтку. Пересіяне борошно з розпушувачем також підмішуємо поступово, щоб утворилося однорідне тісто без грудочок. Останніми вводимо збиті у круту піну білки. Розділяємо тісто на три частини: до однієї додаємо какао, до другої — мак, а до третьої — просто 2 чайні ложки борошна. Для начинки у нас має бути 300 г розкришеного магазинного «печива для кави» (або змеленого в блендері на велику крихту підсушеного батона) та абрикосове варення. Якщо все приготували, ложкою викладаємо на деко з високими бортиками, застелене промащеним олією пергаментом, спочатку макове тісто, зверху притрушуємо крихтами батона (вони нейтралізують надмірну вологу) і викладаємо варення. Наступний шар — тісто з какао, а потім — біле тісто. Випікаємо пиріг при температурі 180–190 градусів, допоки не зарум’яниться. Насамкінець присипаємо його зверху цукровою пудрою і ріжемо на квадратики.

Усіх можна скликати на чаювання!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>